Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

u2 1Obzirom da se bliži kraj godine, Pollstar je odlučio predstaviti listu top 20 svjetskih turneja održanih ove godine, čija sveukupna zarada iznosi 2.66 milijardi dolara.

Na prvom mjestu su, ne čudi, U2 s rasprodanom „The Joshua Tree“ turnejom i ukupno zarađenih 316 milijuna dolara i visokih 2.71 milijuna rasprodanih karata. Na drugom mjestu prate ih Guns N' Roses sa zarađenih 292.5 milijuna dolara. Po broju karata snažan su konkurent grupi U2, ali nedovoljno dobar za prvo mjesto. Ukupno su prodali 2.68 milijuna karata. Coldplay je na trećem mjestu te ih slijedi Bruno Mars na četvrtom, kao prvi solo izvođač na listi, sa zarađenih 200.1 milijuna dolara.

Iako je lista pretežno za pop/rock žanr, variraju glazbenici od Metalice do Justin Biebera pa sve do country pjevača Gartha Brooksa, koji se našao na desetom mjestu ljestvice. Brooksov menadžer izjavio je kako je njegova turneja jedna od najprodavanijih što se tiče solo izvođača, brojke kojima se raspolaže su 101.4 milijuna dolara, iako većinu zarade Brooks niti ne „prijavljuje“ Pollstaru. Na 11. mjestu slijedi Celine Dion, prva ženska izvođačica koja se našla na listi. Unatoč tome što njenoj ovogodišnjoj turneji još nije došao kraj, neće uspjeti prestići Brooksa i skočiti na deseto mjesto.

Među najmlađim izvođačima našli su se Ed Sheeran, Justin Bieber, The Weeknd i Ariana Grande. Iznenađujuće je da se Bruce Springsteen našao na 14. mjestu nakon prošlogodišnjeg prvog, iako je tada bio na turneji sa the E Street Bandom. Springsteen je ove godine punio puno manje dvorane nego 2016. godine stoga mu i priliči mjesto pod kraj ljestvice, s ostvarenih 87.8 milijuna dolara. Na predzadnjem i zadnjem mjestu nalazi se par, Tim McGraw i Faith Hill, sa svojom „Soul2Soul“ turnejom osigurali su 79.3 milijuna dolara.

Foto: Đorđe Škarica