Kompilacija

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

The-60-s-Photos-the-60s-24193002-300-245Koliko smo puta pozavidjeli ‘razmaženim’ glazbenim zvijezdama, onima koji već desetljećima nižu komercijalne uspjehe uz pohvale kritike. No, mnogima od njih, od Dylana i Bowieja do Radioheada i Muse, nije od samih profesionalnih početaka bilo tako. Nekima je neslavno prošao samo debitantski album i prva godina-dvije karijere, a nekima i mnogo više.

Lista kreće kronološki od 60-ih, a na njoj se nalaze samo oni glazbenici za koje ste svakako morali čuti.

60 Bob DylanBob Dylan
Mladi Bob potucao se po New Yorku već dobrih godinu i pol kada se konačno domogao ugovora s Columbia Records, već tada vrlo značajnim diskografom. Još šest mjeseci kasnije, u ožujku 1962., izašao mu je debitantski album, nazvan po njemu, a u prvih godinu dana prodan je u svega 5000 primjeraka, taman da se pokriju troškovi izdavanja. Columbia je čak htjela raskinuti Bobov ugovor, no u njegovu obranu je stao producent albuma, John Hammond, i Dylan je ostao Columbijin štićenik. Idućim dvama albumima, ‘Freewheelin’ Bob Dylan’ i ‘The Times They Are A-Changin’ mršavi je kovrčavko postao liderom američke kontrakulture, a do danas postao i ostao vjerojatno najveći kantautor svih vremena.
60 Buffalo SpringfieldBuffalo Springfield

Ovaj kanadsko-američki bućkuriš okupljao se kroz godinu dana zahvaljujući raznim slučajnim susretima. Petorka Young-Furay-Stills-Palmer-Martin je 1966. snimila svoj prvi album, ‘Buffalo Springfield’, koji je ostvario tek osrednji uspjeh, dosegavši 80. mjesto Billboardove ljestvice. Tek iduće godine, nakon uspjeha singla ‘For What It’s Worth’, album je privukao veću pažnju, što su shvatile i glavešine Atlantic Recordsa, reizdavši album uz nadodani hit-singl. Siroti Neil Young ponovno je imao problema s privlačenjem pažnje publike nakon što se bend raspustio, a on započeo samostalnu karijeru. Nešto bolje je prošao Richie Furay s bendom Poco, a puno bolje Stephen Stills članstvom u supergrupi Crosby, Stills & Nash.

60 Frank ZappaFrank Zappa
Jedan od najvećih ekscentrika/genija popularne glazbe imao je 26 godina kad je snimio svoj debitantski album, okružen grupom Mothers of Invention, prije znanom kao The Soul Giants. ‘Freak Out!’ je bio kolaž rocka, avangarde, doo-woopa i onog što danas zovemo musique concrete. Naravno, ‘66-e takvi uratci jednostavno nisu prolazili: album je stigao do 130. mjesta američke ljestvice, a jedan kritičar je napisao: ‘Neka mi netko, tko je kupio album, kaže što se tu dovraga događa...’. Što su Zappa i Majke postali, ne treba pojašnjavati, a ‘Freak Out!’ je s vremenom citiran kao glavni uzor Beatlesima za ‘Sgt. Pepper’, uvršten je u Grammy Hall of Fame 1999. te se našao među 500 najboljih albuma svih vremena prema Rolling Stoneu.

60 Sly and the Family StoneSly and the Family Stone
Još je jedan genij moderne glazbe bio ‘prenapredan’ da bi uspio, barem s prvim albumom. Sly i njegova obitelj Stone uživo je u studiju snimila svoj prvijenac ‘A Whole New Thing’, a tu ‘novu stvar’ nisu prepoznali ni kritika ni publika, a ni šefovi iz Epic Records. Slyju je bilo ‘naređeno’ da snimi komercijalniji album, što je i napravio, snimivši zapravo još tri albuma prije nego što je ‘A Whole New Thing’ reizdan 1970. godine, naravno uz naknadnu univerzalnu aklamaciju.

60 The Velvet UndergroundThe Velvet Underground
Svatko tko je tada kupio album, osnovao je bend, glasi čuvena rečenica koja opisuje značaj prvijenca njujorških ‘čudaka’ i ‘očeva alternativnog rocka’. ‘Velvet Underground & Nico’, nastao pod nadzorom svevidećeg oka njihovog menadžera Andyja Warhola, prodan je u nekoliko desetaka tisuća primjeraka do kraja dekade, a na američkoj ljestvici je, po izlasku, dosegao 171. mjesto. Iako se na njemu nalazi par lijepih pop rock balada, tadašnjoj publici se očito nisu svidjele abrazivne ‘Venus in Furs’, ‘The Black Angel’s Death Song’ i klimaks albuma ‘European Son’. Do uspona punka album se doimao potpuno zaboravljenim, no od onda je postupno stjecao brojnu i vjernu publiku među onima koji od glazbe uvijek žele ‘čuti više’. Miljenik je i kritike: utjecajni The Observer ga je, recimo, proglasio albumom ‘koji je najviše promijenio glazbu’. Pametnom dosta.

60 Van MorrisonVan Morrison
Irska legenda karijeru je započela kao frontman rock grupe Them, koji su ostvarili umjeren uspjeh u anglofonom svijetu. No, njihova karijera trajala je relativno kratko, a Morrisonu je preporučeno da krene dalje sam. To je i učinio, snimivši svoj prvi samostalni set pjesama, koje su izdane bez njegovog znanja pod nazivom ‘Blowin’ Your Mind!’ 1967. godine. Vana je to, razumljivo, jako razljutilo te se bacio na izradu svog sljedećeg albuma, ‘Astral Weeks’. Prvi album prošao je prilično nezamijećeno, a kritika i publika su zavoljeli tek pjesmu ‘Brown Eyed Girl’. Slavni nasljednik je prošao vrlo dobro kod kritike, no publika je opet ‘šutjela’, ne shvaćajući koncept Morrisonovg dragulja. Tek se s trećim albumom ‘Moondance’ podvukao pod kožu i širem slušateljstvu.

60 David BowieDavid Bowie
Bowie je jedan od onih glazbenih legendi kojima je najviše trebalo da se ‘probiju’ u mainstream. Isprva saksofonist lokalnog benda iz londonskog predgrađa, David je uskoro shvatio kako je pretalentiran da bi bio ‘second fiddle’ nekome drugome te je kroz nekoliko godina okupljao i raspuštavao grupe koje nikako nisu uspijevale izvući ono najbolje iz njega. Negdje usred tog ‘traženja’ (1967.) skupilo se dovoljno materijala za njegov prvi album, nazvan po njegovom novostečenom umjetničkom imenu. Album je, kao više-manje i nekoliko kasnije izdanih, prošao relativno neprimjećeno. Izdan je na isti dan kad i ‘Sgt. Pepper’ The Beatlesa, koji u tom trenutku nisu imali pojma što se to izrodilo iz londonskog Decca studija. Sedam godina kasnije, Bowie i Lennon su zajedno jammali u New Yorku, iz čega je nastao prvi Davidov američki hit broj jedan, ‘Fame’.