Kompilacija

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Alice In Chains

Poseban izazov za sve ljubitelje Alice In Chainsa: sastavite top 10 pjesama! Sigurno ćete pogriješiti... Nema mnogo grupa kod kojih je rijetko koja pjesma ispod najviše razine kvalitete, no unatoč pet studijskih albuma, 2 EP albuma, nekoliko godina ozbiljne pauze, promjeni naizgled nezamjenjihog vokalista, Chainsi i dalje vladaju kao da devedesete nikad nisu završile.

Prvi vokalist grupe, Layne Staley, jedan je od najboljih u povijesti rock glazbe, što su brojni glazbeni časopisi i kritičari potvrdili, a kad se njegov vokalni talent spoji s nevjerojatnim Jerryjem Cantrellom i ostatkom odlične ekipe, stvari jednostavno ne mogu poći po zlu. Zbog njegove veličine kao glazbenika i ogromne rupe koju je ostavio iza sebe nakon svoje smrti, William DuVall morao se potruditi kao malo tko da dokaže da je dostaojan zamijeniti ga. Dva albuma kasnije, uvjereni smo u to.

Nedavno smo saznali da će nas Alice in Chains ponovno počastiti svojim nastupom na INmusic festivalu i njima u čast, ali i tome u prilog, sastavili smo popis od deset najboljih pjesama grupe. Bilo je jako teško, i sigurno postoji pjesma koju smo izostavili tako da je popis koji slijedi manje top lista, a više dobra kompilacija za zagrijavanje na nadolazeći koncert.

"Them Bones"
Album: Dirt (1992.)

Dirt je je energični, eksplozivni album Alice in Chainsa - njihov najprodavanijji -  a Them Bones je najbolji mogući početak albuma koji su mogli imati. Od prvog takta, Layne Staley počinje derati nam se u uši i uvjerava vas da je ovaj album najbolja stvar koju ćemo slušati u idućih sat vremena – i bio je u pravu. Komentirajući morbinu tematiku pjesme, Cantrell je rekao da ćemo “svi jednoga dana umrijeti. Umjesto da se toga bojite,  to je jednostavno tako. Uživajte u vremenu koje imate”.

"Man In The Box"
Album: Facelift (1990.)

Man In The Box privukla je pažnju čim je izašla, s dobrim razlogom – ova pjesma savršeno je predstavila nekoliko stvari – Staleyove “trademark” vokalne sposobnosti, njegovu čudnu, no odličnu liriku (He who tries will be wasted/Feed my eyes/ Now you've sewn them shut), savršenu vokalnu simbiozu koju su činili Staley i Cantrell i generalni zvuk po kojem je grupa postala poznata. Cantrell je sam priznao da je ova pjesma pridonijela smjeru u kojem je grupa nastavila krenuti. Fun fact: Tema pjesme zapravo je cenzura u masovnim medijima.

"Rooster"
Album: Dirt (1992.)

Definitivno remek-djelo albuma, a možebitno i cijele karijere Alice in Chainsa. Rooster je napisao Jerry Cantrell za svog oca, kojeg su zvali “Rooster” i koji je služio u Vijetnamskom ratu. Kako Cantrell kasnije objašnjava, njegov otac nikad nije pričao o tom iskustvu, no ova je pjesma bila neki način poruka njegovog sina da razumije kroz što je prošao. Ova sumorna pjesma o preživljavanju rata postala je s vremenom jedna od najpoznatijih pjesama grupe, ali i glazbe devedesetih.

"Nutshell"
Album: Jar of Flies (1994.)

“If I can’t be my own, I’ll feel better dead”, pjeva Layne u ovoj predivnoj akustičnoj pjesmi i teško je ne pomisliti na te stihove kad znamo što se s njegovim životom kasnije dogodilo. Ovaj akustični EP album kruna je karijere Alice in Chainsa i općenito zvuči kao Layneova intimna ispovijed s pozadinom akustične gitare, no Nutshell, sa svojim morbidnim stihovima i ispaćenim glasom, zvuči posebno iskreno, ogoljeno i dira ravno u srce.

"Right Turn"
Album: Sap (1992.)

Ova pjesma je među najboljima zbog odlične suradnje s Soundguardenovim Chris Cornellom, koji je na pjesmi zvučao kao da pripada grupi od prvog dana. Staley i Cornell, s Cantrellom kao pozadinskim vokalom savršeno odbijaju jedan od drugoga, s eksplozivnim crechendo završetkom u kojem Cornell pokazuje svoje odlične vokalne sposobnosti.

"Angry Chair"
Album: Dirt (1992.)

S dubokim tonovima gitare i stihovima koji za mrvicu odjekuju, cijela pjesma odaje onaj karakteristični “doom and gloom” osjećaj koji Chainsi vole pružati na lopate. Ovo je jedna od rijetkih pjesama koje je Staley u potpunosti napisao (glazba i stihove) za grupu.

"Down In A Hole"
Album: Dirt (1992.)

Down in a Hole još je jedna od možda top pet najpoznatijih pjesama Alice in Chainsa.  Ova power balada rezonira sa svima koji imaju osjećaj da su u rupi i ne mogu se izvući. S glazbene strane, nije baš reprezentativni primjer grupe (za razliku od pjesme iznad), koja preferira tamnije tonove, a Cantrell je skoro nije ni predstavio grupi, no na kraju je ispala jedna od najsvjetlijih točaka njihovog opusa. Melodičnost pjesme i odlična vokalna sinergija koju imaju Cantrell i Staley čini je još jednom od najboljih.

"Hollow"
Album: The Devil Put Dinosaurs Here (2013.)

Odličan početak zaista odličnog albuma. Počinje s praskom, i tako najavljuje dobru zabavu narednih 12 pjesama. Obiluje harmonijama, “masnim” dubokim riffovima i dobro poznatom tamnom atmosferom. Pjesma je to na kojoj se čuje koliko se dobro DuVall, koji mnogima baš i nije isprva sjeo, uklopio u ekipu Chainsa i koliko je grupa napredovala od prvog albuma.

"Would?"
Album: Dirt (1992.)

"Am I Inside?"
Album: Sap (1992.)

Am I Inside odličan je primjer Staleyove sposobnosti pisanja predivnih stihova. “Loneliness, it shadows me, quicker than darkness”, uvodni su stihovi koje Layne mekano pjeva, privlačeći pažnju svakog u blizini. Mnogo je tamnija nego ostatak EP-a i zvuči kao uvertira Jar of Flies, koji je došao dvije godine kasnije.

Posebno priznanje – cijeli Alice in Chains Unplugged nastup: