Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Ožujak 2023
Format Albumi
Vrsta Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock / Contemporary Pop/Rock / Adult Alternative Pop/Rock / College Rock
Dodano Srijeda, 22 Ožujak 2023
Žanr Pop-Rock
Length 1:04:18
Broj diskova 1
Edition date Ožujak 2023
Država Europa
Etiketa Island Records
Catalog Number 4862910
Edition details objavljeno: 17.3.2023.; producent: The Edge; snimano: Shangri-La i The Village - Los Angeles, Metropolis - London i Harbour Island - Sofia
Tags Island Records U2 The Edge

Review

„Finili su Mare bali“- još se sjećam izraza kojim bi moja pokojna baka poručila da je nešto nepovratno završilo.

Sam naziv najnovijeg albuma velikana rocka indikativno nagovješćuje da su Bono, Edge, Larry i Adam definitivno odlučili završiti svoj glazbeni ples, ovog puta uz neopozivu predaju.

Prije samog izlaska albuma svekolika javnost bila je upoznata što je četvorka odlučila prezentirati Urbi et Orbi. Novi aranžmani i izmjene tekstova nerijetko su takvi pokušaji što svojih što tuđih pjesama rezultirali pravom katastrofom. Na ovom albumu upravo se dogodila monumentalna devastacija pjesama koje su svojevremeno našle zasluženo mjesto u glazbenom Partenonu.

Trenutno mi pada na pamet jedna pjesma čije je preoblikovanje originala bilo kudikamo bolje od originala. Riječ je naravno o akustičnoj verziji „Layle“ na Claptonovom Unplugged albumu.

Iskreno, slušanje 40 obrađenih pjesama među kojim su neke stekle status besmrtnosti iskrenom obožavatelju njihovog opusa predstavlja pravo mučenje, isisana je nekad poznata energija, svježa krv, što s lakoćom polučuje intezivnu uznemirenost. Iskreno priznajem da su mi Irci od samih početaka bili jedan od omiljenih bendova na čiju sam glazbu uspio isprofilirati glazbene ukuse moje djece. I zato im velika hvala, no prekrajanje aranžmana kao i prekrajanje granica u pravilu vodi samo prema konfrotacijama. Stoga će materijal s ovog uratka sjesti na volej svim onima koji ih nikada nisu cijenili niti poštivali. Pitam se je li bi ovaj materijal zvučao bolje u nekoj unplugged verziji?

Da su kojim slučajem njihove pjesme u startu imale ovakve aranžmane veliko je pitanje bi li U2 postali ono što jesu, ili bi bili još jedno indie preseravanje.

Prepoznati vrijeme umirovljenja stvar je iskustva, zrelosti, objektivizma i realnosti. Ne prepoznati zamor materijala u trenutcima kada ti je Euterpa okrenula leđa, te je pronašla nova staništa; živjeti na staroj slavi; podrazumijeva veliku dozu samodopadnosti, možda bahatosti, možda neutaživu glad za novcem, možda strah od zaborava. Sam vrag će znati iz kojih pobuda je nastalo ovo zlodjelo, apsolutna negacija minulog rada.

Ako su se mislili oprostiti od vjernog i mnogobrojnog auditorija, onda je ovo veliki glazbeni lapsus, očita greška u koracima, koračanje ulicama koje nemaju ime.

I tako je neslavno završila belle epoque sjajnih glazbenika koji su ovaj svijet svojom glazbom ipak učiniIi ljepšim. A dok je trajala bilo je ugodno biti dio nje.

Đorđe Škarica

Hits 274
Songs of Experience « Songs of Experience U2 Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiBuč Kesidi na Šalati: rock koji rasprodaje dvorane


Povratak Josipe Lisac u Lisinski


Goran Bare i Majke „pokorili“ Split


Bluzy Threesome u Koprivnici predstavili debitantski album


Ansambl Lado i Borna Šercar's Jazziana Croatica nastupili u Splitu0


Sea Star 2023. - dan drugi


Sea Star 2023. - Dan 1.


"Queen: Bohemian Rock Symphony" u Zagrebu


Valley Of The Sun - High Priests Of Hellish Riffs


40 godina W.A.S.P.-a u Kinu Šiška


Bajaga i Instruktori vratili toplinu hladnom proljeću


Večer ugodnih glasova u Močvari


Donny McCaslin Quartet nastupio na 14. Jazzg


Sjajna glazbeno-plesna večer u izvedbi Simfonijskog orkestra HRT-a


The Mission u Boogaloou


Roger Waters u Budimpešti


Repetitor u Tvornici kulture


Black Coffee nastupili u Šibeniku


Goran Bare & Majke bacili Karlovčane u trans


Gretta Iluzija ili povratak u stvarnost, nadam se drugome