Kompilacija

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

RSD

U subotu, 22. travnja, obilježava se Dan prodavaonica ploča. Svake godine, ispred ovog događaja stoji jedan predstavnik, ambasador ovog velikog slavlja glazbe. U nastavku otkrivamo kome je kroz godine pripala ova titula, a i tko su ovogodišnje ambasadorice.

2009. - Jesse Hughes (Eagles Of Death Metal)
Tijekom nastupa benda u Rhino Recordsu, Jesse se sam proglasio ambasadorom Record Store Daya. Time je htio ukazati na veliku važnost malih prodavaonica ploča. Od tada je titula postala službena tradicija te ju dodjeljuju organizatori.

2010. - Joshua Homme (Queens Of The Stone Age)
"Feel Good Hit of the Summer", EP grupe Queens Of The Stone Age objavljen je na taj dan, a Joshua je otkrio koliko druženje u prodavaonicama ploča može utjecati na život čovjeka.

2011. - Ozzy Osbourne
Organizatori RSD-a nakon Hughesa i Hommea nisu znali tko bi mogao dostojno zasjesti na čelnu poziciju događaja. Shvatili su da je Ozzy Osbourne i više nego dobar za takvo što, a on je naredio svim ljubiteljima glazbe da taj dan obavezno posjete najbližu prodavaonicu ploča.

2012. - Iggy Pop
Osim standardnog LP izdanja, najsretniji fanovi Iggyja Popa te su godine mogli na zid zalijepiti i poseban poster s potpisom ambasadora. Kao ambasador osjećam se kao predstavnik egzotične džungle pune života i smrti i seksa i ljutnje, prozvan da nosim leopard uzorak i širim sreću u svijetu mrtvih. Svoje sam ime, glazbeno obrazovanje i osobnost stekao radeći u prodavaonici ploča. Mali su indie dućani uvijek bili kombinacija kazališta ii laboratorija. To su mjesta gdje su se tinejdžeri pedesetih i šezdesetih okupljali nakon škole kako bi slušali najnovije singlove i prosudili sviđa li im se taj beat. - izjavio je.

iggy pop

2013. - Jack White
Album "Elephant" White Stripesa ponovno je objavljen kao dvostruko LP izdanje. Jedna je ploča bila crveno-crne, a druga bijele boje. Vlasnik Third Man Recordsa, organizirao je obilazak vlastite tvornice ploča.


2014. - Chuck D.
Frontmen Public Enemyja istaknuo je prodavaonice ploča kao mjesta stvaranja kulture.

2015. - Dave Grohl
Frontmen grupe Foo Fighters veliki je ljubitelj vinila koji je u djetinjstvu sav džeparac trošio u prodavaonicama ploča. Zaslužnim za njegovu uspješnu karijeru smatra K-Telovu ploču "Blockbuster 20 Original Hits By The Original Stars".

2016. - Metallica
Nakon što su 2008. nastupom proslavili prvo izdanje Record Store Daya, dečki iz Metallice proglašeni su ambasadorima. James Hetfield prisjetio se prvih ploča koje je nabavio dok Lars Urlich ne skriva oduševljenje vremenom koje je proveo u Bristol Music Centru u Kopenhagenu.


2017. - St. Vincent
Časno i ponizno prihvaćam titulu ambasadorice. Budite uvjereni da ću svoje dužnosti shvatiti ozbiljno. - tim je riječima ovogodišnja ambasadorica St. Vincent prihvatila uglednu dužnost. Američka kantautorica, pravim imenom Anne Erin Clark, studirala je na Berklee College Of Music te započela karijeru u bendu The Polyphonic Spree. Kombinacijom soft rocka, eksperimentalnog rocka, electropopa i jazza zaradila je priznanje za album godine od strane Guardiana, Entertainment Weekly, NME i Slant Magazinea za debitantsko izdanje "St. Vincent". Isti je album osvojio Grammy u kategoriji Najboljeg alternativnog albuma, a ona je postala prva glazbenica koja je primila nagradu u toj kategoriji nakon dvadeset godina.

Sara Renar i Mia Dimšić
Dvije uspješne kantautorice koje grade karijeru na domaćem tržištu proglašene su lokalnim ambasadoricama. Sara je prošle godine objavila album "Tišina", a Mia je ove godine ozbiljno zakoračila u svijet glazbe debitantskim albumom "Život nije siv".


RSD