Kompilacija

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HML

Mnogi bendovi su uložili ogroman trud u to da ih se smatra strašnima, jezivima, šokantnima, kontroverznima... Koliko ste samo puta čuli da je Ozzy Osbourne na pozornici pojeo šišmiševu glavu i ispljunuo je u obožavatelje? Također, dovoljno je samo pogledati fotografiju Marilyna Mansona (sa ili bez šminke) bez da prvi poriv ne bude zatvoriti prozor, politi kompjuter benzinom i jednostavno se moliti da vas to lice ne prati u noćnim morama. Imamo Kiss, koji je izgradio svoju karijeru na šminci likova iz horor filmova, ili Rammstein, koji zvuči kao da je svira ravno iz devetog kruga pakla, što pojačavaju pokušavajući zapaliti sve oko sebe na svojim koncertima.

Pjevaju o mržnji, nasilju i smrti. Psuju, uništavaju, bacaju krv po pozornicama, izvode sotonističke rituale i rade sve što mogu samo da vas uvjere da su najstrašnija i najšokantnija stvar na svijetu. Svi ti „strašni“, „užasni“ rokeri u kojima mi uživamo, no naše majke i bake žele politi svetom vodom i pozvati egzorcista da ih spasi, zapravo su sposobni napisati i izvesti odlične ljubavne pjesme. Time pokazuju da su i oni samo ljudi, da je sve to samo šoubiznis, i da je ljubav prema onoj pravoj osobi univerzalna stvar. Ispod možete pronaći neke od tih pjesama.

Black Sabbath – "N.I.B."

Tko kaže da Lucifer ne može voljeti? Black Sabbath kaže da može, i da može postati dobra osoba. U ovoj pjesmi, Sotona se zaljubljuje u ženu i pokuša je zavesti, pjevajući joj „Our love grows stronger now with every hour“. Možda je centralni lik pjesme malo nekarakterističan (kao i bilo što Sabbatha), ali su lirike pjesme nježne, romantične i mogu se bez problema primjeniti na bilo koju voljenu osobu. N.I.B., usput, ne znači Nativity in Black, kako su mnogi sumnjali, već je to referenca na bradicu koju je nosio bubnjar, koju su zvali „Nibby“.

Kiss – "I Was Made For Loving You"

Samo jedan pogled na bilo koju fotografiju grupe Kiss je dovoljan da šokira, što je u vrijeme osamdestih bilo zaista dalo željeni efekt.

No, iza strašnih maski ovih rokera skrivaju se meka srca i mnogo ljubavi, jer „I Was Made For Loving You“ nije jedina sladunjava ljubavna pjesma koju su napisali. Tu su također i „Love Her All I Can“, kao i „Anything For My Baby“, da navedemo samo neke. O da. Tako strašno.

Rammstein – "Ohne Dich"

Čak i kad ne pjevaju o nasilju, seksu, vatri, gorenju, vatri, seksu.. Rammstein uspjeva zvučati mračno i zlo. No, „Ohne Dich“ je zapravo tužna ljubavna pjesma koja pjeva o smrti ljubavne osobe. Kad se prevedu na engleski, tekst pjesme je zapravo jako poetičan, nježan i tužan i definitivno dira u emotivnu srž slušatelja.

In Flames – "Come Clarity"

Nakon slušanja In Flamesa prvi put, bez prethodnog „uvoda“ ostale muzike sličnog žanra, bio bi prvi poriv bi bio brzo skidanje slušalica i bijeg u najbliži ormar. Bez zafrkancije. No, In Flames imaju neke zaista dobre power balade i ljubavne pjesme, od kojih je „Come Clarity“ jedna od najboljih.
Alice Cooper – "This Maniac's In Love With You"

Alice Cooper je također jedan od glazbenika koji jako voli teatralnost, šok-efekt publike, glam, svjetla i posebne efekte na pozornici, zato je i on jedan od onih žestokih i „strašnih“ rokera. „This Maniac's In Love With You“  jeste s jedne strane ljubavna pjesma, no „manijak“ koji je zaljubljen u ženu koju na kraju otima jer ne može biti s njom je ipak „ono nešto“ s čim Cooper ponovno stvara određen šok.

Metallica - "Nothing Else Matters"

„Black“ se smatra albumom u kojem se Metallica odlučila za komercijalniji zvuk, što ga je učinilo najpopularnijim albumom grupe. „Nothing Else Matters“ je jedna od najboljih pjesama sa albuma, kao i grupe u cjelini. Konstantnom vrtnjom po radiju i MTV programu naravno nije škodilo, no pjesma sama po sebi govori o sposobnosti ovih thrash metalaca da napišu odličnu ljubavnu baladu. Neki, s druge strane, smatraju pjesmu trenutkom kad se Metallica „prodala“. Rasprava je u tijeku, i to već 25 godina.

Motörhead – "Love Me Forever"

Motörhead je poznat po brzoj glazbi punoj adrenalina, s hrapavim vokalima legende Lemmyja Kilmistera. Kad svira Motörhead, ne postoji osoba koja može stajati na jednom mjestu i ne udarati glavom toliko jako da ne pate od upale mišića vrata idući dan ili nekoliko dana. No, „Love Me Forever“,  ljubavna power balada koja govori svojoj izgubljenoj ljubavi da se odluči želi li ga ili ne, udara ravno u srž i pretvara i okorjele rokere u rokere koji su sposobni osjećati tugu i bol.