Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Travanj 2016
Format Albumi
Vrsta / Blues rock / Hard rock / Rock and roll / Contemporary Pop/Rock / Album Rock / Guitar Virtuoso / Latin Rock
Dodano Nedjelja, 01 Svi 2016
Žanr Rock
Length 1:15:26
Broj diskova 1
Edition date Travanj 2016
Država SAD
Etiketa Santana IV Records
Catalog Number S4007
Edition details objavljeno: 15.4.2016.; produkcija: Santana; snimano: 2014. - 2015.
Tags Santana Santana IV Records

Review

Mnogi će odmah prepoznati njegov 'sound' gitare – Carlos Santana ima novi studijski album nazvan "Santana IV", a svjetlo dana ugledao je 15. travnja i mnogima začepio usta. Evo i zašto…

Carlos Santana jedan je od onih glazbenika kojima ne treba nikakve posebne pohvale i priznanja, jer on zna koliko vrijedi. I mi to znamo, ali, eto, neki uporno pokušavaju omalovažiti njegov rad, stalno mu predbacujući da se odao nekim lakim notama, da je otišao u komercijalu i slično. Ovih 16 potpuno novih, originalnih skladbi snimljenih na albumu "Santana IV" zapečatili su sav njegov značaj i rad i vratili Santanu i njegovu glazbu na sam vrh svjetske glazbene scene.

Ponovo okupljena postava iz 70-tih dala je itekako puno i pred nama se ponovno rasplamsala Carlosova gitara, ponovno je dobila one poznate svoje bljeskove, improvizacijsku sposobnost, potpunu predanost kompletnom bendu. Zarazno plesni afro-latino ritmovi, snažni vokali, raspojasane udaraljke te električna blues-psihodelična gitara vraća me u vrijeme Woodstocka i svirke kojoj se nije tako skoro nazirao kraj.

Sve to bezuvjetno naprosto mora prisiliti slušatelja da se stavi u sam album i da osjeti tu nevjerojatnu, čarobnu svirku. Ta vibra koja dolazi s albuma jednostavno vas mora potaknuti da krenete dalje, da uživate i da se uživite u ono što slušate. Kada u nekim trenucima osjetite furku albuma "Love Devotion Surrender" (1973.) ili pak "Illuminations" (1974.), vjerujte, nije to 'bez vraga'; Santana raspaljuje svoju gitaru i njegova svirka i glazbena vizija kao da je doživjela novu i ponovnu reinkarnaciju.

Postava na čijem je čelu sam Carlos Santana (gitara, vokali) čine: Gregg Rolie (klavijature, vokali), Neal Schon (gitara, vokali), Michael Carabello (udaraljke) i Michael Shrieve (bubnjevi), a u studiju su im se pridružili su još Karl Perazzo (udaraljke), Benny Rietveld (bas) te legendarni vokalist Ronald Isley na dvije pjesme; naravno, priča je dobila neku novu, još jaču i snažniju potenciju, bolje napisati notu.

Carlos Santana ponovno ide u sam vrh svjetske glazbene scene i, osobno, drago mi je što sam i to ponovno dočekao. Njegova svirka uživo uvijek je bila nešto posebno, nešto što će vas prikovati za podlogu i svojim ritmovima, svojom svirkom, svojim akordima samljeti vas u potpunosti. Imao sam prigode to doživjeti nekoliko puta i doista sam sretan zbog toga.

Carlos Augusto Alves Santana rođen je 20. srpnja 1947. u Autlan de Navarro u Meksiku, a njegov glazbeni put bio je potpuno drukčiji od očevih mariachija, no, naravno, nitko nije ni sanjao kuda će to otići i kamo će ga ta glazba odvesti. A evo, jedno je odredište i ovaj album na kojem je prvi put u 45 godina ovaj kvintet snimao zajedno i njihov rad je tu pred nama. "Santana IV" pršti ogromnom energijom, pozitivnim vibracijama i snažnom svirkom koja je i stvorila taj prepoznatljiv zvuk Carlosa Santane. Rad na albumu započeo je 2013. da bi tijekom 2014. i 2015. snimali pjesme; ako dobro brojim, "Santana IV" je 23. po redu Santanin album. O svemu on sam: 'It was magical, we didn't have to try to force the vibe – it was immense. From there, we then needed to come up with a balance of songs and jams that people would immediately identify as Santana.'

Naime, slušajući ovih 16 novih pjesama, osjećate i čujete da svirka ovog benda nije izgubila ama baš ništa od one energije i svirke od prije 40 godina, što je naprosto nevjerojatno. Mnogima će ovo zvučati pretenciozno i preuveličano, ali ovaj novi studijski album zvuči kao da bend, ali i sam Carlos Santana nikada nije učinio ništa drugo!

Mladen Lončar – Mike

Hits 1570
Shape Shifter « Shape Shifter Santana Albumi Kronologija Africa Speaks » Africa Speaks

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42