Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Sve, samo ne romantika

Bookmark

Data

Released Studeni 2018
Format Knjiga
Vrsta Biografija
Dodano Ponedjeljak, 04 Veljača 2019
Žanr Biografija
Broj diskova 256
Edition date Studeni 2018
Država Hrvatska
Etiketa UO Elemental
Catalog Number 9789534829004
Edition details objavljeno: 15.11.2018.; uvez: meki
Tags Elemental UO Elemental Marko Podrug

Review

"Romantiku sam čuo koji dan prije. Zvučala je kao labuđi pjev jedne scene, prvog hrvatskog hip-hop vala (eto vala opet!) Koji je, tada se činilo, u nekoliko mjeseci bio pokošen teškom artiljerijom Ede Maajke. Album Slušaj mater izgranatirao je nacionalni eter", piše Marko Podrug o svojim prvim susretima sa sastavom Elemental. Dvoumila sam se hoću li čitati hip hop biografiju, ali Elemental se kroz posljednjih 20 godina isprofilirao kao jedna od perjanica hrvatske glazbene scene, odluka je pala i drago mi je da nisam pogriješila.

Ovaj šibenski novinar stoji iza fantastične biografije koja obiluje zabavnim situacijama (npr. kako je Remi kasnila puna 24 sata na intervju koji su dogovorili ili kako je Shot iz Zadra krenuo na koncert u Srbiju, ali se u Zagrebu sjetio da je zaboravio putovnicu…). Bili ili ne bili fanovi Elementala, stil pisanja Marka Podruga jednostavno vas uvuče u materiju i knjiga vam ostaje dugo u rukama uz neminovno preslušavanje Elementalove diskografije (i ne, Male stvari, nisu prvi album!). Nikako nije upao zamku loše biografije, na površinu je izvukao mnoge zanimljivosti (ne želim nekome spoilati čitanje), i izbjegao je nabrajati sušte činjenice. Okosnica su mu bili razgovori s ljudima koji su kroz 20 godina doticali i stvarali bend, ali ovo nije samo priča o jednom bendu - ovo je pregled jednog vremena, presjek jedne scene i prikaz početka propasti diskografije u Hrvatskoj.

Podrug nije pisao samo hvalospjeve o Elementalu, pisao je i o lošim potezima, mučnim situacijama, odlascima iz benda i o vremenu kad je Elemental gotovo nestao. Nije romansirao glavne aktere već ih je prikazao kao stvarne ljude od krvi i mesa sa svojim racionalnim i iracionalnim strahovima, ali i ekstazama. Piše o bendu koji se nalazi u procjepu između hip hop i rock scene, bendu koji je tražio svoj izričaj i trenutku kada su Remi i Shot odlučili u kojem će se smjeru razvijati njihova glazba. Podrug vrlo vješto usmjerava priču o međuljudskim odnosima i kako oni utječu na rast benda, stoga ću ovaj tekst završiti s kratkim dijelom iz knjige gdje Remi lijepo objašnjava kako stoje stvari u bendu: ''Biti s nekim u bendu, imati bend s nekim, to nije samo kao nađemo se i napravimo neku stvar. To je bilo zajedničko pisanje, zajedničko stvaranje instrumentala, razmjenjivanje ideja, pivo, zezanje, izlasci... To je bilo prijateljstvo. Emotivno je to još uvijek sve bilo svježe i neminovno je da se reflektiralo na neke tekstove.''

Oslobođen od prošlog diskografa, Elemental je uplovio u novu poslovnu priču gdje sami drže sve konce u rukama pa tako i ovu knjigu objavljuje 383 Records (ovo 383 je redni broj pod kojim je registirana Umjetnička organizacija Elemental). Izbjegli su prokletstvo drugog albuma, prokletstvo sedme godine i prokletstvo Doma sportova i poprilično su isklesani. Nakon čitanja ove biografije, mislim da im više ništa loše ne može stati na put, a da oni to ne bi mogli preživjeti.

Ivana Lulić

Hits 943

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42