Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Svi 2010
Format Kompilacije
Vrsta Pop
Dodano Četvrtak, 31 Ožujak 2011
Žanr Pop
Broj diskova 1
Edition date Svi 2010
Država Hrvatska
Etiketa Scardona
Edition details Datum objave: 14. svibnja 2010.
Tags

Review

Već dovoljno izbačen iz takta traljavošću rock-antologije iz iste CD-štancaonice, kao i samom pomisli što se sve, čak i logički, tu moralo naći, "90e – Pop antologija" ni u startu nije imala izgleda dobiti prolaznu ocjenu. Sam pogled na popis pjesama (i izvođača) samo je potvrdio sva moja strahovanja što sve mogu naći sabrano pod ovim naslovom.

Lakoća i bezobzirnost kojom se kod nas štošta trpa pod etiketu "pop", kao što se iz iste neki tipični primjerci izbacuju (radi tobožnje "alternativnosti") ne prestaje me živcirati i nekad, kao, primjerice, dok slušam ovu tragikomičnu "antologiju", čak tjerati da sikćem i bacam otrov. Dosta mi je vidjeti (ne trebam niti želim to ponovno čuti!) Latino (koji s pojmom "latino" imaju koliko i ja s bećarcem) ili "suparnika" im (ahaha!) Radolfija da (pr)ocijenim s kakvim kulturocidom imam(o) posla. Govorimo o pop-glazbi, imajte na umu! POP-glazbi. Nečem čemu su više nego pristojne spomenike u devedesetima podigli Jinx, da bi više nego nepristojno bili izostavljeni iz pop-retrospektive iste dekade! A, uz već navedena dva tipična primjerka zabavljačkog kupusa, nalazimo tu još i nekog Petra Grašu, te samo estradno dno u vidu "Baklji ivanjskih".

O tome što predstavlja točno Tedi Spalato dalo bi se ispisati i nekoliko kartica teksta. Sad ću samo reći, neka se njime bave oni što misle da vješto skrivaju vlastiti neukus jer im kompleksi tako diktiraju. Za E.T. je dovoljno reći da je ne tako davno smatran za vrh domaće produkcije; toliko, dakle, o njoj samoj. Giuliano i Marijan Ban, Zorica Kondža i Azzuro, Ivana Banfić... Ako vas sve to zadovoljava, neka, samo se razvalite, ali nemojmo zabavnu glazbu izjednačavati s pop-glazbom, za Boga miloga! Upravo zbog tih terminoloških zločina i produbljujemo jaz između mnogo bližih termina "pop" i "rock".

Ono što je preostalo, s izuzetkom Josipe Lisac koja ovim svojim "reizdanjem" krade mjesto nekom zaslužnijem da bude tu, može bez srama držati svoju poziciju na CD-u. Cetinski, voljeli ga ili ne, kao i Gibonni, tu su apsolutno tipični predstavnici žanra, kao i Nina Badrić, te pokojni Dino Dvornik. Oliver, koji se baš u to vrijeme uspio iskobeljati iz estradnjačkog mulja najgore vrste u kojem se našao u osamdesetima, pojavljuje se kao podrazumijevajuća vrijednost, praktički žanr sam za sebe. Hari Rončević u svom debitantskom izdanju, s dirljivom festivalskom baladom "Getanin", bez ikakvog kompleksa i(li) pardona zauzima svoje mjesto na boljoj polovici kompilacije, no sve je to premršavo da završni proizvod dobije i prolaznu ocjenu.

Čak i ako na trenutak, jedan mali trenutak, stavimo sa strane bezočno poseljančenje pojma "pop", ne čini li vam se da su se tu trebali naći En Face, Neno Belan, Nola, Divas, Massimo, već spomenuti Jinx i još pokoje ime koje će vam pasti na pamet prije nego ovoga trenutka meni? Pa – a osobito u svjetlu zala koja su nas zadesila u novije vrijeme – i dance-era je, mislim, zavrijedila još bar jednog ili dva predstavnika da se preciznije zaokruži ono što bismo mogli prozvati hrvatskim popom devedesetih.

No, meni se više ne kopa po smeću. A ova tzv. antologija je upravo to, koliko god joj tu i tamo pokušavao naći nekog smisla. Nagli rez, dakle, i – ne preporučujem nikome!

 

Toni Matošin

Hits 1028
90e - Rock antologija « 90e - Rock antologija Razni izvođači Kompilacije Kronologija Yammat - Kompilacija » Yammat - Kompilacija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42