Kompilacija

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

David Bowie

S nama više nije po svemu ponajveća glazbena ikona 20. i 21. stoljeća, David Jones, poznatiji kao David Bowie. Svijet je 10. siječnja, samo dva dana nakon njegovog 69. rođendana, šokirala vijest o odlasku svima omiljenog ‘rock kameleona’. Nakon tri godine ‘tišine’ izdao je svoj 25. studijski album, i to na svoj rođendan, a trebalo je uslijediti slavlje svih onih koji su ga voljeli. No, tek što se razišao dim brojnih rođendanskih svjećica, zapaljena je još jedna, sedamdeseta, za dušu glazbenog genija kakav je bio Bowie.

A nije bio samo glazbeni genij, uvijek spreman na nešto novo. Bio je i modna ikona (Ziggy, Thin White Duke...), uzor mnogim ‘neshvaćenima’, mnogima koji sumnjaju u sebe te brojnim osobama nesigurnim u vlastitu seksualnost, vrlo dobar instrumentalist (karijeru je započeo na saksofonu), producent i aranžer (ističe se ‘Transformer’ Loua Reeda), dojmljiv glumac na pozornici i filmskom platnu (glumio je čak i Poncija Pilata i Nikolu Teslu)... Nije bio ‘običan’ kao glazbenik, a ni po hobijima: jednom je uhićen zbog posjedovanja nacističkih memorabilija, a 70-ih je s Pageom naveliko diskutirao o okultnom.

U autorskom smislu, Bowie se vodio onom: ‘Talent posuđuje, genij krade’. No, sve ‘krađe’ koje je počinio nimalo ne narušavaju golemu glazbenu i autorsku karizmu koju je stjecao tijekom više od pet desetljeća karijere. Jer to je Bowie koji nas je lansirao u svemir s ‘Space Oddity’, fascinirao sa ‘Starman’, natjerao da zaplešemo na hitove ‘Rebel Rebel’, ‘Fame’ i ‘Golden Years’, naježio s ‘Warszawa’ i dao nam nadu s ‘Heroes’, osvojio svijet s ‘Under Pressure’ i ‘Let’s Dance’, da bi nas nedavno pitao ‘A gdje smo sada?’. Posljednji u nizu vrhunskih ostvarenja, ovogodišnji ‘Blackstar’, novi je izazov za sve one koji su mislili da ga ‘znaju’.

Njegov glazbeni put mnogima od nas je dobro poznat. Od folk početaka, preko glam faze kao Ziggy, fascinacije Amerikom pa Europom, očite na ‘Berlinskoj trilogiji’ pa sve do ziheraškijeg popa 80-ih, noise i rave eksperimenata 90-ih te ‘zatišja’ od 2003. godine, nakon albuma ‘Reality’. S nastupima uživo je prestao 2006., nagađalo se zbog srčanih problema, a iznenadio nas je još albumima ‘The Next Day’ nakon desetogodišnje autorske pauze te s ‘Blackstar’, s kojima se na sebi svojstven način oprostio i od svijeta glazbe i svijeta uopće. Čini se kako Bowie nije slavi okrenuo leđa samo u prvim godinama karijere, sve do ‘umirovljenja’ 1973. (zapravo je upokojio svoj alter ego Ziggyja Stardusta), te u prvoj polovici 80-ih, kad je svjesno pomicao granice vlastite svjetske slave. Sve ostalo vrijeme bio je David Jones: neobičan, no prijazan čovjek, vjerni prijatelj (pitajte Iggyja Popa), brižan otac... I vrhunski glazbenik i showman.