Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Kanye West
Žanr Hip-Hop
Grad Hidden Hills
Država California, USA
Aktivan od 1996. -
WEB http://www.kanyewest.com/
Tags Kanye West

Bookmark

Kanye Omari West (Atlanta, Georgia, SAD, 8. lipnja 1977.), bolje poznat samo kao Kanye West (izgovor: /ˈkɑːnjeɪ/), američki je reper, pjevač, tekstopisac, glazbeni producent, redatelj videospotova, filmski redatelj i modni dizajner koji trenutno živi u Chicagu, Illinoisu. Trenutno ima potpisan ugovor s diskografskom kućom Def Jam Recordings, te ima svoju diskografsku kuću GOOD Music. Svoju glazbenu karijeru započeo je 1996. godine kada je počeo surađivati s mnogim reperima iz Chicaga. Prvi puta je značajno opažen 2000. godine kada je bio producent u diskografskoj kući Roc-A-Fella Records. Prvo značajno djelo na kojem je bio producent je album The Blueprint, repera Jay Z-ja. Njegov stil produciranja je korištenje vokalnih uzoraka iz soul pjesama, popraćenih bubnjevima i sličnim instrumentima. Međutim, njegova kasnija produkcija se širila i na druge žanrove, kao što su R&B iz 1970-ih, trip hop, rock, synthpop, folk i klasična glazba.

Kanye West je svoj debitantski album The College Dropout objavio 2004. godine. Drugi studijski album Late Registration objavio je odmah sljedeće godine. Dvije godine kasnije objavio je treći album Graduation. Četvrti album 808s & Heartbreak objavio je 2008. godine, a svoj peti studijski album My Beautiful Dark Twisted Fantasy objavio je 2010. godine. Godine 2011. objavio je album Watch the Throne zajedno s Jay Z-jem. Svi njegovi samostalni albumi zaradili su platinastu certifikaciju u Sjedinjenim Američkim Državama, te su primili brojne nagrade i pohvalne kritike. Svi albumi su mu bili komercijalno uspješni, od kojih su četiri bila broj jedan u Sjedinjenim Državama. Od srpnja 2011. godine, West je zabilježio pet pjesama kojima je prodaja prešla tri milijuna. To su "Gold Digger" s prodanih 3.086.000, "Stronger" s prodanih 4.402.000, "Heartless" s prodanih 3.742.000, "E.T." s prodanih 4.000.000 i "Love Lockdown" s prodanih 3.000.000 primjeraka. S tim uspjehom je treći na svijetu u prošlom desetljeću. Prodao je više od 30 milijuna pjesama u Sjedinjenim Američkim Državama, čime je postao jedan on najprodavanijih glazbenika svih vremena. On je također jedan od najnagrađenijih umjetnika svih vremena.

Kanye West također ima diskografsku kuću GOOD Music, za koju ugovore imaju potpisane izvođači kao što su John Legend, Common, Kid Cudi i Big Sean. Westova maskota i zaštitni znak je "Dropout Bear", medo koji se pojavio na tri naslovnice od njegovih pet solo albuma. Još se pojavljivao na mnogim naslovnicama za singlove, te u glazbenim spotovima.

(izvor: hr.wikipedia.org)

Albumi (6)
Songs (67)
Albumi Albumi

EP EP

Hits 1589

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42