Kompilacija

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

IMG 9498Tko uopće treba prateći bend? Zasigurno ne Freddie Mercury, Bruce Dickinson ili Robert Plant kao što ćete čuti u ovim primjerima vokalnih izvedbi. Danas je jednostavnije nego ikada prije „ogoliti“ pjesmu i svesti ju samo na vokal kako biste ju mogli cijeniti i u tom pogledu. U nastavku slijedi 11 najboljih primjera vokala rock klasika iz potpuno nove perspektive odabranih od strane kolega s teamrock.com.

Led Zeppelin – "Whole Lotta Love"

Sada shvaćate zašto je nekadašnji frontmen Zeppelina, Robert Plant, malo ohladio od želje za pjevanjem u posljednje vrijeme. Još u tinejdžerskim danima njegov je glas bio toliko puten i zračio seksualnošću koju gotovo možete opipati u njegovom pjevu. Snimka izoliranog vokala donosi vam upravo takvu energiju.

Iron Maiden – "The Number Of The Beast"

Ovih 13 sekundi spontanog vrištanja iz čiste frustracije inspirirano je producentovim forsiranjem Brucea DIckinsona da ponavlja dio snimke na desetke puta. Zbog toga vam se i ledi krv u žilama kada to čujete, jer je stvarno. Kroz čitavu  pjesmu nastavlja se dokazivati glasovnim mogućnostima, kao da je opsjednut demonima.

Metallica – "Master Of Puppets"

Hetfield nije htio nastaviti s karijerom pjevača Metallice ali je očigledno glas tada 22 godine starog momka krenuo sazrijevati u nešto više od promuklog zavijanja s početaka. Još uvijek ima dara za sirovu agresiju i stav koji iznosi svojim pjevanjem, a u ovom isječku zvuči kao da ima sve veću kontrolu, dubinu i karakter.

Nirvana – "Smells Like Teen Spirit"

Mnoge od ovih snimki isključivo vokala daju nam nove načine da se povežemo s „isfuranim“ favoritima. Rijetke pjesme se tako često (prečesto) puštaju kao Nirvanina najslavnija pjesma ali svejedno i dalje uspijeva izazvati trnce u ovom formatu, ogoljena i svedena na glasovnu izvedbu Kurta Cobaina. Osim što možete čuti njegov senzibilitet, jedinstvenost i bijes, ulijeva vam novo poštovanje prema ovom kultnom frontmenu.

Kiss – "Shout It Out Loud"

Nitko osim najpredanijih zagovornika ovog benda ne bi tvrdio da su Gene Simmons ili Paul Stanley bili najbolji pjevači na svijetu ali kada izdvojite samo vokale, njihove dobre strane postaju jasne. Paul vas uspijeva uvjeriti u svaku riječ svojom partijanerskom energijom dok Gene zvuči kao stari mrgud koji se izderava na susjedovog psa.

Heart – "Barracuda"

Mnoge manje primjetne nijanse jedinstvene izvedbe pjevačice Ann Wilson skrivene su iza munjevitih dionica pjesme Barracuda kao što su strahovito visoke note. Izdvajanje samo pjevanja tada mlade pjevačice (26) zvuči poput nadnaravnog arheološkog otkrića.

Dio – "Holy Diver"

Na ovom primjeru možete čuti kako zvuči Ronnie James za čiji je glas Malcolm Dome (TeamRock) izjavio da „se uzdiže graciozno kao tisuću zlatnih orlova“ i gotovo da možete čuti zamahe krilima. James zrači neusiljenom snagom, stilom i smirenom jasnoćom dok istovremeno zvuči odlučno, zaigrano i žustro.

The Who – "Won’t Get Fooled Again"

Zapanjujuća je gradacija glasa i izražaja Rogera Daltreya na ovoj snimci. Od iskrenog pripovjedača, postepeno prelazi u ratoborno izrugivanje i onaj vrisak na 7:00 od kojeg se diže kosa na glavi mogao bi biti najsnažniji vrisak u rocku uz Slayer i njihovu pjesmu Angel of Death.

Deep Purple – "Child In Time"

Ian Gillian bio je nov u bendu i prvi značajan doprinos novim kolegama bila je poduka kako impresionirati članove novog benda. Od mistične tišine početnih stihova do dubokih udisaja punih pluća u predahu između zavijanja poput duha, sve je to označilo ovu pjesmu kao bezvremenski klasik.

Queen – "Bohemian Rhapsody"

Bez obzira koliko ste puta čuli ovaj sveprisutni ep The Queen, izdvojeni vokal Freddiea Mercurya novi je način da se iznova naježite od ugode, zabavite i zaprepastite. YouTube korisnik Mike Mitchell najbolje je sve sročio u komentaru: „Freddie je najbliže što će čovječanstvo doći do toga da može za jednoga od nas reći da je Bog.“

Merry Clayton – "Gimme Shelter"

Ovo je možda vokal koji izaziva najviše trnaca. Noćna improvizacija u zadnji tren na snimci klasika Rolling Stonesa, vrhunski prateći vokal Clayton isijava apokaliptičnu tamu u stihovima ‘Rape, murder, it’s just a shot away’ izvornom emocionalnom snagom.