Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released 1981
Format Albumi
Vrsta / Rock / Novi val
Dodano Utorak, 04 Studeni 2014
Žanr Rock
Length 28:25
Broj diskova 1
Edition date 2003
Država Hrvatska
Etiketa Suzy
Catalog Number CD 680246
Tags prljavo kazalište Suzy

Review

Treći studijski album Prljavog Kazališta nosi ime "Heroj ulice" po istoimenom hit singlu albuma i zapravo jedinom pamtljivom izvedbom sa ovog izdanja iz 1981. godine.

Glavno obilježje ovog albuma, u odnosu na prethodna dva, svakako je izostanak Davorina Bogovića na mjestu vokala te je njegovu ulogu odradio Jasenko Houra.

Dojam ishitrenosti se provlači cijelim ovim izdanjem, treću godinu za redom Prljavci izdaju album, ni odlazak Bogovića nije zaustavio Jaju u namjeri da snimi i izda ploču, samo osam pjesama i nešto više od 28 minuta trajanja, stavljaju znak upitnika iznad ovog izdanja.

Album je sniman u Švedskoj, studio Ferger, Jajo je zvuk obogatio saksofonom ("Lupam glavom u radio" i "Široke ulice"), pa i udaraljkama te kongama ("Amerika"), no sve to ipak nije bilo dovoljno da nadomjesti očitu indisponiranost i nedostatak stvaralačkog žara.

Osim naslovne skladbe, u kojoj je paradoksalno Jajin "dječiji" vokal ispao kao pun pogodak, ostatak albuma manje više je materijal za zaborav. Pjesma koja otvara album "Široke ulice" čak i posjeduje određeni potencijal, ali Jajino neuvjerljivo pjevanje, koje na trenutke graniči s redikuloznim, izaziva žaljenje za Davorinom Bogovićem, premda čisto sumnjam da bi njegovo prisustvo u gobalu bitnije utjecalo na konačni razočaravajući ishod.

Izuzmemo li dvije gorespomenute skladbe, ostatak albuma zvuči kao zbir neobjavljenih pjesama s albuma "Crno bijeli svijet", što svakako nije bio materijal za objavljivanje ploče. Čitavom tom osjećaju svakako doprinosi i spoznaja kako će Prljavci sljedeći album izdati za dvije godine uz povratak Bogovića na "mjesto zločina".

Svako zlo za nešto dobro, pa tako i ovaj album ostaje "iznad vode" zahvaljujući isključivo naslovnoj skladbi gdje je nevini dječački glas Jaje ostao zabilježen kao himna naivnih mladenačkih maštanja i snatrenja o mijenjanju svijeta.

Mihael Pinter

Hits 1288
Crno Bijeli Svijet « Crno Bijeli Svijet Prljavo kazalište Albumi Kronologija Moj dom je Hrvatska » Moj dom je Hrvatska

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42