Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
A Deeper Understanding


Bookmark

Data

Released Kolovoz 2017
Format Albumi
Vrsta Indie rock / Alternative/Indie Rock
Dodano Srijeda, 30 Kolovoz 2017
Žanr Rock
Length 1:06:13
Broj diskova 1
Edition date Kolovoz 2017
Država SAD
Etiketa Atlantic
Catalog Number 561934-2
Edition details objavljeno: 25.8.2017.; producent: Adam Granduciel
Tags Atlantic Atlantic Records Adam Granduciel The War on Drugs

Review

Dugo nisam iščekivao novi album neke grupe kao onaj The War on Drugs. Bend okupljen iza samozatajnog Adama Granduciela imao je pred sobom težak zadatak nadmašiti ili barem ponoviti uspjeh tri godine starog 'Lost in the Dream', ponajboljeg rock albuma ovog desetljeća. Jesu li u tome uspjeli?

Ponovno je alfa i omega cijele priče Granduciel. Ne samo zato što je skladao sve pjesme na albumu, već i zato što je ponovno u njih unio sebe i svoj pogled na svijet. I dok je 'Lost in the Dream' govorio o samoći i depresiji, 'A Deeper Understanding' govori upravo o onome što mu naslov sugerira: dubljem razumijevanju, ne toliko sebe ovaj put, već ljudi oko sebe.

Promjenu aspekta pratila je i promjena općenite vibre albuma. 'A Deeper Understanding' nije vedar i veseo, ali nudi značajnu dozu optimizma i mirnoće, kao da autor pokušava poručiti da mu je savjest čista te da zato ima pravo suditi o drugima. Lirički, album je jednostavan, ali gađa 'u sridu' i nije opterećen rimama i skladom, već njeguje pristup 'toka misli'. Instrumentalno gledano, Granduciel je preuzeo neke ideje s prošlog albuma i 'gurnuo potenciometar' do kraja. Rezultat je album koji ima sad već prepoznatljiv 'WOD' zvuk i koji ima glavu i rep.

The War on Drugs su i uoči izdavanja albuma bili velikodušni prema publici koja, iako i dalje nevelika, pokazuje iznimno povjerenje prema onome što Adam i ekipa rade. Tako su nas počastili s čak pet najavnih singlova od ukupno deset pjesama koje su se našle na albumu. Mogućnost streama čitavog albuma dan prije njegovog službenog izdavanja potvrdila je nagađanja da The War on Drugs ne štede minutažu: najkraća stvar ima četiri minute, a najdulja preko jedanaest. Ukupna minutaža prelazi sat vremena te je upravo to jedan od jačih aduta ovog albuma jer, budemo iskreni, za ovakve pjesme želite da traju.

Ova vrsta albuma naprosto traži inače nepoželjnu 'track-by-track' analizu. 'Up All Night' zvuči kao savršen križanac 'Learning to Fly' Toma Pettyja i introspektivnijih Springsteenovih stvari poput 'Stolen Car'. Dugi outro, ispunjen bezbrojnim slojevima Granducielovih gitara i sintisajzera, naslućuje ono što slušatelja čeka na ostatku albuma, a dojma sam kako nije bitno traje li ovakva pjesma pet, sedam ili deset minuta - ni u jednom trenutku nije dosadno. Sjajnu stvar zaokružuje dominantni zvuk 'ballroom' klavira i 'motorik' beat kakav smo imali prilike čuti na 'An Ocean Between the Waves' s prošlog albuma.

'Traženje' se nastavlja s 'Pain', također singlom i lirički najljepšom pjesmom na albumu u kojoj se protagonist 'opire onome što ne može promijeniti' te 'želi naći ono što se naći ne može'. 'Holding On' pomalo podsjeća na 'Burning', a instrumentalno je najljepša pjesma albuma, poglavito posljednjih minutu i kusur koji naprosto ježe kožu. 'Strangest Thing' veličanstvena je balada s lijepim crescendom umjesto refrena te jakim stihovima. 'Knocked Down' je ona najkraća i naj pop trenutak, dok je 'Nothing to Find' ponovno življa te pritajeni favorit na albumu. Rijetko neusiljena 11-minutna stvar je 'Thinking Up a Place', apsolutni dokaz Granducielove skladateljske sposobnosti. Od završnog trojca 'In Chains', 'Clean Living' i 'You Don't Have to Go' izdvaja se ona u sredini, no ukupno se radi o najatmosferičnijim stvarima od njih deset.

Naravno da 'A Deeper Understanding' nije 'Lost in the Dream' jer se takav album radi vjerojatno radi samo jednom u karijeri, a mnogi ni to. Svaka recenzija koju sam dosad pročitao uzela je to kao najjači argument za tipičnu '4/5 i doviđenja' ocjenu. Usporedimo li, naprotiv, ovaj album s drugim, mnogo razvikanijim i napumpanijim rock albumima objavljenim ove godine, vidimo da se i s 'A Deeper Understanding' većina njih teško mjeri. Ovaj album ima pjesme, gotovo i hitove; ima viziju, priču i atmosferu. Ima iskrenost i prostodušnost. Ima trenutke genijalnosti. Sve zajedno dovoljno za još jednu najvišu ocjenu za The War on Drugs.

Filip Katić

Hits 2138
Lost In The Dream « Lost In The Dream The War on Drugs Albumi Kronologija I Don't Live Here Anymore » I Don't Live Here Anymore

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici