Recenzije

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Si kak jen

Bookmark

Data

Released Svibanj 2020
Format Albumi
Vrsta Etno / World / Ska / Ska punk / Alternative/Indie Rock
Dodano Subota, 16 Svibanj 2020
Žanr Pop-Rock
Length 47:46
Broj diskova 1
Edition date Svibanj 2020
Država Hrvatska
Etiketa Dancing Bear
Catalog Number DBCD 540
Edition details objavljeno: 8.5.2020.; producent: Ante Prgin Surka; snimano u studiu kod Surke - 2019/2020
Tags Dancing Bear Ogenj Ante Prgin-Surka

Review

Za one još neupoznate s ovim koprivničkim sastavom, reći ćemo da je Ogenj peteročani bend iz Koprivnice, koji se već okitio nagradama Porin za najboljeg novog izvođača, ali i za najbolji album etno glazbe. "Si kak jen" je drugi album ovih etno-ska-rokera koji dolazi nakon hvaljenog "Domaj" pod okriljem Dancing Beara.

Album nas odmah na otvaranju upoznaje s onime što ove dečke pokreće, a to je čista energija u naslovnoj pjesmi albuma, a kad vas tokom jednostavne kajkavse "nabrajalice" iznenade visoki električni riffove poželjet ćete čuti i ostatak.

"Kaj nebi bilo" je ujedno i najnoviji objavljen singl koji je odličan odabir za predstavljanje vlastitog rada publici, naravno, energičnost i isprepletenost instrumenata nije ono što ovdje nedostaje, tako da ako se želite pobolje upoznati s Ogenj, odmah na YouTube preslušati singl.

Naravno, mora se reći da etno-rock nije za svakoga, pogotovo u slučaju Ogenja koji sve pjesme predstavlja na kajkavskom narječju, ali ako vam to nije barijera nema razloga da Ogenju ne date šansu. Tekstovi su sve samo ne generični iako će vam prva pjesma možda djelovati tako, ali ona je samo uvod. Tematika pjesama je neracionalno ljubavna uz nekoliko odskočica.

Po meni najbolja pjesma na albumu je definitivno "Megle" koja bi u prvih nekoliko sekundi uz dvostruko usporen tempo zvučala poput uvoda u neki doom metal. Krasne gudačke dionica, i savršeno balansirana vokalna interpretacija s mixom klasičnih Ogenjovih tamburica je najbolje što nam ovaj kvintet nudi, ali usprkos mojoj hvali ovoj pjesmi ni ostali materijal na albumu nije nekvalitetan, upravo suprotno.

Na samom kraju albuma dočekala nas je "Deca bez mati". A ako sam za prve sekunde "Megle" rekao da zvuči poput doom metala, čekajte dok krenu prvi taktovi "Dece bez mati". Naravno, sve se nakon uvoda ubrza, ali ovako posložen etno-ska-rocka bilo bi stvarno šteta propustiti uživo.

Flogging Molly je vodio ljubav s Mumford and Sons u vrijeme surove hrvatske stvarnosti i nastao je Ogenj.

Dražen Plukavec

Hits 1545
Domaj « Domaj Ogenj Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma