×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

S obzirom na to da ih je poznati glazbeni časopis NME proglasio najboljim novim bendom u Britaniji, The Fratellis su s razlogom proglašeni glavnim škotskim izvoznim proizvodom.

Iza imena The Fratellis krije se melodični indie rock bend iz Glasgowa, najvećeg škotskog grada. Čine ga pjevač i gitarist Jon Fratelli (John Lawler), basist Barry Fratelli (Barry Wallace) te bubnjar Mince Fratelli (Gordon McRory).

Nazvani prema glavnim antagonistima filma The Goonies, glazbeni put započeli su početkom 2005. godine odradivši svoj prvi nastup u već spomenutom škotskom gradu. Ubrzo zatim uslijedilo je potpisivanje ugovora s diskografskom kućom Fallout Records, odnosno britanskim ogrankom velike kuće Island Records.

Prvi uradak, odnosno EP, izdali su u travnju 2006. godine, eponimno nazvanog The Fratellis EP. Dva mjeseca kasnije izašao je i prvi singl Henrietta, koji je doživio veliki uspjeh i našao se na top ljestvicama diljem Ujedinjenog Kraljevstva.

Ipak, na njihov uspon u svijetu showbusinessa možda je najviše utjecala odlična plesna stvar Chelsea Dagger. Zahvaljujući svom ritmičkom i zaraznom hitu tri tjedna provode na samom vrhu glazbenih ljestvica dok je njihov album prvijenac Costello Music (2006.) prodan u više od milijun primjeraka samo u granicama Velike Britanije. Njihov uspjeh kulminirao je 2007. godine kada su, prema izboru slušatelja radija BBC, osvojili Brit Award nagradu u kategoriji za Best British Breakthrough Act. Iste godine izlazi i njihov prvi live DVD Edgy In Brixton.

Pod naletom uspjeha članovi benda nisu se opustili i uživali u slavi, naprotiv nastavili su u revijalnom tonu te 2008. godine izbacili svoj drugi album Here We Stand.

Ipak, mnoštvo radnih sati, neograničena količina pritiska kao i niz drugih faktora 2009. godine doveli su do hijatusa benda. The Fratellis se tako povlače i svoju pažnju usmjeravaju na zasebne projekte, da bi se ponovno okupili prije dvije godine, odnosno 2012.

Njihov posljednji album We Need Medicine, treći po redu i ujedno prvi nakon razlaza, na ljestvici se našao znatno niže nego njegovi prethodnici. Naišao je na podijeljene kritike - mnogi su im zamjerili jednoličnost albuma koja s prvim preslušavanjem prilično zamara slušatelja. No, drugi su se pak složili da su ostali predani svom zvuku te kako ih ovaj album vraća na sam vrh škotske indie rock scene.

The Fratellis na ovogodišnjem izdanju INmusic festivala po prvi puta posjećuju Hrvatsku te će ih nestrpljivi fanovi zasigurno dočekati sa širokim osmijehom na licu.

Diskografija:

Costello Music (2006.)
Here We Stand (2008.)
We Need Medicine (2013.)