Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Greenn Day

Najveći punk-rock bend na svijetu, Green Day, 6. će lipnja svirati u Ljubljani. Ususret velikom spektaklu u sklopu "Revolution Radio" turneje, donosimo vam nekoliko zanimljivosti o bendu koje će vas sigurno iznenaditi ili vam barem izmamiti osmijeh na lice.

 

"Sweet Children" - prvo ime benda

Prije nego što su postali Green Day nosili su naziv "Sweet Children". Osim toga, imali su i drugog bubnjara, Ala Sobrantea kojeg je kasnije naslijedio Tre Cool.

 

Tre Cool

 

924 Gilman Street - mjesto gdje su počeli najveći

DIY prostor za punk svirke u Berkeleyu postao je svjetski poznato mjesto jer su na samom početku karijere tamo svirali Green Day, Rancid i ostali veliki bendovi s tog područja. Dvorana je još uvijek funkcionalna i u punom pogonu.

 

924 Gilman Street

 

Dirnt i Armstrong se bave proizvodnjom kave

Basist i pjevač ove legendarne grupe pokrenuli su kompaniju za proizvodnju i distribuciju kave, "Oakland Coffee". Svi njihovi proizvodi pakirani su u biorazgradivoj ambalaži. Osim toga, Mike Dirnt je vlasnik kafića "Rudy's Can't Fail Cafe" u Berkeleyu.

 

Green Day

 

Johnny Rotten ih baš ne voli...

Nakon planetarnog uspjeha albuma "Dookie", Johnny Rotten je izjavio kako oni nisu ni blizu pravih punkera, jer se fizičkim izgledom činili kao dio ove subkulture.

 

Green Day

 

...kao ni Brandon Flowers...

Kada je objavljen singl "American Idiot" frontmen grupe The Killers optužio ih je za proračunato protuameričko djelovanje. Naglasio je kako ekipa u Engleskoj ili Njemačkoj ne može shvatiti pravo značenje pjesme te da uopće nemaju pojma o čemu pjevaju, što smatra veoma uvredljivim.

 

Green Day

 

...ali ni Noel Gallagher.

Vođa Oasisa optužio ih je da je pjesma "Boulevard Of Broken Dreams" kopija njihovog hita "Wonderwall". Trebali su pričekati barem desetljeće nakon moje smrti pa tek tada ukrasti pjesmu. Ja barem platim ekipi od koje ukradem pjesmu. - izjavio je.

 

Green Day Warning

 

Nije im uvijek bilo lako

Nakon uspjeha s albumom "Dookie" bend godinama nije uspio zadržati razinu popularnosti i glazbenu kvalitetu. Albumi "Insomniac" iz 1995. i "Nimroid" iz 1997. uspjeli su postići platinastu tiražu, no "Warning" iz 2000. prodan je u samo pola milijuna primjeraka diljem svijeta. Naravno, sve se promijenilo izlaskom albuma "American Idiot".

 

American Idiot

 

Imaju i mjuzikl

Veliki uspjeh albuma "American Idiot" otvorio je mogućnost proboja benda i na Broadwayu. Napravljena je adaptacija albuma za kazališne daske koja je 2010. doživjela premijeru. Frontmenu Billie Joeu se koncept toliko svidio da je glumio lik St. Jimmyja čak pedeset puta.

 

Green Day

 

Zabranjeni u Wal-Martu

Uvredljivi stihovi uz pojedine zabranjene riječi rezultirale su zabranom prodaje uspješnog albuma u američkom trgovačkom lancu Wal-Mart. Odbili su prodavati čak i cenzuriranu verziju.

 

Green Day rnr

 

Najmlađi u Rock'n'Roll kući slavnih

Premda su imali 43 godine, Armstrong, Dirnt i Tre Cool najmlađi su glazbenici koji su postali dio Rock'n'Roll kuće slavnih. Primljeni su 2015.