Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Record Stories - priče iz prodavaonica ploča

Bookmark

Data

Released Travanj 2011
Format Knjiga
Vrsta
Dodano Četvrtak, 18 Kolovoz 2011
Žanr Rock
Edition date Travanj 2011
Država Hrvatska
Etiketa Aquarius Records
Edition details 198 stranica, polutvrdi uvez
Tags

Review

16. travnja bilo koje godine dan je imenovan Međunarodnim danom prodavaonica ploča. (Da, i to postoji. Zašto ne?) 16. travnja ove godine tim je povodom objavljena ova zbirka kratkih priča pod protektoratom Aquarius Recordsa i uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Konačno jedan dobar potez od strane nekog našeg ministarstva. Možete li vjerovati?

Znam da ste jedva povjerovali, a i u pravu ste. Prave zasluge idu timu iz Aquariusa kojem je to palo napamet, a još veće svima koji su svojim tekstovima pridonijeli ovoj zaista slatkoj, za naše prostore potpuno jedinstvenoj knjižici. Sve je krenulo kad je u prosincu prošle godine objavljen Natječaj za kratku priču s temom iz prodavaonica ploča tj. prostorom za trgovinu vinilima, CD-ovima, kasetama i svim onim što spada u asortiman prostora koji se na engleskom jeziku naziva record store. Autori natječaja, po vlastitim riječima, nisu krenuli od depresivnih vizija u kojima je to prostor koji je osuđen na propast, bez obzira što će se one vjerojatno ostvariti, već od ideje da je ipak riječ o prostoru ispunjenom značenjima – prostoru iz kojeg je moguće čitati, prostoru u koji je moguće upisivati.

Uvjeti natječaja bili su slijedeći: (1) u natječaju mogu sudjelovati svi stanovnici svijeta osim članova komisije, (2) radnja priče se treba odvijati u ili oko prodavaonice ploča i (3) od autora se traži kratak prozni tekst na hrvatskom, bosanskom, srpskom ili crnogorskom jeziku. Oni koji su već pomalo skeptični na spomen svega što nosi pridjev domaće ili regionalno rekli bi da je ovaj uvjet broj 3 nekako stanovnike svijeta ograničio na onaj dio kojeg smo se zasitili i od kojeg pomoću ovakvih i sličnih putovanja tuđim umovima i životima želimo pobjeći. Ovoga puta stvarno nema razloga za bijeg.

Na natječaj je pristiglo 155 priča, od kojih je odabrano dvanaest, a svoj prilog dalo je i jedanaest pozvanih autora i autorica, dakle nešto zvučnijih i poznatijih imena. Krajnji rezultat: 23 zanimljive priče, ujednačene, visoke kvalitete, povezane samo iskrenom ljubavlju autora prema glazbi, nostalgijom za vremenima u kojima se sve, pa i dobra glazba, daleko više cijenilo (ili se bar tako čini iz današnje perspektive) i onom pozitivno opsesivnom crtom koju posjeduje svaki pravi glazbeni i popkulturni fanatik. Ako ste već stigli do ovog dijela teksta, pretpostavljam da i u vama čuči jedan takav fanatik. Iako to zaista nije nužan uvjet da vam se ova zbirka svidi, ipak će takvi, pretpostavljam, mnogo bolje razumjeti finese koje u priče unosi samo mjesto radnje, kao i mnogobrojne reference iz povijesti i sadašnjosti popa, rocka, bluesa, jazza, čak i klasične glazbe.
 


Kao što je glazba kojom se autori u tekstovima koriste raznolika, tako su raznoliki i sami tekstovi i među njima nećete pronaći nijednu ideju koja se ponavlja, iako se čini da bi ih sama pokretačka nit zbirke, taj prostor u nestajanju, trebala nekako ograničiti. Već prva priča zbirke, Glazba ubija Siniše Bizovića, ispucat će vas pedesetak godina u neku fiktivnu sterilnu budućnost, u kojoj je glazba izbrisana, kriminalizirana, o njoj se govori u šiframa i uz strah od  otkrivanja, propagira se njena štetnost za mozak i čak tvrdi da uzrokuje smrt.  Već u slijedećem trenutku naći ćete se u mračnom, tragičnom, gotovo hičkokovskom trileru s lančanim ubojstvima povezanim pločama, da bi zatim prošli kroz misteriozni, apstraktni Prolaz koji će vas odvesti u posljednju, slijepu godinu života J.S.Bacha. Pred vama će se izmjenjivati ljubomorni provincijalci, manualni radnici pred penzijom, bivši članovi nikad proslavljenih rock bendova, oronuli vlasnici i prodavači koji svoju prodavaonicu dijele s frizerima, zaljubljeni potencijalni parovi koji komuniciraju glazbom, napušeni frendovi koji se prisjećaju prošlih vremena, bakice koje žele razveseliti unuke, zamišljene ljubavnice Cheta Bakera i tko sve ne, uz mnogo različitih emocija i mnogo humora.

Ne mogu predvidjeti koja će vas se od priča posebno dojmiti, ali mogu sa sigurnošću reći da će vam se mnoge svidjeti. Osobno, kao favorite bi izdvojila Dan velikih valova Ivana Sršena, priču o paru kojeg su fizički razdvojile okolnosti, a emocionalno i potpuno Blood Sugar Sex Magik s posvetom (iako uopće nisam neki fan Red Hot Chili Peppersa), te bez konkurencije Enu Ivana Jozića koja je zasluženo osvojila prvu nagradu na natječaju, priču u kojoj ta ploča Haustora (pretpostavljam singlica) postaje simbolom romantične ljubavi, ljepših, sretnijih i mirnijih vremena, roditeljske ljubavi i, na samom kraju, ljubavi odraslog djeteta prema roditeljima. Čak i oni koji se ne bi složili da je najbolja, morat će se složiti da je to daleko najhrabrija i najintimnija priča cijele zbirke, priča koja vam na šest stranica daje materijala vrijednog mnogih romana.

Ne znam radel li Englezi ovo bolje od nas, ali treba napomenuti da se kroz cijelu zbirku osjeća duh i utjecaj Nicka Hornbyja, autora kojeg je nemoguće izbjeći kad su priče sa soundtrackom u pitanju. Za pohvalu je što se taj utjecaj ni ne pokušava sakriti – svaki autor na početku svoje priče dat će vam i jedan svoj top iz Championship Vinyla. Neprestano mi se po glavi vrtjela i njegova 31 pjesma u kojoj potpuno nekritično, subjektivno i osobno miješa život i glazbu, čak i zbirka Razgovor s anđelom pod njegovom edicijom – Peter Shelley (Buzzcocksi, ljudi!) Patricka Marbera koja je uključena u tu zbirku mogli bi bez pretjerivanja počastiti alfom i omegom kratke priče za popkulturne fanatike i savršeno bi se uklopila u Record stories. (Ček it aut!)

Dakle, ideja nije toliko nova ni originalna, ali to zaista ne umanjuje doseg ove zbirke. Ako su vam ove Hornbyjeve drage, ubacite si i ovu u košaricu, pod obavezno. Ako i nisu, ima tu puno lijepih riječi za svakoga.

Danaja Glavičić

Hits 787
Zvučni zid « Zvučni zid Razni izvođači Knjiga Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42