Životopisi
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Kada u nekom svjetski poznatom rock bendu dugi niz godina glavni vokal ostaje jedini izvorni član dok se ostatak ekipe neprestano izmjenjuje, posve je očekivano negodovanje okorjelih fanova osim ako se radi o velikim hitovima koje ni vrijeme ne može pregaziti. Upravo takav bend jest Guns N' Roses koji i dalje bez problema puni koncertne dvorane i čiji se albumi i danas uspješno prodaju, preciznije više od 100 milijuna od začetka grupe do danas.

Slavni frontmen Axl Rose i njegov školski kolega Izzy Stradlin ranih 1980-ih, uputili su se iz rodnog Lafayettea u Indiani u Los Angeles i osnovali sastav Rose, kasnije preimenovan u Hollywood Rose. Ostali članovi bili su gitarist Chris Weber, basist Andre Roxx i bubnjar Johnny Kreis. 1984. godine Izzy i Axl odlaze iz benda, Axl pristupa L.A Gunsima, a već iduće godine, u lipnju, zajedno sa članovima - gitaristom Tracii Gunsom, basistom Ole Beichom, bubnjarem Robom Gardnerom, te ponovno Izzy Stradlinom osniva Guns N' Roses. Ubrzo Beich biva zamjenjen Duff McKaganom, a Guns i Gardner Duffovim prijateljima - Slashom i Stevenom Adlerom. Iste 1985. izdaju studijski album Live?!*@Like A Suicide sa dvije njihove pjesme Reckless Life i Move To The City, te dvije obrade Nice Boys (Rose Tattoo) i Mama Kin (Aerosmith). Dodan zvuk publike stvara dojam da se radi o snimci uživo.

 

Godine 1986. započinju suradnju sa izdavačkim kućama Geffen Records i Uzi-Suicide, a 1987. izlazi im Appetite for Destruction, u početku ne baš dobro prihvaćen, ali zahvaljujući videospotovima Sweet Child of Mine (koju je Axl Rose posvetio svojoj tadašnjoj djevojci Erin Everly koja se i pojavljuje u videu - video pogledaj niže), Welcome To The Jungle (soundtrack za film Dead Pool o poznatom inspektoru Callahanu, u kojem članovi benda čak i statiraju) i Paradise City, album postaje multi-platinast i najprodavaniji debitantski album svih vremena (oko 28 milijuna primjeraka).

 

Slijedi turneja po SAD-u i Monsters of Rock festival u Europi koji će ostati zapamćen po smrtnom stradavanju dvojice mladih obožavatelja. Bend šokira javnost skandalima, neredima, uživanjem droga i alkohola i - pjesmom One In A Million koju su mnogi prozvali rasističkom. Pjesma se je našla na njihovom idućem albumu Lies iz 1988. godine., na kojem je i poznata balada Patience.

{mosthumbviewer: images/SGKolumne/2010/guns/use.jpg, images/SGKolumne/2010/guns/usem.jpg, Guns N' Roses - Use Your Illusion I, Left}1991. godina značajna je za bend; izdaju po zvuku dosta mekše albume s elementima bluesa, pa čak i klasike, zahvaljujući naglašenijem klaviru - Use Your Illusion I i Use Your Illusion II, a u svibnju započinju vrlo uspješnu, 28 mjeseci dugu svjetsku turneju. Steven Adler zbog problema sa drogom biva zamjenjen Mattom Sorumom iz grupe Cult, a uskoro odlazi i Izzy Stradlin. Na njegovo mjesto dolazi Gilby Clark.

Albumi Use Your Illusion donose neke od najvećih hitova 90-ih: balade Don't Cry, Novemeber Rain i Estranged koje čine neku vrstu trilogije i odskaču živopisnim, natprosječno dugim (i skupim) spotovima, dok je You Could Be Mine (video pogledaj niže) soundtrack za filmski hit Terminator 2: Sudnji dan s Arnoldom Schwarzeneggerom u glavnoj ulozi, a koji gostuje i u videu.

 

Na turneji nije nedostajalo incidenata poput kašnjenja na nastupe, obračuna Axl Rosea sa obožavateljem u St. Louisu i nezgoda sa pirotehničkim sredstvima na pozornici. Ipak, ovi albumi zauzimaju vrhove Billboardovih ljestvica, a značajan je i nastup benda na The Freddie Mercury Tribute Concert u Londonu.

Godine 1993. izlazi The Spaghetti Incident?, album pun obrada, poput The Skylinersove Since I Don't Have You, Nazarethove Hair of the Dog, Ain't it Fun od The Dead Boysa, da nabrojim samo neke. Posljednja pjesma na albumu Look At Your Game, Girl proizašla je iz pera, ni manje ni više nego ozloglašenog ubojice Charlesa Mansona. 1994. godine Gunsi snimaju još jednu obradu stare pjesme Rolling Stonesa Sympathy for the Devil za film Intervju s vampirom.

U bendu su sve češće trzavice; iz sastava odlaze Gilby Clarke, a ubrzo i Duff McKagan. Slash osniva Slash's Snakepit, a nešto kasnije sa Duff McKaganom i Matt Sorumom - Velvet Revolver i sve više surađuje sa glazbenicima različitih glazbenih izričaja, od Michaela Jacksona i Lenny Kravitza, pa sve do Fergie i Rihanne u novije vrijeme. Rose je sudskim putem dobio pravo na korištenje imena Guns N' Roses pod kojim i danas nastupa s novim članovima. 1999. godine snima pjesmu Oh My God za film End of Days.

 

Značajni nastupi bili su na 2001. u House of Blues u Las Vegasu i na Rock in Rio III, te na MTV Video Music Awards u New Yorku 2002., kao i turneje po Sjevernoj Americi i Europi 2006. i Australiji i Japanu 2007. godine, na kojem su uz stare pjesme izvođene i one novije, sa posljednjeg Chinese Democracy albuma koji je izašao 23. 11. 2008. Snimanje potonjeg trajalo je više od desetak godina, a pratili su ga brojni problemi, česte promjene menadžmenta i članova; u bendu su 1997. godine bili: gitarist Robin Finck, basista Tommy Stinson, bubnjar Josh Freese, koji će biti 2001. zamjenjen Brianom Mantiom, međutim ni on se nije tu dugo zadržao. Robin Finck 1999. godine odlazi, te njegovo mjesto gitarista zauzima Buckethead, čovjek s maskom na licu i kantom za piliće na glavi. Gitarist Paul Tobias 2001. napušta bend a dolazi drugi gitarist - Richard Fortus. Finck je od 2000. do 2008. godine ponovno u bendu, a Buckethead pak odlazi 2004. godine.

{mosthumbviewer: images/SGvijesti_najave/2008/10/23/guns%20'n'%20roses%20chinese%20democracy.jpg, images/SGvijesti_najave/2008/10/23/guns%20'n'%20roses%20chinese%20democracym.jpg, Guns N" Roses - Chinese Democracy, Left} Chinese Democracy je kompleksniji i moderniji album od svojih prethodnika, odlikuje se vrhunskom produkcijom, naglašenijim sintisajzerom, a nisu izostali ni progresivni riffovi (naslovna pjesma, Riad n' the Bedouins, Better) ni emotivni tekstovi (Street of Dreams,This I Love), ni epski stil (There Was a Time,Madagascar), po kojima je bend inače poznat. Do sada je u svijetu prodano oko 5 milijuna primjeraka.

Sadašnju postavu benda čine: Axl Rose (vokal, piano), Dizzy Reed (klavijature, piano, sintisajzer, prateći vokal), Tommy Stinson (bass gitara, prateći vokal), Chris Pitman (klavijature, prateći vokal), Richard Fortus (vodeća i ritam gitara), Frank Ferrer (bubnjevi i perkusije), Ron "Bumblefoot" Thal (vodeća i ritam gitara), a prošle godine Gunsi su dobili još jednog člana, gitaristu - DJ Ashbu, koji svira i u Sixx: A.M. i krenuli na svjetsku turneju u sklopu koje će 24. rujna ove godine posjetiti i Zagreb.

 

Iako je vrlo uspješna i ovu turneju prate nevolje poput tornada u Rio de Janeiru radi kojeg je nastup otkazan, česta kašnjenja koncerata, a ponekad zaluta i pokoja staklena boca na pozornicu.

Osim navedenih šest studijskih albuma, grupa je izdala albume uživo i kompilacije: Gn'R Live era '87-'93 1999. godine i Greatest Hits 2004. godine, te video izdanja: Use Your Illusion I i Use Your Illusion II 1992. godine i Welcome To The Videos.

 

Diskografija:

Studijski albumi:

(21. 07. 1987.) Appetite for Destruction
(29. 11. 1988.) G N' R Lies
(17. 09. 1991.) Use Your Illusion I
(17. 09. 1991.) Use Your Illusion II
(23. 11. 1993.) The Spaghetti Incident?"
(23. 11. 2008.) Chinese Democracy

Live albumi:

(23. 11. 1999.) Live Era: '87–'93

Kompilacije:

(25. 08. 1998) Use Your Illusions
(23. 04. 2004) Greatest Hits



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici