Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Pilula


Bookmark

Data

Released Siječanj 2009
Format Albumi
Vrsta Rock
Dodano Srijeda, 05 Listopad 2011
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date Siječanj 2009
Država Hrvatska
Etiketa Dallas Records/Denyken Music
Edition details 26.1.2009
Tags

Review

Zbunjeni, i ne tako mlad bend iz Makarske (djeluju još od devedesetih) su prvi koji su objavili album za Dallasovu podetiketu Denyken. Da se sudi po coveru, ovog albuma se ne bi dohvatio nitko jer je ovaj omot valjda napravljen po principu "ono što se najlakše kopira". Ipak, slušanjem albuma se dojam popravlja. Zbunjeni su neloš bend koji bi daljnjim brušenjem i većim inzistiranjem na kvaliteti pjesama mogli dogurati daleko. Na brušenje se na debiju i nije toliko obraćala pozornost pa pola ovog albuma drži vodu, a pola baš i ne.

Ono na što ovaj album najviše podsjeća je Prljavo kazalište ili u svijetu izvan naših granica, The Clash. Zbunjeni imaju karizmu koju je Prljavo kazalište odavno izgubilo i socijalna komponenta koju u pjesmama nemilosrdno ističu zvuči oštro i direktno. U svojim kritikama ne gube melodioznost i lako pamtljive refrene pa već mogu zamisliti prvi singl Pilula kao uvod nekog koncerta na koji će skandirati mase. Mase će zasigurno pjevati i Izgubljenu generaciju i Laku noć herojima, sve redom odlične posvete starim danima Prljavog kazališta.

Zbunjeni su svjesni onoga što ih okružuje i ne boje se to reći. Možda bi ovaj album doživi velik procvat da je nastao u tipičnom dalmatinskom štihu uz suradnju neke klape, no Zbunjeni su poprilično jasni u osvještavanju svoje publike o tome gdje se nalaze i kakve ih budućnost (ne) čeka. Jedna od ponajboljih pjesama albuma Rođen u gradu u refrenu izražava lajtmotiv albuma "Ja sam rođen u gradu koji nije dao nadu". No Zbunjeni svojim albumom potiču ljude da misle da nade ipak ima, iako ju možda mjesto u kojem žive/živimo ne daje. To bar tako funkcionira na prvih šest pjesama ovog albuma.

Daljnje četiri pjesme su pomalo nejasne i plitke, rock za svakoga rekao bih. Obrada Hladnih prstiju Azre nije po ničemu posebna, Minuta, Malena i Večeras su tu tek da popunjavaju minutažu albuma. Srećom kraj je žestok i u stilu TBF-a, "Ko ti je kriv je ogorčenost dilanjem droge, pjesma koja naprosto mora biti objavljena kao singl.

Zbunjeni su u utrci hrvatskih rock bendova koja je puna kilavih konja zasigurno zauzeli jako dobar start. Za pobjedu će se ipak morati malo jače zatrčati, isprsiti se boljim PR-om i coverom te reducirati broj fillera. No, pred njima su još godine, pozdravimo dalmatinske heroje ulice.

Ivan Glazer

Hits 1489

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42