Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Singles

Jučer je kultni film „Singles“, redatelja Camerona Crowa, proslavio 25. godišnjicu od svog izlaska. Film je stekao svoj status zahvaljujući prikazu glazbene scene grada Seattlea usred grunge revolucije koja je u tom gradu harala kasnih osamdesetih i ranih devedesetih. Još više od toga važniji je odličan soundtrack filma, koji je uključivao pjesme nekih od danas najpoznatijih rock izvođača kao što su Alice in Chains, Pearl Jam, Mudhoney i Screaming Trees. Zvuk ovih grupa, koji je kasnije ukalupljen kao „grunge“, postao je okosnica tog razdoblja u Americi, ali i svijetu. Čak i danas, 25 godina kasnije, na ovo razdoblje u glazbi se gleda kao jedno od najplodnijih i mnogi ljubitelji alternativnog rocka ga se rado prisjećaju. U čast srebrnog jubileja ovog filma početkom godine objavljeno je novo i prošireno izdanje soundtracka filma, a ovdje možete naći 25 činjenica, nekih manje a nekih više poznatih, o ovom kultnom filmu.

1. U vrijeme kad su još bili poznati kao Mookie Blaylock, članovi Pearl Jama Eddie Vedder, Jeff Ament i Stone Gossard glumili su članove grupe Citizen Dick koju je predvodio Cliff, ljubavni interes Janet.

citizen dick

2. Pjesma „Spoonman“ Soundguardena nastala je tako da je Ament sam izmislio sva „glupa“ imena pjesama za album grupe Citizen Dick, a Cornell je odlučio napisati prave pjesme s tim naslovima. „Seasons“, koja se nalazi na soundtracku, još je jedna takva pjesma.

3. Film originalno nije trebao biti o Seattlevoj grunge sceni devedesetih, već je trebao biti smješten u Phoenixu, Arizona.

4. Grupa Sonic Youth imala je cameo u sceni snimljenoj u jednom francuskom klubu. Scena je kasnije izbrisana, a sada se može naći kao „extra“ na DVD verziji filma.

5. Chris Cornell također je imao malu ulogu u filmu. Cameron Crowe je u pismu za Rolling Stone napisao da „ovaj lik jednostavno pripada u ovom filmu. On je jednostavno važan za ovaj grad i zato smo ga htjeli“. Crowe je također veliki obožavatelj Soundguardena.

6. Ideja rock zvijezda za glumce u romantičnoj komediji proizlazi iz ljubavi Crowea prema njima i njihovoj glazbi, kao i želji da oda počast glazbenoj sceni Seattlea, u kojoj je intenzivno sudjelovao. Htio je jednostavno okupiti prijatelje i staviti ih zajedno u film.

7. Film je dovršen 1991. godine i zapravo nije trebao nikad biti ni objavljen, jer se nije smatrao komercijalno profitabilnim. Tek kad je grunge scena zaista procvala, sljedeće godine, glave u Warner Bros. su odlučile da u svom skladištu imaju rudnik zlata i da bi i oni mogli uzeti dio „grunge kolača“.

8. Smrt Andyja Wooda iz grupe Mother Love Bone odlučujući je razlog da „Singles“ bude o Seattle sceni. Naime, nakon što je Wood umro, Crowe je primjetio da se glazbena zajednica na neki način „približila“ zajedno. Promijenio je mjesto filma u Seattle, u kojem je snimljen još jedan njegov film, „Say Anything“. U filmu se pojavljuje pjesma Mother Love Bonea, „Chloe Dancer/Crown of Thorns”, a uključena je i u soundtrack filma Singles.

9. Jimi Hendrix, čija je pjesma „May This Be Love“ također uključena u soundtrack, rođen je u Seattleu, što je još jedan redateljev hommage ovom gradu.

10. Grupa koja nastupa uživo i na čijem su koncertu likovi filma bili je zapravo Alice in Chains. Grupa je odbila snimiti svoj nastup na matricu, već su jednostavno izveli svoj nastup uživo.

11. Grupa Nirvana je također trebala biti dio soundtracka filma, no odbili su. U intervjuu za Rolling Stone su izjavili da su odbili jer „je to samo ljubavni film smješten u Seattleu, a mi ne volimo rock and roll filmove“.  No, Crowe je kasnije izjavio da je čuo kako se kasnije Cobain ušuljao na zadnja vrata da ipak pogleda film.

12. Cameron Crowe  smatra da je poznati sitcom „Prijatelji“ (Friends) zapravo verzija njegovog filma „Singles“. Televizijska kuća NBC pokušala je učini „Singles“ serijom, no on je odbio. Par godina kasnije u eter je puštena serija „Prijatelji“, koja se ticala grupe od šestero „20-something“ prijatelja koji traže ljubav, kao i u filmu.

singles poster

13. Album fiktivne grupe iz filma, Citizen Dick, zvao se „Touch Me, I'm Dick“. To je izravna referenca na pjesmu „Touch me, I'm Sick“ grupe Mudhoney.

14. Pjesma „Drown“ Smashing Pumpkinsa na OST album je završila tako da je Chris Cornell preporučio grupu redatelju. Crowe je zatim zamolio Billyja Corgena iz benda da mu pošalje neke snimke, među kojima je bila „Drown“ koja mu se svidjela.

15. U vrijeme snimanja filma, Pearl Jam je tek drugi puta u svojoj karijeri nastupio u javnosti sa svojim novim pjevačem, Eddiejem Vedderom.

16. Pjesma „State of Love and Trust“ Pearl Jama napisana je sa mogućnošću da bude dio OST albuma, no prvenstveno za novi album „Ten“. Pjesma na kraju nije postala dio debitantskog albuma grupe, no završila je best-of kompilaciji „Rearviewmirror“  iz 2004. godine.

17. Soundtrack filma objavljen je tri mjeseca prije premijere filma. Kad je film izašao u rujnu 1992., album je već bio naveliko u opticaju, bližeći se platinastom statusu.

18. Eddie Vedder iz Pearl Jama je bio jako osjetljiv na to kako će Cameron Crowe snimiti Seattle scenu. Rekao je Croweu: „Bude li itko is Warner Bros. radio preveliku frku oko Seattle scene, uzet ću pištolj i, ne znam, napraviti mučenika od sebe“.

19. Promocija filma je trebala uključivati privatnu zabavu na kojoj će nastupiti tada već mega-poznati Pearl Jam i Screaming  Trees. Pearl Jam je u tom trenutku bio u fazi u kojoj im je slava jako smetala. Sve je pošlo po zlu: Vedder se jako napio i napravio toliko lošu izvedbu da je publika jednostavno pobjegla sa svirke.

20. Crowe tvrdi da film nije niti o glazbenoj sceni, niti o (kako kaže) o tome kako je Pearl Jam dobio novog pjevača, Veddera. Ne, Crowe tvrdi da je to bio film o nepovezanim samcima koji jednostavno pokušavaju naći svoj put. Nakon što je Andy Wood umro, a njegovi prijatelji i poznanici se okupili zajedno u svrhu međusobne utjehe Crowe se zapitao: „Je li itko zapravo sam (single)?“

21. Crowe je napisao ulogu Janet isključivo imajući Bridget Fondu na umu. Smatrao je da je jako zrela za svoje godine i, zbog svog iskustva života u glumačkoj Fonda obitelji, da zna svoj posao jako dobro.

22. Johnnyju Deppu bila je ponuđena uloga Stevea Dunnea, romantičara zaljubljenog u knjige. No, on ju je odbio, navodno jer je smatrao da nije još došao do faze u glumi u kojoj može glumiti običnog čovjeka i nije mogao reći „Volim te“ u kameru. Uloga je zatim pripala Campbellu Scottu.

23. Cameron Crowe smatra da je Singles njegov „najmanje uspješan film“. „Nikako nisam uspio dobiti dobru glumačku postavu“, izjavio je, mada priznaje da film ima odličnih stavki, među kojima mu je najdraža izvedba Bridget Fonde i mogućnosti da prikaže grad u svojoj ljepoti.

24. U filmu su snimljena samo dva koncerta – ona Alice in Chainsa i Soundgardena. No, Crowe bi volio objaviti dodatan DVD u kojem se nalaze neke neobjavljene stvari, kao i dodatne snimke koncerata.

25. Novo izdanje OST albuma sadrži 18 novih pjesama kao i detaljne opise svake pjesme koje je napisao Cameron Crowe, demo snimke, kao i rijetke snimke nastupa uživo grupa kao Alice in Chains, Mudhoney te Paula Westerberga.