Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Male laži


Bookmark

Data

Released Svi 2016
Format Albumi
Vrsta Americana / Folk-rock / Singer-songwriter / Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock / Alternative Country-Rock
Dodano Petak, 29 Srpanj 2016
Žanr Pop-Rock
Length 34:45
Broj diskova 1
Edition date Svi 2016
Država Hrvatska
Etiketa Samostalno
Catalog Number -
Edition details objavljeno: 23.5.2016.; snimanje, miks i mastering: Mark Mrakovčić i Dražen Gavrilović; snimano: svibanj 2015. - travanj 2016., Pod.roomstudio
Tags Svemir Mark Mrakovčić Dražen Gavrilović

Review

Kažu sami „Svemirci“ kako je ovo najbendovskiji album do sad. Svejedno teško se oteti poimanju „Svemira“ kao benda Zvonke Obajdin. Upravo kako doživljavamo projekt „Bistro na rubu šume“, kao dominantno njen, tako je „Svemir“ nemoguće zamisliti bez njene gitare i glasa. Također svaka čast svim izvođačima, glazbenicima i kantautoricama na novoj hrvatskoj sceni, ali upravo je „Bistro“ kamen temeljac naše i regionalne glazbe ovog desetljeća, a možda čak i nekog duljeg razdoblja.

A dio tih temelja tvori i čini bend svemirskih aspiracija, naoko nenametljiv i tih, a zapravo snažan i žilav, s odličnim pjesmama. S lijepim i ugodnim skladbama koje su potrebne našim ušima.

Uvijek je Svemir znao ubosti odličnu pjesmu. I na oba prethodna albuma je bilo i više nego sjajnih pjesama, no možda su „Male laži“ nekako najujednačeniji album do sad. I ovdje čujemo par vrhunskih skladbi, a praznog hoda je najmanje do sad. Bilo je lijepo i zanimljivo proljetos pratiti izbacivanje pjesama s albuma, jednu po jednu, prije nego što su se odlučili da nam ih poklone u cijelosti putem Interneta.

Od naslovnih „Malih laži“, do onih ranije objavljenih kao što su „Iz daljine“ ili „Zmajev dah“, izdanjem se nižu ugodne i povodljive melodije protkane s puno americane, alt countryija i dosta indie popa. Zatim prekrasna i zavodljiva „Dunjina pjesma“, inspirirana Lou Reedovom poetikom, pa jednostavna i pitka, opet tako okupirajuća „Kasno (Indian summer)“. Refleksivne ljubavne stihove pojačava violina na reverbu. I odličan mix i mastering sveprisutnog Marka Mrakovčića koji pomogne svakom izvođaču da zvuči ako već ne svemirski, onda barem svjetski.

Posebna je priča s pjesmom „Zimska“, koja je prvotno objavljena na njihovom prvijencu dok je Svemir još imao okršaje/pokušaje s više bluesa i klasičnog rocka.
Ova, suvremena verzija, zvuči daleko prirodnije, emotivnije i bliže Svemiru kakvim ga danas znamo, i mada je sve stvar ukusa, ćuti se boljom. Skladba „Vrijeme“ je po stvaranju ona posve bendovska, u čiju su kreaciju bili uključeni svi članovi, pa je tako Zvonka otpjevala autorsku pjesmu koju nije napisala.

„Pobratimstvo lica u svemiru“ i „Snijeg“ su tekstovi velikih hrvatskih pjesnika, Tina Ujevića i Vjekoslava Majera. S Tinom Svemir već ima povijest kroz „Blaženo jutro“, a novo uglazbljivanje „Snijega“ zvuči kao izazov da nam u podsvijesti obogati raniju verziju koju su nam ostavili Šerbedžija/Dedić.

Najtanji dio albuma nalazimo u obradi zaboravljene „Catch“ grupe Cure. Iako Svemir na svojim koncertima redovito radi prepjeve na engleskom jeziku, ovdje se strani jezik baš i nije snašao. Al kako melodija nekako drži konce na okupu (pjesma zvuči probavljivije nego u izvorniku), i još traje kratko, Svemir si može priuštiti svoje malo zadovoljstvo.

Ukupno je vidljiv napredak svakim sljedećim albumom kojeg Svemir napravi. Stihovi su sve bolji, iako i dalje dominantno djevojačko-adolescentski, šibaju emotivca u slušatelju do granice koju si sam ne želi priznati. Standardno čudnjikave ilustracije i fotografije naslovnica, zaštitni su znak „Svemirskih“ albuma, pa tako i „Malih laži“.
Kompaktno djelce kao ovo, možda je najbolje što nam je Svemir do sad pružio. A u vremenima koje dolaze, pjesme s albuma mogu samo rasti. Ostaje uvjerenje da ćemo ih slušati još daleko u budućnosti, i onda kada budemo „Bistro na rubu šume“ stavljali u istu ravan s primjerice „Paket-aranžmanom“ ili „Bombardiranjem New Yorka“.

Toni Plićanić

Hits 1124
Tako jako « Tako jako Svemir Albumi Kronologija Strah od dubine » Strah od dubine

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42