Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
On Air


Bookmark

Data

Released Prosinac 2017
Format Kompilacije
Vrsta Blues rock / Rock and roll / Regional Blues / British Blues / British Invasion
Dodano Subota, 30 Prosinac 2017
Žanr Rock
Length 1:23:46
Broj diskova 2
Edition date Prosinac 2017
Država Europa
Etiketa Polydor ‎/ ABKCO ‎/ Rolling Stones Records
Catalog Number 670 274-0
Edition details objavljeno: 1.12.2017.; inženjeri: Chris Bolster, John Barrett, Lewis Jones i Paul Pritchard; snimano: BBC studio - 1963. - 1965.
Tags Polydor The Rolling Stones Rolling Stones Records ABKCO Paul Pritchard Lewis Jones Chris Bolster John Barrett

Review

Nema boljega načina kako zaključiti ovu godinu nego tekstom o bendu koji je već ispisao sve što se ispisati može: nastanak, prošlost, sadašnjost i budućnost rocka. Veliko mi je zadovoljstvo bilo preslušati novo izdanje grupe The Rolling Stones, "On Air" (Deluxe Edition), objavljeno 1. prosinca 2017. od strane Polydor/Ume, i sa svima vama podijeliti svoje dojmove.

Ovo je zapravo još jedna priča o ovom legendarnom bendu i, naravno, o njihovoj glazbi, koja je na ovaj ili onaj način obilježila sve što se dalo obilježiti od ranih šezdesetih pa sve do danas. Nekada su sablažnjavali društvo svojim izgledom, govorom, ponašanjem i glazbom. S jedne strane postojali su benigni bendovi predvođeni Beatlesima, a s druge strane bili su njihova dijametralna suprotnost, vrlo "zločesti" Rolling Stonesi.

U ranoj eri vrlo upečatljivog R'n'R-a, taj eksces, taj bunt i avangardni stav prema svemu obilježio je gotovo čitavu dekadu i dao mnogim razvijenim društvenim miljejima izrazito mnogo razloga za čak i neka dublja promišljana o životu općenito.

A, zapravo, priča o njima ima barem dva početka i kada su se ti počeci odvijali ja sam imao samo dvije-tri godine i nisam baš previše mario za sve te važne događaje. Potom, samo 11 godina kasnije, čuo sam po prvi put pjesmu “Satisfaction” i prvo što mi je prošlo kroz glavu bilo je - kakav ritam! Danas, kada pišem ovu priču o bendu kojem su svi predviđali raspad još daleke i burne 1968., oni su tu, doduše, malo promijenjenog sastava, ali još uvijek su tu i odrađuju još jednu svjetsku turneju.

The Rolling Stones su bend koji je već duboko ušao u povijest, sadašnjost i budućnost svjetske rock scene. Rolači su istovremeno još uvijek aktivni koliko to žele biti, dakle, svima je jasno da će tako i ostati sve dokle god budu mogli micati "nožim prstima".

Puno je listova papira potrošeno na razne rasprave i analize o svima poznatoj priči o dobrim i lošim dečkima. Još kao trinaestogodišnjak sjećam se kako sam slušao savjete da ako želim čuti ono što je pravi rock trebam čuti i slušati neki bend koji se voli oblačiti u žensko rublje, pjeva "Satisfaction“ ili čudno pleše uz "Jumpin‘ Jack Flash“. Moram priznati da mi baš sve to nije bilo previše jasno, ali, kako se ono kaže, valja i treba slušati starije, jer vjerojatno u tome ima nešto istine. Točno je da su Rolači bili manje omiljeni kod naših roditelja, ali baš zato bili su fora i bili su u trendu. Nekada je bilo čudno kada starci vole istu glazbu kao i njihova djeca, mnoge tadašnje singlice Šerfezija, Robića, Zdenke Vučković i slične, zamijenile su singlice Beatlesa, Box Topsa, Rolača, Wilson Picketa te raznih drugih izvođača. Posebno su zanimljive bile ploče koje su izlazile u listu "Džuboks", koji je tada bio u pravom trendu. Taj magazin je stalno objavljivao najpoznatije hitove tog doba. Naime, bile su to čudne i smiješne ploče, koje su bile od folije koju ste mogli savijati poput papira; naravno, i Rolači su bili tu zastupljeni, pa još i danas imam ploču na kojoj je otisnuta pjesma "Have You Seen Your Mother Baby, Standing In The Shadow?" Naravno, mnogima se danas čini čudno kada se o tome priča, ali ja se još sjećam kako se podešavala skala na radiju, da se što bolje ulovi radio Luxemburg. To je bila radio postaja na kojoj ste mogli čuti sve najnovije stvari u to doba. DJ-evi su bili glavne face, a kada bi se nešto uspjelo snimiti, onako, preko mikrofona u potpunoj tišini na Sonyjev kazetar i kasnije to preslušavati, bilo je to pravo malo čudo tehnike i veliki uspjeh.

U to vrijeme i na takav način dolazilo se do snimaka, do singlica te longplejki koje su bile rijetkost, radile su se male fonoteke, a neka nova singlica kružila bi od jednog do drugog frenda i na kraju toliko bi škripala i pucketala, da ne bi bila za slušanje; no tadašnji gramafoni, porijeklom iz Poljske, imali su "pravu" iglu koja bi bez pol frke prelazila sve te zamke i mogli ste po tko zna koji put preslušati tu istu singlicu, samo ponekad još bi se na zvučnicu stavila kovanica od tadašnjih 50 para i nema problema, s jednog 5-watnog zvučnika treštao bi "Satisfaction" ili neka druga stvar. Moram priznati da mi je drago što se sjećam tih stvari i da sve to mogu usporediti s današnjim tehničkim mogućnostima.

U dalekom svibnju 1962. gitarist Elmo Lewis, što je pseudonim Briana Jonesa, prašio je s dečkima blues, odnosno ritam i blues, kojeg se ne bi nitko posramio. Moram ovom prigodom napisati i to da su The Rolling Stones, zapravo, u srži pravi ritam i blues bend, koji je zajedno s još velikom grupacijom izvođača gradio i utemeljio rock scenu uopće. "On Air" je zapravo zbirka vrlo raritetnih live snimaka, ali i slabo slušanih radijskih snimaka iz tih početnih godina rada i djelovanja Stonesa. Ovo dvostruko izdanje nudi nam osam snimaka koje se nikada nisu pojavile na singlovima ili albumima, a postoji sedam pjesama koje su imale svoju pretpremijeru preko radio valova i prije nego što su se pojavljivale na albumima ili singlicama. To su snimke koje su izvorno emitirane na britanskim BBC emisijama, kao što su: "Saturday Club", "Top Gear", "Ritam & Blues" i "The Joe Loss Pop Show" između 1963. i 1965. godine, a kako su kasete prošle kroz proces zvan "separiranje audio izvora" snimke zvuče doista... ODLIČNO!

Da, Rolači su imali taj iskonski "blues mojo", snimali su s autentičnim blues glazbenicima, podržavali su ih i pomagali im nesebično i predano. Njihova energija, osobito u tim ranim live snimkama, zvuči itekako uvjerljivo i "crno".

A potom priča ide još dalje. Ako je njihov album "Blue & Lonesome" bila njihova retrospektiva i predstavio je Stonese baš onako kako treba, u njihovim korijenima, kojima se vraćaju nakon više od 50 godina, onda je "On Air" album koji se savršeno pridružuje ovoj ritam i blues priči te svakog slušatelja ponaosob stavlja u samo žarište ove "opake" svirke.

Krajnji rezultat ovog dvostrukog izdanja prezentacija je The Rolling Stones u svom najuzvišenijem i najuzbudljivijem, glazbenom preuzimanju (primanju i davanju) istovremeno preusmjeravajući slušatelje u ono vrijeme, u sada već daleku prošlost, kada je globalna dominacija bluesa uzimala svoj jako veliki zamah i uvodila nas u onaj poznati britanski blues boom. I da, samo da se ne zaboravi, veliki Rolači neizostavni su dio te priče!

Mladen Lončar - Mike

Hits 895
Grrr! « Grrr! The Rolling Stones Kompilacije Kronologija Honk » Honk

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma