Kompilacija

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Pharrell WilliamsEd Sheeran i Sam Smith su na samom vrhu s prodanih milijun primjeraka.

U deset najprodavanijih albuma izdana u Velikoj Britaniji prošla godina po prvi puta je u povijesti značajna po tome da je ljestvica sastavljena samo od britanskih imena.

Ed Sheeran i Sam Smith su prošli pogotovo dobro tokom 2014. sa Sheeranovim drugim albumom „x“ prodanog u 1.7 milijun primjeraka što je uspjelo jedino Adele 2011. s njenim „21“. Smithov debi „In The Lonely Hour“ prodan je također u više od milijun primjeraka. Njih dvoje bili su jedini koji su prodali toliko albuma u Velikoj Britaniji prošle godine.

Sheeranov „x“ bio je također najpopularniji digitalni album godine s više od 471 000 primjeraka skinutih s interneta i još je dobio titulu najslušanijeg izvođača po Spotifyu (više od bilijun preslušanih pjesama na njihovom serveru).

George Ezra imao je također vrlo dobru godinu sa svojim debijem „Wanted on Voyage“ puštenog u prodaju u lipnju 2014. g. koji je treći po redu najprodavanijih albuma blizu Paolo Nutinijevog „Caustic Love“ i Coldplaya s „Ghost Stories“.

Ove ličnosti pokazuju kako je u Velikoj Britaniji u 2014. sa skoro petnaest bilijunskih klikova pomoglo u glazbenoj industriji da se izjednači sa 2013. g. koja je bila vrlo jaka. Statistiku donosi Britanska Fonografska Industrija, savez između snimljene muzike u V.B. i BRIT Awardsa (Nagrada).

U međuvremenu Pharellov „Happy“ bio je najprodavaniji singl. Najprodavaniji singl od britanskog izvođača i drugi najprodavaniji izvođač cijele godine bio je 'Rather Be' od Clean Bandita u suradnji s Jess Glynne. 'Now That's What I Call Music 89' je najprodavanija kompilacija u 954 417 primjeraka samo u pet tjedana otkada je puštena u prodaju (najbrže prodavan album godine).

Deset najprodavanijih albuma u V.B. u 2014:
1. Ed Sheeran – 'x'
2. Sam Smith – 'In The Lonely Hour'
3. George Ezra – 'Wanted On Voyage'
4. Paolo Nutini – 'Caustic Love'
5. Coldplay – 'Ghost Stories'
6. Paloma Faith – 'A Perfect Contradiction'
7. One Direction – 'Four'
8. Olly Murs – 'Never Been Better'
9. Pink Floyd – 'The Endless River'
10. Take That – 'III'

Deset najprodavanijih singleova u V.B. u 2014:
1. Pharrell – 'Happy'
2. Clean Bandit feat Jess Glynne – 'Rather Be'
3. John Legend - 'All Of Me'
4. Mr Probz – 'Waves'
5. Ed Sheeran – 'Thinking Out Loud'
6. Ella Henderson – 'Ghost'
7. Sam Smith – 'Stay With Me'
8. Meghan Trainor – 'All About That Bass'
9. Pitbull feat Kesha – 'Timber'
10. George Ezra – 'Budapest'