Kompilacija

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Cornell  17

Šok kakav je prouzročila vijest o smrti Chrisa Cornella može se usporediti samo s onom koju smo primili prije nešto više od godinu dana, kad nas je napustio David Bowie. Svi su voljeli Bowieja, dok Cornell mnogima nije nikad ‘sjeo’: no njegova glazbena veličina je neosporiva, a, usuđujem se reći, ni ljudska.

S obzirom da je tu večer (17.5.) održao koncert sa Soundgarden u Detroitu, nagađalo se da je uzrok predoziranje, dok je najviše medija tvrdilo da se radi o samoubojstvu, što je kasnije službeno potvrđeno. Iako je ta informacija sve šokirala, poznato je kako se Cornell u mladosti borio s teškom depresijom. Naporan rad, stres i velika očekivanja javnosti nisu mogli pozitivno doprinjeti takvom stanju...

Cornell  8

Chris Cornell će za mene, a i za mnoge druge, ostati ikona grunge podžanra i 90-ih općenito. Sa svojim je Soundgarden svirao spoj punka i metala za koji nitko kasnih 80-ih nije predviđao da bi mogao ‘kliknuti’ kod publike. Sa smrću najboljeg prijatelja i cimera Andyja Wooda iz Mother Love Bone nosio se osnovavši one-off projekt Temple of the Dog, koji je (nepravedno) dobio pozornost tek nakon uspjeha naknadno izdanih ‘Ten’ i ‘Nevermind’. Albumi ‘Badmotorfinger’ iz 1991. i ‘Superunknown’ iz 1994. ostali su također antologija žanra i obvezno štivo za svakog ljubitelja žestoke rock glazbe. Zastava grungea nastavila se vijoriti upravo zahvaljujući Soundgarden i prijatelja im Pearl Jam, čiji su članovi sretno uspjeli izbjeći pakao droge i nastavili izbacivati više ili manje kvalitetne, ali svakako respektabilne albume te pružati nezaboravne nastupe uživo.

Cornell  13

Okrenuo nam je Cornell nanovo glave kad je početkom ovog stoljeća osnovao Audioslave s članovima Rage Against the Machine; nešto manje žestok, ali i dalje zanimljiv sastav. Samostalnu karijeru koristio je kako bi pokazao svoju ljubav prema klasičnom rocku te folku, a njome je uspio pridobiti novu grupu obožavatelja. Mora mu se priznati hrabrost kad je 2009. izbacio ‘Scream’ u suradnji s glazbenikom i producentom Timbalandom. Mnogi su pomislili kako će se Chrisova karijera nakon toga naglo strmoglaviti, no to, nasreću, nije bio slučaj. Bio je to izlet u pop vode kakav se više nije ponovio: Cornell se u solo karijeri vratio pop-rock zvuku, a nastavio je i snimati i nastupati sa Soundgarden i Audioslave. Pamti se i njegova suradnja na soundtracku za kultni film ‘Singles’ iz 1992. i naslovna pjesma za Jamesa Bonda u ‘Casino Royale’, ‘You Know My Name’.

Cornell  16

Mnogo je više od dosad napisanog bio Chris. Jedan od najvećih pjevača i frontmana svih vremena s zapanjujućim rasponom glasa. Ako trebate dokaz, poslušajte ‘Say Hello to Heaven’, ‘Black Hole Sun’ i ‘Hands All Over’... Bio je vrlo vješt skladatelj i gitarist, a to je dokazao u Temple of the Dog i samostalnoj karijeri. Njegovi tekstovi bili su snažni, nabijeni emocijama i često ambivalentna značenja. Bio je dobar prijatelj – bez njega, svijet ne bi znao za Andyja Wooda, a uskakao je i pomagao kolegama i prijateljima iz drugih grunge bendova: bio je ‘mentorom’ Eddieju Vedderu kad je ovaj došao u Seattle, posvetio je pjesmu prijatelju Jeffu Buckleyju nakon njegove smrti (‘Wave Goodbye’ na albumu ‘Euphoria Morning’), dao je back vokale na ‘Uncle Anesthesia’ Screaming Trees (bend Marka Lanegana), kao i na pjesmama Alice in Chains i Alicea Coopera... Bio je poznat i po filantropskom radu preko zaklada koje će, nadam se, nastaviti s radom i nakon ove tragedije.

Cornell  19

Please, mother of mercy
Take me from this place
and the long winded curses
I keep here in my head
Words never listen
and teachers, oh, they never learn
but I'm warm from the candle
though I feel too cold to burn

Reci ‘zdravo’ raju i pozdravi nam Kurta, Andyja, Scotta i Laynea. Kakva ekipa...