Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

LinziGalerija donosi 17 glavnih prijestupnika pravila dobrog ukusa po mišljenju publike (koji su u rockerskoj maniri takvi tiskani namjerno). Kako je često bio slučaj, predvodnici ove pojave bili su Beatlesi.

Jedva mjesec dana prije Lenonnovih komentara o tome da su „veći od Isusa“ što je izazvalo paljenje njihovih ploča, Beatlesi su sa zemljom sravnili svoj status ljupkih bob frizurica naslovnicom ekskluzivno američkog albuma "Yesterday… And Today". Dizajnirali su satiričnu naslovnicu na kojoj su obučeni kao mesari psihopatskih osmijeha s raskomadanim lutkama u naručju i posvuda uokolo. Bila je to njihova reakcija na američko komadanje njihovih britanskih albuma da bi stvorili dodatan LP. Beatlesi kao najava Alicea Coopera bili su previše i naslovnica je u kratkom roku prelijepljena drugom slikom.

The Beatles

Dvije godine kasnije, Hendrixove pripreme za naslovnicu albuma nisu išle prema planiranom rasporedu. Naziv albuma "Electric Ladyland" (zemlja električnih žena) shvaćen je doslovno i tako su na naslovnici završile prostitutke iz Soho-a kako štuju njegove ostale albume. Trgovina Two York zabranila ga je a udruženje Maloprodaje nosača zvuka se pobunio izjavom tajnika Christophera Fossa koji je izjavio da će ovakav tip naslovnica gotovo sigurno smanjiti prodaju ploča. Ustvari album je u četiri dana dosegao prodaju od 35,000 primjeraka, a u SAD-u su na naslovnicu stavili fotografiju Hendrixova užarenog lica.

Hendrix

Od tada kontroverzne naslovnice albuma nerviraju odrasle i pomažu u prodaji albuma od Blind Faith do Bon Jovia, Roxy Music i Rogera Watersa. Nepovjerljivost prema rocku dosegla je vrhunac kada je Parents Musical Resource Center (PMRC) Trippera Gorea licemjerno vršio pritisak nanajveće izdavače da nagrde nosače zvuka naljepnicama o roditeljskom nadzoru iz straha od sadržaja. Padale su i izjave poput one da je rockerska pobuna poput vještičje čarolije i tako su naslovnice ispaštale i bile prekrivane ne bi li se spriječile te vradžbine.

Bon Jovi

Reakcija na to bio je naoružani underground rocka ekstremniji no ikad prije, doduše kratkog vijeka. Panterin album "Far Beyond Driven" sa svojim industrijskim svrdlom koje ulazi u stražnjicu, a brže bolje je pozadina zamijenjena lubanjom. Trgovine Walmart i K-Mart u to su vrijeme pružale solidan otpor prodaji ičega što je i naizgled uvredljivog sadržaja. Album "Nothing's Shocking" benda Jane's Addiction bio je upravo šokantan prikazom isprepletenih golih žena s gorućim glavama i morao se prodavati u smeđim vrećicama. Njihov album iz 1991. "Undertow" sami su cenzurirali i izdan je samo sa vidljivim barkodom, a na zahtjev se poštom mogla nabiti knjižica puna golotinje. „Izradili smo cenzuriranu verziju za one klince koji u svom gradu nemaju 'skejterske' trgovine ili cool prodavaonice ploča“, izjavio je basist Paul D'Amour dok je objašnjavao zašto su se povukli iz Walmarta.

U galeriji možete vidjeti neke od najpoznatijih zabranjenih naslovnica rock albuma i njihove zamjenske verzije.

Blind_Faith.jpg Bon_Jovi.jpg Great_White.jpg

GunsNRoses.jpg Linda_Eastman.jpg Linzi.jpg

Lynryd.jpg Pantera.jpg Poison.jpg

Roxy_Music.jpg Scorpions.jpg The_Beatles.jpg

The_Black_Crowes.jpg The_Chainsmokers.jpg The_Rolling_Stones.jpg

The_Rolling_Stones_2.jpg XTC.jpg

Izvor: TeamRock.com