×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

{mosthumbviewer: images/SGKolumne/2011/02/white/white.jpg, images/SGKolumne/2011/02/white/whitem.jpg, White Stripes, Center}

Jack i Meg, bivši supružnici koji su se pretvarali da su brat i sestra, oformili su bend White Stripes kasnih devedesetih godina prošlog stoljeća. Njihova se glazba od samog početka uzdizala iznad 'običnog' garage zvuka. U svojoj karijeri kao duo White Stripes uspjeli su postići slavu koju niti jedan bend bez basista i druge gitare do sada još nije postigao.

Jack je rođen u Detroitu 9. srpnja 1975. godine kao John Anthony Gillis. Bio je deseto dijete u svojoj obitelji. Još kao dječak obožavao je muziku, a s 11 godina je počeo svirati bubnjeve. Sam je naučio svirati bubnjeve, a kasnije i klavir te gitaru. Bio je 'zadrti' fan Led Zeppelina i Creama, a tek oko 18. godine počeo je sve više naginjati na blues. The White Stripes su svoj prvi koncert odsvirali u srpnju 1997. godine u klubu Golden Dollar, otprilike devet mjeseci nakon što su se Megan Martha White i John Gillis vjenčali te krenuli svirati. Te večeri su kao demo bend odsvirali tri pjesme, među kojima je Love Potion Number Nine.

Gillis je uzeo ženino prezime nakon čega je rođen dinamični duo. Meg je krenula svirati na Jackovu inicijativu. Cijenim ostale bubnjare koji sviraju drugačije od mene. Kritiziraju me jer sviram najminimalnije koliko mogu, ali to je jednostavno stil benda. Ponekad mi takvi komentari zaista smetaju, ali onda ponovno razmislim, to je ono što ovaj bend čini tako posebnim - istaknula je Meg White. Njihov brak nije potrajao, ali srećom bend je.

{mosthumbviewer: images/SGKolumne/2011/02/white/white4.jpg, images/SGKolumne/2011/02/white/white4m.jpg, White Stripes - De Stijl, Left}Bend je svoj prvi singl izdao pod izdavačkom kućom Italy Records, nakon čega su potpisali ugovor s kućom The Sympathy For The Record Industry. Prvi CD snimili su tijekom 1999. godine. Prva dva albuma, The White Stripes i De Stijl, snimili su u 'kućnoj radinosti' te su bili spoj rocka, folka i bluesa sa prizvucima Boba Dylana, Roberta Johnsona, Sona Housea te Blind Willie McTella. Do trećeg albuma je bend već napravio 'marku' od svog imena te je Jack savladao pisanje pjesama i sviranje gitare. Potpisali su ugovor s izdavačkom kućom V2 Records, koja je izdala njihov album White Blood Cells 2002. godine, a imali su i manji hit Fell In Love With A Girl. Do 2002. godine White Stripes su, kao i bend The Strokes, postali poznati kao bend koji je napravio nešto novo i neobično u svijetu rocka.

Nakon izdavanja albuma Elephant 2003. godine činilo se kao da se White Stripes pojavljuju posvuda, od naslovnica svih časopisa, novosti o zvijezdama do 'best of' izdanja te godine. Album su snimali u Hackneyju u Toe Rag studiju. Snimili su ga u svega deset dana s opremom iz 1964. godine. Album je dospio na šesto mjesto Billboardove ljestvice 200. Singl Seven Nation Army je u sekundi obišao cijeli svijet te je postao 'broj jedan' hit. U međuvremenu, svašta se događalo u njihovim privatnim životima. Jack se našao u trač rubrikama zbog navoda kako je u vezi s glumicom Renee Zellweger, a White Stripes su trebali otkazati neke koncerte 2003. godine jer su on i Rene imali prometnu nesreću. U prosincu 2003. godine Jack White se ponovno našao u centru pozornosti jer se potukao s Jasonom Stollsteimerom, pjevačem benda Von Bondies, u jednom klubu u Detroitu. Dobio je kaznu od 750 dolara te je trebao pohađati satove bontona.

Jack White je te godine dospio među 100 najboljih gitarista svih vremena prema izboru časopisa The Rolling Stone. White je 'zaradio' 17. mjesto na toj listi, na višoj poziciji od Franka Zappe, Petea Townsheada i Eddieja Van Halena. Album Elephant je na dodjelama Grammyja 2004. godine osvojio dvije nagrade - za najbolji alternativni glazbeni album te za najbolju rock pjesmu (Seven Nation Army). Jack je 2004. godine producirao album country legende Lorette Lynn, Van Lear Rose, nakon što su White Stripesi obradili njezinu pjesmu Rated X.

{mosthumbviewer: images/SGKolumne/2011/02/white/white5.jpg, images/SGKolumne/2011/02/white/white5m.jpg, White Stripes - Get Behind Me Satan, Left}Sljedeće godine je bend snimio album Get Behind Me Satan, u kojem su koristili zvukove klavira. Na albumu se našao i hit Blue Orchid. Ipak, njihov temeljni sirovi zvuk je i dalje ostao prisutan, iako je Jackov glas sve više počeo nalikovati Led Zeppelinima. Duo je 2006. godine osvojio još jedan Grammy, za najbolji alternativni glazbeni album. Osim osvojenih Grammyja, bend je osvojio nagradu na Brit Awadsima 2004. godine (za najbolju međunarodnu grupu), nagradu Meteor 2006. godine (za najbolji međunarodni album), MTV te Europe Music Award (za najbolju rock grupu) 2003. godine. Na MTV Video Music Awardsima su dobili pet nagrada te jednu nagradu NME.

U međuvremenu, Jack se preselio s novom suprugom, Karen Elson, u Nashville gdje je oformio novi bend, The Raconteurs. Tada se počelo nagađati kako se duo potpuno odvojio te kako više neće svirati zajedno. Glasine su pobili 2007. godine kada su izdali album Icky Thump. Na albumu su 'poboljšali' zvuk svog prethodnog albuma te su koristili zvukove gajdi i roga. Prvi singl, Icky Thump, kritizirao je američku netoleranciju prema španjolskim doseljenicima. Jack je za tu pjesmu napisao tekst koji se najviše osvrtao na političku situaciju. Iste godine je bend otkazao turneju s izlikom da Meg pati od kroničnog stresa. Sljedeće godine je bend bio nominiran za još četiri nagrade Grammy.

{mosthumbviewer: images/SGKolumne/2011/02/white/white3.jpg, images/SGKolumne/2011/02/white/white3m.jpg, White Stripes, Center}

Nakon otkazivanja turneje Jack je izvijestio kako bend snima svoj sedmi studijski album. Osim toga, oformio je i novi bend, The Dead Weather, u kojem svira zajedno s Jackom Lawrenceom, Deanom Fertitom te Alison Mosshart. Unatoč tome, prioritet mu je bio završiti album s Meg White. Duo je 2009. godine izdao film Under The Great White Northern Lights, koji je premijeru imao u Torontu gdje su se pojavili Jack i Meg. Prvi put nakon 2007. godine nastupali su 20. veljače 2009. godine u zadnjoj epizodio showa Late Night With Conan O'Brien. Odsvirali su obradu pjesme We're Going To Be Friends. To je ujedno bio i njihov posljednji nastup.

Duo je 2. veljače 2011. godine službeno objavio kako više neće svirati zajedno kao The White Stripes, niti će snimati nove pjesme. Naveli su kako njihov razlaz nema nikakve veze sa zdravljem jednog od članova benda ni osobnim razmiricama. Sigurno jest i uvijek će biti to da su White Stripes ostavili veliki i upečatljivi trag u svijetu rocka kao bend koji je od 'ničega' stvorio jako ime te neobično kvalitetni zvuk.


Diskografija:


The White Stripes (1999.)
De Stijl (2000)
White Blood Cells (2001)
Elephant (2003)
Get Behind Me Satan (2005)
Icky Thump (2007)