Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Fear Inoculum


Bookmark

Data

Released Kolovoz 2019
Format Albumi
Vrsta Heavy metal / Alternative metal / Progressive metal / Experimental Rock / Progressive Rock
Dodano Srijeda, 25 Rujan 2019
Žanr Rock
Length 1:19:10
Broj diskova 1
Edition date Kolovoz 2019
Država Europa
Etiketa Tool Dissectional / RCA / Sony Music
Catalog Number 19075-95055-2
Edition details objavljeno: 30.8.2019.; produkcija: Tool; snimano: ožujak 2018. - siječanj 2019. Henson Recording, Los Angeles ; United Recording, Los Angeles ; The Loft, Los Angeles
Tags Sony Music RCA Tool Tool Dissectional

Review

Prošla su 4872 od 10000 dana i mnogi su napokon opet udahnuli 30. kolovoza 2019. godine, nakon što su držali dah tolike godine očekujući novo ukazanje kalifornijskih majstora progresivne glazbe, izlaskom novoga albuma grupe Tool naziva “Fear Inoculum”. Album 13 godina u nastajanju već je i sam postao tema i meta mnogih internet šala, koje su samo dodavale sol na ranu svim Tool fanovima željnih nove glazbe. Iako su posljednjih godina vijesti o albumu dolazile na kapaljku, službena je najava konačno objavljena mjesec dana prije izlaska albuma, a grupa je na svojoj ljetnoj turneji po festivalima izvodila i dvije nove pjesme.

Trinaest je godina dugo razdoblje i svaka bi grupa bila u problemima oko toga gdje nastaviti i gdje naći inspiraciju za stvoriti nešto novo. Neki bi htjeli kročiti stazama stare slave, pa izdaju album sličan jednome s vrhunca karijere, dok bi drugi mogli igrati na sigurno i samo izbaciti ono što i inače izdaju na tržište. Tool na novome albumu izbjegava te zamke i stvara novi opus koji je s jedne strane savršena evolucija njihovog zvuka, dok s druge strane zadržava sve one elemente koje Tool čine pravim alatom za razbijanje utvrđenih glazbenih normi u 2019. godini.

Album kao da briše taj dugi vremenski razmak i čini se da ga u glavama članova grupe nikada nije niti bilo, jer je rad na ovome albumu bio konstantan još od izlaska prošlog albuma 2006. godine. Jedini razlozi zašto album nije izdan ranije, stalno je propitkivanje članova grupe o kvaliteti pjesama i dorađivanje ideja te duga pravna bitka oko određenih tehnikalija vezanih za ranije albume. “Fear Inoculum” peti je studijski album grupe i donosi sedam novih pjesama u svojoj fizičkoj CD verziji, dok digitalna verzija sadrži i tri kraća instrumentala koji služe kao prijelazi između pojedinih pjesama.

Naslovna stvar otvara album u polaganijem ritmu elektroničkih zvukova i tabla bubnjeva. Pjesma uvodi jednog po jednog člana grupe i taj spoj uzlijeće u punoj snazi sredinom numere postavljajući uzorak za album koji u cjelini ima opušteniji i transcendentalniji osjećaj od prethodnih albuma. Duži instrumentalni dijelovi dominiraju cijelim albumom i to se osjeti na trajanju pjesama koje su sve dulje od deset minuta. Ovo čini “Fear Inoculum” utoliko različitim od svojih prethodnika, jer neki se od tih dijelova čine kao produženi jam session u kojima svaki od glazbenika može doći do izražaja. U tom su kontekstu jedino i vidljive te nakupljene godine, jer ovaj je album plod iskustva i zrelosti grupe koja zna što želi i ne dopušta ograničenja u svojoj umjetnosti.

Fantastična “Pneuma” nastavlja ovaj uzorak novog, smirenog Toola. Vidljivo je odmah da na albumu neće biti bombi poput “Forty Six & 2” ili “Ænime”, ali ne treba ih ni biti, jer je taj dio priče završen godinama prije. Središnji dio albuma čine dvije stvari izvođene na koncertima ovoga ljeta, “Invincible” i “Descending” na kojima album kroz vokalnu izvedbu Maynarda Jamesa Keenana doživljava svoju katarzu koja je u potpunom skladu s atmosferom koju grupa želi postići, a Keenanovo pojavljivanje samo dodatno pojačava emocionalni naboj koji nam glazba pruža. Duša nam je napokon slobodna tjelesnih okova.

“Culling Voices” najkraća je od dugih pjesama i sa svojih 10 minuta vjerojatno je najbliže nečemu što bi se moglo nazvati baladom albuma. Pjesma raste skoro sedam minuta kroz sjetnu Keenanovu izvedbu sve do završnog gitarskog rifa koji završava pjesmu u ipak malo žešćem tonu. “Chocolate Chip Trip” instrumentalna je numera koja u nešto manje od 5 minuta trajanja prikazuje cijeli spektar talenata bubnjara Dannyja Careyja i više služi kao produžena solaža na bubnjevima odsvirana preko jednostavnog elektroničkog ritma, nego što je stvarna razrađena pjesma. Za kraj je ostavljena najdulja pjesma na albumu, “7empest”, koja u svojih skoro 16 minuta uspijeva prikazati sve ono što Tool čini tako dobrom grupom pritom prizivajući nešto od starog žara ranih albuma. Zvijezda je pjesme Adam Jones čija gitara čini okosnicu pjesme i čini se da bi broj korištenih rifova drugim grupama dotrajao za veći broj albuma. Ovaj fokus na gitare, pjesmu čini i “najmetalnijom” na albumu te će vjerojatno mnogim starim fanovima grupe biti i najdražom s novoga albuma.

Nakon ovih više od 80 minuta nove glazbe, pitanje je što dalje za Tool. Čeka li nas još 13 godina do sljedećeg pojavljivanja, hoćemo li imati više sreće čekajući novi album ili je ovo bio završni korak jednog fantastičnog glazbenog putovanja. Za Tool su svi putevi otvoreni, a “Fear Inoculum” ako i bude posljednje što grupa ikada izda, više je nego prikladan način za završiti jednu bogatu karijeru. Preporučujemo!

Boris Čičovački

Hits 672
10,000 Days « 10,000 Days Tool Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42