Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Conatus


Bookmark

Data

Released Rujan 2011
Format Albumi
Vrsta Indie rock / Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock / Experimental Rock / Indie Electronic
Dodano Subota, 05 Studeni 2011
Žanr Rock
Length 40:06
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2011
Država US
Etiketa Sacred Bones Records
Catalog Number SBR-062CD
Edition details Datum objave: 26.9.2011. Produkcija: Nika Roza Danilova i Nudge. Snimano: 2011.
Tags

Review

Conatus je latinski termin koji označava pokušaj, nastavak, drugu priliku. Osim toga, Conatus je i treći album Nike Roze Danilove, ruske Electrogoth pjevačice. Možda vam je poznatija pod umjetničkim imenom Zola Jesus, a možda vam uopće nije poznata jer komercijalni uspjeh nije ostvarila nijednim svojim singlom. Ipak, jedno slušanje neke od njenih pjesama bit će vjerojatno dovoljno da vam otkrije bogatstvo njenog predivnog i unikatnog vokala, te svježinu i neku privlačnu tamu u ambijentu same glazbe.


Zola Jesus podosta producira, piše, radi na vlastitoj glazbi, a Conatus je napisala prvo sa zamisli da napravi Pop album u opreci s prethodnikom, izvrsnim i predivnim, mračnim amijentalnim goth rock albumom Stridulum II. Međutim, Conatus nije pokazao toliko drastičan pomak jer je Zola ostala pretežito na starom zvuku, nastojeći ga tek obogatiti nekim novim idejama.
 
Apstraktna elektronika, gotski elementi, predivan Nikin vokal. Sve na ovom albumu 100% je Zola Jesus. Uvodni glazbeni preludij Swords započinje ovo putovanje po nekim mračnim krajolicima koji ipak imaju neki optimizam i bjelinu kakvog nije bilo na klaustrofobičnom i tamnom prethodniku.
 
Iako dosta teško ulazi u uši, s vremenom ćete otkriti sve čari ovog albuma. Avalanche se komotno mogla naći na Stridulumu kao jedna od njegovih jačih pjesama, kao i Shivers. No pomak u novom smjeru imate na ostalim pjesmama, počevši od Hikikomori (japanski termin za ljude izolirane od društva), glazbene lavine koja će vas jednostavno zatrpati i samo još dublje uvesti u ovaj album. A onda kreće tribalna Ixode, pjesma bez teksta koja se četiri minute nadograđuje dok ne postane nešto neopisivo snažno i ogromno. Oduševit će vas nesumnjivo i In Your Nature i Lick The Palm Of The Burning Handshake, ali ponajviše predzadnja pjesma, dirljiva, nezaboravna i tužna balada Skin.
 
Album završava pjesmom Collapse koja i nije među njegovim jačim trenutcima te ostavlja, zapravo, za poželjeti nešto bolji kraj. No ipak, Conatus je dobar pomak u pravom smjeru za Zolu Jesus.
 
I jedna autorova opaska. žalosno je zapravo što znam da će većina ljudi pogledati na ovaj (a i slične, kvalitetne albume manje poznatih izvođača) album, vidjeti ime izvođača koje im vjerojatno neće biti poznato, a zatim otići i zaboraviti ga. Šteta je, jer Zola je jedna od onih izvođačica kod kojih vam se glazba kvalitetom neprestano iznova zahvaljuje što ste joj pružili šansu. Provjerite i sami.
 
Mislav Živković
Hits 1355
Zola Jesus Albumi Kronologija Taiga » Taiga

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42