Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Kolovoz 2013
Format Albumi
Vrsta Blues rock / Hard rock / Album Rock / Modern Electric Blues / Contemporary Blues
Dodano Utorak, 10 Svibanj 2016
Žanr Blues
Length 48:09
Edition date Kolovoz 2013
Država Europa
Etiketa 429 Records / Provogue
Catalog Number FTN17940 / PRD 74125
Edition details objavljeno: 27.8.2013.; produkcija: Jerry Harrison
Tags Provogue The Rides 429 Records Jerry Harrison

Review

Jedva sam čekao ovaj dan, 27. kolovoz 2013. godine da podjelim s Vama, poštovani posjetitelji BLUES CORNER-a, ono što slušam protekla 3 tjedna gotovo svaki dan, barem 1x dnevno. Long play ploča objavljena je jučer, a audio disc službeno izlazi danas.

Buffalo Springfield/CSN/CSN&Y vezuju se uz Stephen Stillsa, čovjeka, kojeg nije zgorega opisati kao legendarnog glazbenika, svojom gitarom, vokalom, ali i skladateljskim potencijalom Stephen Stills obilježio je modernu glazbu 20. i 21. stoljeća. Osebujni i sjajni gitarista Kenny Wayne Shepherd, pripadnik tzv. 'skateboard' blues n' rock generacije, nakon jednog razdoblja kreativnog lutanja, odlučio se u potpunosti posvetiti onome što mu oduvijek najbolje leži, iskričavi, blistavi i atraktivni rock n' blues. Poznati klavijaturista legendarnog benda Electric Flag Barry Goldberg, ova trojka čine nukleus nove, zvjezdane blues n' rock supergrupe; oni su The Rides, a album je Can’t Get Enough izdavačke kuće 429 Records.

Mnogi bi već odavna popustili i krenuli s promocijom, prezentacijom kako ove supergrupe, tako i njihovog nastupnog albuma. Vjerujte mi bio sam na paklenim mukama, no nisam popuštao i ostao sam dosljedan sebi. Znam, možda zato nisam prvi u ovom dijelu svijeta, u Europi, ali to nikako ne znači da nisam aktualan, dapače.

U modernoj glazbi uopće imamo brojne primjere supergrupa, koje zbog svoje zvjezdane strukture nisu bile dugotrajne. Poznavajući koliko-toliko ovu tematiku, slobodno mogu napisati da su takve suradnje itekako poželjne, one i prije i sada pokazuju kako se udružuju, surađuju i kakvi su im rezultati.

Kada pišem o konkretnom slučaju The Rides pravi i istinski su glazebnici koji itekako vješto savladavaju sve prepone i sa izuzetnom dozom elegancije idu iz pjesme u pjesmu. U svakoj nalaze svoju inspiraciju, svoj mir i traže da se to respektira. Taj respekt je zapravo najmanje što im se može dati. Don't Want Lies pjesma preslušana ni sam neznam koliko puta. Slušatelj se zapita kako je impozantno razrađena, aranžirana i kako i koliko je ova tema u svojih 4' i 38'' velika, značajna i nadahnuta.

Veličina glazbenika ogleda se u njihovoj želji da sviraju i druge glazbenike pravi primjer za to je njihova obrada: Search And Destroy - Iggy Popa i njegovih The Stoogesa.

Can’t Get Enough Of Your Love sasvim je neka druga priča, umotana u ono što smo čuli na početku albuma u pjesmama Roadhouse i That's A Pretty Good Love. Can’t Get Enough Of Your Love svojom slojevitošću, svojom nadgradnjom izbaciti će vas iz takta i nećete se samo tako oporaviti. A onda samo se nastavlja dalje ova blues 'furka' Honey Bee Muddy Watersa će sve one zaljubljenike u blues, doslovno očarati svojom snažnom određenošću u ovoj legendarnoj blues temi. Snažna ritam sekcija bubnjar Chris Layton (Stevie Ray Vaughan and Double Trouble ) i basist Kevin McCormick (CSN, Jackson Browne), uz sjajne klavijature Barry Goldberga i razborite, ali i raspaljive gitare osnažiti će sva vaša očekivanja i vjeru u ovaj osobiti glazbeni stil.

Talk To Me Baby - Elmore Jamesa sjajan je primjerak fenomenalnog r&b, gdje Kenny doslovno blista. Dragi moji bluesoljupci u mom malom životu bilo je nešto albuma, a među njima svoje počasno mjesto dobiti će upravo ovaj album. Only Teardrops Fall je kompozicija, koja je zapečatila i ustabilila ovu moju odluku. U smislu osobite naklonosti Stepehn Stillsa ka Neil Youngovoj Rockin' The Free World, ovaj band s takvom lakoćom i senzibilnosšću iznosi na svojim leđima ovu rock himnu. Mnogi će se pitati da li je to baš tako… e pa dragi moji to je baš tako, bilo bi zapravo čudno da nije.

Na kraju albuma u desetoj pjesmi Word Game imamo još jednom prigodu čuti, kako ova supergrupa znalački funkcionira, kako iznosi temu za temom, kako se tu daje prilika svakome i kako opet svi sjajno zvuče zajedno !

Bez sumnje bit svake supergrupe je poštivanje i tolerancija prema svakom članu, prema njegovoj osobnosti i glazbi. Ako se to počinje gubiti dolazi do pucanja po šavovima i sve polako propada i odlazi u povijest. Zato svojom 'skuliranošću' , svojom velikom dozom tolerancije i ne trčanja za slavom ovaj band, zrači izrazitom pozitivom i doista bi bilo sjajno kada bi za ovim, njihovim nastupnim albumom usljedila slična djela. To bi doista bilo fantastično!

Kada se Stephen Stillsu i Barry Goldbergu pridružio Kenny Wayne Shepherd uz Chris Laytona i Kevin McCormicka… sve je postalo kristalno jasno…nova supergrupa je dobila svoje lice i naličje. Ovdje se jednako dobro svira, nosi i razumije: rock, folk, r 'n' r, balade, r & b i blues. Ovdje sve ima istoznačni predznak… a to je 'feeling' i nakon toga je sve lakše, potom je sve jednostavnije i potenciranije. Zato Kenny Wayne Shepherd kažem: The Rides are a perfect mix of generations, where three musicians who love and play the blues collide and create music that goes beyond all our other individual life experiences and career achievement.

Ovaj album definitivno me vratio u sedamdesete, kada je scena doslovno prštala od albuma, koji su obilježavali razne stvari i to su naravno činili najbolji i to svojim najboljim glazbenim nadahnućem. Doista, sjajan producentski posao odradio je Jerry Harrison…svaka čast!

Album Can’t Get Enough prvotno je zamišljen kao svojevrsna posveta velikom albumu iz 1968. godine Super Session, kojeg su snimili Stills, Goldberg, Al Kooper, Mike Bloomfield, Harvey Brooks i Eddie Hoh. Stills i Goldberg su se našli i počeli zajednički skladati pjesme i opet su se ' kliknuli' i sve se ponovo uzburkalo i krenulo. Puno zajedničkog sviranja, jam sessiona i onda su se pred njima počela otvarati neka nova vrata. Iza jednih jednog dana stajao je K.W. Shepherd i tada se tek cijela stvar zahuktala. Ovaj projekt dobio je snažan poticaj okupljanjem ovih glazbenika, koji djeluju pod imenom The Riders a rezultati su tu pred Vama … pa izvolite, prosudite sami!

PREPORUKA:
Ma, dajte molim Vas ne budite smješni kakva preporuka, ako već niste, onda svakako čim prije osigurajte jedan primjerak, jednu kopiju za sebe. Album Can’t Get Enough van serijskih The Rides to svakako zaslužuju!!!

Osobno, jedva čekam i držim za riječ Kennyja, koji govori, da se bend vrlo brzo vraća ponovo u studio, već u prosincu i dalje konstatira: 'We're all very committed to this band, and we're already looking to the next record. We went to Stephen's house awhile ago and we all brought stuff to the table, but Stephen already had a song that he was halfway through writing. And it was interesting because our band is supposed to be somewhat of a blues band, but the song sounds like vintage Crosby, Stills & Nash, so I'm kind of interested to see the direction that our next album will take, though I do believe that it will pretty much stay firmly routed in the blues because that's what this band ultimately is.

Sve to potencira sam inicijator osnivanja ove supergrupe, Stephen Stills, koji o svemu kaže: The songs have muscle, they don't sound dated or contrived, they're very natural and organic. I can't wait to tour with these guys and start recording again!

I na kraju sa Stillsom, Shepherdom i Goldbergom, udruženim u snažnu, prezantacijski i skladateljski izuzetno kreativnu supergrupu, The Rides; istina je sljedeća: 'Samo nebo im je granica!'

Mladen Lončar - Mike

Hits 1142
The Rides Albumi Kronologija Pierced Arrow » Pierced Arrow

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Slučajnih 5

Život nije siv Život nije siv
Mia Dimšić
2017 4 out of 54 out of 54 out of 54 out of 54 out of 5

Izvještajiodmatanje duše u Burgu Clam


Freddie i Elton na rimskom/zadarskom forumu


King Gizzard u Šibeniku - 2. večer


King Gizzard & the Lizard Wizard na tvrđavi sv.Mihovila


Combichrist okrenuli Močvaru


Gojira poharala Dom sportova


Vrhunski baletni programi u Ljubljani


2. dan Forestland festivala


Otvoren je Forestland festival


Kojoti + Električni orgazam u Šibeniku


Tom Jones odličan u bajnoj Opatiji


The Rolling Stones u Beču


Diana Krall u Lisinskom


Kultur Shock u Zagrebu


Judas Priest u Ljubljani


Spektakularna rapsodija u Bologni


Rock spektakl u Zagrebačkoj areni


Repetitor zapalio Tvornicu


Goran Bregović na Sustipanu


Velika The Rolling Stones fešta u Hyde Parku