Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Chapter and Verse


Bookmark

Data

Released Rujan 2016
Format Kompilacije
Vrsta Rock and roll / Contemporary Pop/Rock / Album Rock / Heartland Rock
Dodano Subota, 24 Rujan 2016
Žanr Rock
Length 1:18:23
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2016
Država Europa
Etiketa Columbia / Menart
Catalog Number 88985358202
Edition details objavljeno: 23.6.2016.; producent: Bruce Springsteen; snimano: 1966. - 2012.
Tags Columbia Bruce Springsteen

Review

Na prvu vijest o izlasku iz tiska autobiografije Brucea Springsteena pomislio sam, s obzirom na datum izlaska, kako me čeka izrazito zanimljiva čitateljska jesen. Jer, ako smo od The Bossa nešto dobivali u punom kapacitetu, onda bi to bila iskrenost. "Born to Run" za koji dan prestaje biti tek naziv legendarne pjesme i još legendarnijeg albuma: pod tim nazivom nam jedna od najznačajnijih figura američkog rocka i popularne kulture općenito na respektabilnom broju stranica povodom svog 67. rođendana kani prepričati priču prethodno ispisanu tuđim rukopisima (u nas, primjerice, nedavno prevedena opsežna "Dva srca" iz pera Davea Marsha). A dok iščekujemo knjigu i čitamo prve stranice, Springsteen nam je pripremio i više nego prikladni soundtrack

"Chapter and Verse" kompilacija je čije je pjesme odabrao sam protagonist nestrpljivo iščekivane autobiografije, a trebala bi poslužiti kao glazbeni vodič kroz knjigu, kao živopisna ruka koja će nas voditi tim stranicama, ali i kao samostalna pripovijest o putu jednog autentičnog glasa nekoliko generacija, od rock-trubadura iz Asbury Parka do čovjeka kojem Amerika vjeruje i traži mu glas u vremena posrnulih nada. Kao takvoj, teško je tražiti joj nedostatke, odnosno, sugerirati samom autoru kako bi trebao izgledati odabir tih nekoliko postaja na putu s kojeg je poslano toliko lijepih, snažnih, pitoresknih, šarenih i manje šarenih razglednica. Jer, nije ovo ni best of ni greatest hits, a krajnji rezultat je fini balans očitih zgoditaka ("Born to Run", "The River", "Badlands"…) i nekih mrvicu manje očitih ("My Father's House", "Living Proof", "Long Time Comin'"…), uz više nego dobrodošao dugi prolog u obliku pet dosad neobjavljenih pjesama, sve redom snimki iz doba prije nastupnog albuma, odnosno, potpisa za Columbiju.

Da, bez tih pjesama – uz rani demo "Growin' Up", prethodno objavljen na iscrpnoj inventuri rariteta "Tracks" – teško da bi "Chapter and Verse" bila mnogo više od još jedne kolekcije Springsteenovih zgoditaka; ovako, uz takvo otvaranje priče, s jekom tih davnih godina kad je malo što mirisalo na nešto ovako veliko, dobivamo uistinu gotovo filmski doživljaj. Dvije snimke s prvim bendom, The Castiles, obje još iz tinejdžerskih godina, male su garažne slastice: "Baby I" i obrada "You Can't Judge a Book by the Cover" Boa Diddleyja štekću i samoizgaraju u svom mladenačkom žaru, no tek "He's Guilty (The Judge Song)", odsvirana s novim bendom, Steel Mill, ukazuje na ono što će postati E Street Band. "The Ballad of Jesse James" pak zvuči kao The Band s debljim, tvrđim gitarama i najefektniji su dio ovog prologa. "Henry Boy" trubadurski je nagovještaj prvog albuma i početak dugog zaokruživanja rane faze karijere koja je na svojoj biti-ili-ne-biti točci prsnula u rock-veličanstvo "Born to Run". Naravno, teško da bi ijedna od ovih pet pjesama bila osobito zanimljiva izvan ovog konteksta i bez Springsteenova potpisa, ali ovdje ionako govorimo o jednoj kompilaciji koja je i mrvicu više od te svoje definicije.

Ostatak uglavnom ide bez mnogo istinskih iznenađenja, uglavnom po principu jedne pjesme po albumu, pri čemu ovo "uglavnom" znači tek da je pokoji album preskočen ("Human Touch", "Magic", "Working on a Dream"). Iz tog je razloga izostala očekivana "Thunder Road" ili možda priželjivana "Glory Days", "Atlantic City" ili "Hungry Heart", tek toliko da nije sve isuviše predvidljivo, a i, slušajući zbirku, sve se uistinu čini baš onakvim kako je trebalo biti, pri čemu raduje uvrštenje baš "Born in the USA" umjesto cijele brigade sukandidatkinja s istoimenog albuma ili pak "The Rising" s obzirom na njezinu duhovnu mobilizirajuću snagu. Zato, sve je na svom mjestu, ne brinite, čak i ako fali neki vaš favorit. Albumi ionako kod ove ljudine najbolje pričaju te velike male priče; sa "Chapter and Verse" ćete u najboljem slučaju dobiti kratku turu kao navlakušu na knjigu, cut and paste album kao slikovnicu u svojoj naraciji i slici izuzetno jasnu i sažetu, ispripovijedanu kako to samo The Boss zna.

Toni Matošin

Hits 1155
The Promise « The Promise Bruce Springsteen Kompilacije Kronologija The Live Series: Songs of Summer » The Live Series: Songs of Summer

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42