Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Vinil

Čini se kao da su svi krenuli skupljati ploče i kupovati gramofone. Otkako su u zadnje vrijeme ploče ponovno postale popularne, pa čak i sveprisutne na tržištu, vrijeme je da razmislite jeste li i kakav ste kolekcionar ploča? Zanimaju li vas samo najdraža vam izdanja ili planirate posvetiti sav slobodan prostor kolekciji ploča? Pogledajmo koje su to karakteristike sedam tipova zaljubljenika u ovaj kolekcionarski hobi prema portalu medium.com.

Živahan: Ovaj kolekcionar nikada ne prestaje skupljati ploče i ima posebnu prostoriju ili dio prostorije u svom domu namijenjen isključivo kolekciji. Najvještiji je skupljač ploča od svih i može nanjušiti rijetka izdanja na kilometre. Život si organizira oko garažnih rasprodaja, sajmova i oglasa o prodaji. Zna točno koliko što vrijedi i time je korak ispred svih u kupovini. Pronaći će rijetki dragulj u podrumu frendove bake za 20 kuna i prodati ga za 200. Obožava glazbu, ali lov voli još više.

Opsesivan: Posjeduje praktički sve čega se uspio domoći. Ne samo da ima više albuma nego što bi stigao preslušati, već ne može odoljeti reizdanju onih koje već ima u kolekciji. Zapravo, ne može odoljeti ničemu i ograničenje je ne kupiti album baš svakog dana. U tipičnoj kolekciji nalazi se otprilike 20-30% primjeraka koje još nisu ni odmotali iz celofana.

Kompletan: Znate one ljubitelje glazbe koji baš MORAJU posjedovati sve albume i izdanja nekog benda? To su oni. Uz to još nabave i pokoje izdanje usputnog projekta nekog od članova istog tog benda ili gostujuće stvari. Nešto poput davnih dana kada su se skupljale bejzbolske kartice i slično. Da, oni moraju imati sva izdanja, reizdanja, pa čak i isti album u više primjeraka ako se razlikuju po omotu ili kvaliteti vinila.

Vinil

Audiofil: Svi znamo taj tip. Ima najbolji zvučni sistem ikada i sluša i kupuje samo vrhunska izdanja svakog albuma. Također je opsjednut s izdavačem ploče i je li obrađena digitalno ili analogno. Može točno prepoznati tko je svirao na kojem albumu i održati vam predavanje o tome zašto su ploče od 180 grama precijenjene.

Ležeran: Ovo je uobičajeni kolekcionar. Na početku kupuju nekolicinu najdražih izdanja i dodaju 3-5 naslova godišnje, što starijih što novijih izdanja. Vjerojatno su i najrazumnija skupina, ali zvuče malo dosadno.

Kolekcionar ograničenih izdanja: Oni kupuju sve što je ograničeno nakladom ili ručno pobrojano ili otisnuto na ploči od šećerne vune od 200 grama. Kao i kompletni kolekcionari, ne uzimaju u obzir broj kopija nekog albuma koje već imaju sve dok postoji verzija izdanja koje još nemaju.

Nostalgičar: Nostalgičari su počeli izvirivati iz podruma. Kupuju svoje prve gramofone ikada ili se vraćaju u utrku nakon što su desetljećima izrabljivali CD nosače. Kupuju samo hitove ili najdraže im albume iz prošlosti. Nije im važna boja vinila ili broj kopija, samo žele imati svoj primjerak albuma koji mogu zavrtjeti kad god osjete potrebu.
Naravno, uvijek postoje i oni koji se pronalaze u nekoliko kategorija po karakteristikama. Kojoj vi pripadate?

Image