Životopisi
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Nakon procvata heavy metala u Europi kasnih osamdesetih u LA-u se počela razvijati Glam scena. Bendovi kao što su Motley Crue, Quiet Riot, L.A. Guns... bili su na vrhu kalifornijske glam scene. A mjesto na toj sceni imali su i W.A.S.P.

Priča grupe W.A.S.P. počela je 1982. godine u Los Angelesu. Prvu postavu činili su Blackie Lawless kao vokal, Rik Fox na basu, Randy Piper na gitari i Tony Richards na bubnjevima. Bend je vrlo brzo postao poznat po svojim lascivnim pjesmama, te surovim i šokantnim nastupima. W.A.S.P. su zatim potpisali ugovor s Capitol Records i u njihovom okrilju objavili prvi istoimeni studijski album, koji je u početku bio planiran pod nazivom Winged Assassins. No nije sve teklo glatko, zapelo je već pri prvom zloglasnom singu Animal (Fuck Like A Beast). Izdavačka kuća je pjesmu zbog kontroverznih riječi maknula s albuma kako bi spriječili moguću zabranu prodaje albuma u SAD-u. Kasnije je pjesma objavljena od strane nezavisnih britanskih izdavača kao singl 1998. godine, a zatim se pojavila i u reizdanju albuma. Lawless je napisao skoro sav materijal za album koji i danas glasi za jedan od najboljih albuma heavy metal scene. Pjesme bez kojih nikako ne možemo na ovom albumu su: I Wanna Be Somebody, L.O.V.E Machine, Sleeping (In The Fire)... Naravno ni sada nije išlo bez kadrovskih promjena koje su obilježile cijeli vijek benda W.A.S.P. Pred snimanjem prvijenca bend je napustio basist Rik Fox, čiji je posao preuzeo Blackie, a u bend je došao novi gitarist Chris Holmes. Nakon toga bend je krenuo na turneju po SAD-u, a uskoro se je opet prikupilo dovoljno materijala za ulazak u studio.

S novim bubnjarom Stevom Rileim snimili su drugi album Last Command koji je objavljen 9. studenog 1985. godine, a smatra se komercijalno najuspješnijim albumom grupe W.A.S.P. Na albumu se nalazi njihova najprodavanija pjesma Wild Child, uz koju album sadrži i hitove poput Blind In Texas te Fistful of Diamonds. Pri kraju The Last Command turneje bend je napustio gitarist Randy Piper koji se pridružio bendu Alica Coopera, a W.A.S.P. su tako ostali bez gitarista. Blackie se zatim odlučio da u bend uzme bivšeg basista grupe King Cobre, Johnnyja Roda, a Blackie preuzme ritam gitaru. U toj postavi uskoro snimaju treći album Inside The Electric Circus. To je bio prvi album na kojem je Blackie svirao gitaru. Album nije uspio doseći uspjeh prvih dvaju albuma, a ni kritika mu nije bila naklonjena. I sam Blackie ga je u nekim intervjuima označio kao jedan od najslabijih albuma u svojoj karijeri.

Slijedila je turneja koja je rezultirala prvim live albumom koji su snimili 10. ožujka 1987. u Long Beachu u Kaliforniji. Album nosi naslov Live...In The Raw i sadrži 11 pjesama sa prva tri albuma. Za vrijeme turneje W.A.S.P. su u studiju snimili pjesmu Scream Until You Like za film Ghoulies 2. Pjesma je bila objavljena na soundtracku filma, a 1998. se pojavila i na albumu Live..In The Raw, kao bonus pjesma. Na žalost, u tom je vremenu bend napustio bubnjar Steve Riley, koji se pridružio LA Gunsima. Gubitak bubnjara rezultirao je dvogodišnjim odmorom benda.

1989. godine ponovno su otišli u studio i snimili album The Headless Children, koji je objavljen 15. travnja 1989. bez ikakvih vulgarnih izraza. Za bubnjeve je sjeo bubnjar Quiet Riota, Frankie Banali, koji je na početku bubnjao samo u studiju, a zatim im se pridružio i na turneji. Album The Headless Children doživio je poraznu prodaju, a ni na ljestvicama se nije dugo održao. Naravno, kako je već postalo uobičajeno i s ovim je albumom otišao član. Bio je to posljednji album za gitarista Chrisa Holmesa. Blackie je zbog izmjena u bendu postao očajan tako da je i budućnost benda došla u pitanje.

Slijedio je odmor od 3 godine, za vrijeme kojih je Blackie u tajnosti pripremao novi materijal i kada ga je završio pronašao je novi bend i s njime se zatvorio u studio. Gitaru je primio Bob Kulick, za bubnjeve su sjeli već poznati Frankie Banali i Stet Howland, za bas, ritam gitaru, klavijature i vokal pobrinuo se sam Blackie. Nitko nije ni slutio da u studiju nastaje jedna od najvećih majstorija u povijesti heavy metala. Blackie si je zamislio konceptualni album. Tragičnu priču koja govori o dječaku Johnatanu koji postaje rock zvijezda, no u životu ne postiže ono za čime žudi.

Johnatan je tinejdžer, sin Williama i Elizabeth Steel, Michaelov brat. Michael je pravi ljubimac roditelja. Dok je Johnatan u očima roditelja bio bezvrijedan i zanemaren. Kada Michael tragično pogiba u prometnoj nesreći, Johnatan bježi od kuće. Put ga odvede na ulicu, gdje se susreće s drogom i alkoholom. Jednom ga put nanese kraj prodavaonice instrumenata u kojoj vidi gitaru. U tom trenutku Johnatan odlučuje da će postati rock zvijezda. Bocom razbije izlog i ukrade gitaru. Johnatan se trudi uštedjeti novac s kojim bi snimio album i tada sreće čovjeka koji će mu promijeniti život. „Chainsaw “ Charlie predsjednik je velikog izdavača. Charlie obećava Johnatanu da će od njega napraviti zvijezdu. Uskoro mu predstavlja Axela Rodmana koji će postati njegov menadžer. Johnatan postaje rock zvijezda no uskoro mu postaje jasno da život u glamuroznom i slavnom svijetu nije takvo kakvim se čini. Johnatan je bogat i slavan, a ono što je oduvijek želio – nema. To je ljubav i priznanje svojih roditelja. Večer prije koncerta Johnatan nazove svoje roditelje kako bi razgovarali i zbližili se, što bi mu zacijelilo duševne rane. Tijekom telefonskog razgovora roditelji mu daju do znanja da nemaju sina. Johnatan postane svjestan da kod roditelja nikada neće postići što želi i odluči izvršiti samoubojstvo. Tragična priča završava kada Johnatan na kraju koncerta otrgne žice iz svoje gitare i objesi se.

Blackie je album mislio objaviti kao svoj solo projekt, no na kraju su ga nagovorili te je sačuvao ime benda. Tako je 8. Lipnja 1992. svijetlo dana ugledao peti studijski proizvod grupe W.A.S.P. naslova Chrimson Idol. Singlovi koji su se nalazili na spomenutom albumu su Chainsaw Charlie, The Idol, I Am One, The Idol, I Am One in Hold On To My Heart. Nakon objave albuma uslijedila je i uspješna turneja.

Godine 1996. objavljen je album Still Not Black Enough, koji se nadovezuje na prijašnji album s tom razlikom da više ne govori o Jonathanu već Blackie uspoređuje samog sebe s Johnatanom što dokazuje da je tada Blackie proživljavao teške trenutke. 1996. godine gitarist Chris Holmes vratio se u W.A.S.P. te su snimili Kill.Fuck.Die 1997. godine i Helldorado 1999. godine. Za vrijeme tih turneja snimaju i dva live albuma Double Live Assassins i The Sting.

U novom tisućljeću W.A.S.P. snima nekoliko albuma Unholy Terror (2001), Dying for The World (2002), iako ni jedan nije doživio onaj pravi uspjeh iz osamdesetih kada su bili na vrhuncu slave. 2004. godine je Blackie želio ponoviti slavu albuma The Chrimson Idol objavljivanjem dvostrukog konceptualnog albuma no nije sve išlo po planu. Objavljena su dva albuma The Neon God: Part 1 - The Rise i The Neon God: Part 2 - The Demise.

Između 2007. i 2008. godine bend ponovno kreće na turneju The Chrimson Idol kojom pridobivaju novu publiku. 2007. godine u postavi Blackie – vokal, gitara, Doug Blair – gitara, Mike Duda – bas i Mike Dupke na bubnjevima snimaju album Dominator koji uspješno pomoviraju po svijetu.

U novije vrijeme, prošle godine, objavili su svoj četrnaesti album naslova Babylon koji još uvijek promoviraju po Europi i SAD-u, a nedavno su snimili i videospot za prvi singl novoga albuma, naslova Babylon in Burning.



Izvještaji



Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split


ekstaza u Tvornici na promociji novoga albuma Jonathana


Brkovi potpisivali vinil u Dirty Old Shopu


Bajaga i Instruktori u Tvornici


Galerija fotografija: Ozric Tentacles i Silas & Saski


Finntroll, Metsatöll i Suotana u Vintageu


Galerija fotografija: Ljetno kino u klubu Sax!


Galerija fotografija: Gajnice vrište


Silovita nesebičnost Manntre


Jelusick u riječkom Pogonu kulture - Ima li nade za nas?


Jelusick u Tvornici kulture


Savršeno pakleno uz Savršene Marginalce u rasprodanom Vintageu