Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
The Best of N.E.R.D.


Bookmark

Data

Released Siječanj 2011
Format Albumi
Vrsta Alternative Rap / Rap-Rock
Dodano Četvrtak, 26 Svi 2011
Žanr Rap
Length 1:04:19
Broj diskova 1
Edition date 2011
Država SAD
Etiketa Virgin Catalogue
Catalog Number CDVUS 302
Edition details Datum objave: 11. 1. 2011.; Produkcija: Pharrell Williams i Chad Hugo
Tags

Review

Priča o N.E.R.D.-u počinje u zadnjem desetljeću prošlog stoljeća, i kao uvod ima poglavlje od produkcijskom dvojcu The Neptunes, kojeg su činili Pharrell Williams i Chad Hugo. Upoznali su za vrijeme ljetnog kampa u rodnom Virginia Beachu, dok su obojica još pohađali middle school, što bi kod nas bio ekvivalent kasnijim razredima srednje škole. U drugoj polovici devedesetih, posebice pred kraj desetljeća, The Neptunes su se postavili kao jedno od vodećih producentskih imena i zajedno sa Timbalandom, natjerali medije i slušatelje da producente počnu doiživljavati kao zvijezde. Mystikal i singl Shake Ya Ass, Britney Spears i I'm A Slave 4 U, ODB (sa Kelis) i Baby I Got Your Money, Nelly i Hot In Herre - sve su to hitovi čiji su zvuk oblikovali The Neptunes. Dodajmo trećeg, njihovog drugara Shaya Haleya i imamo N.E.R.D.

Prvi album, In Search Of... iz 2001. po mnogima do danas nije nadmašen, uz hitove Lapdance i Rock Star. Spajajući rock, funk i hip hop, N.E.R.D. su stvorili originalan zvuk koji lomi žanrove. To je bilo vrijeme pra-početaka hipstera, koji su tad bili skloniji artsy sceni Los Angelesa i tulumima kakve možemo pogledati na Cobra Snake sajtu, a Pharrell i ekipa su bili kao skrojeni za takvu publiku. Daljnji albumi – Fly or Die, Seeing Sounds i Nothing (koji je još relativno svjež, jer je objavljen prošle godine) dobili su miješane reakcije glazbene kritike, i publike. Meni je eto prvi album dobar, a od ostalih mi ni jedan nije u cjelosti slušljiv. Dapače, N.E.R.D. od početka imaju iznimno visoku dozu samodopadnosti i preseransa, što zna pokvariti slušanje.

Ipak, ostaju i još dugo vremene će biti snažno ime u pop glazbi, koncerti su posjećeni, njihove produkcijske moći su tražene, a superzvijezde žele gostovati na njihovim singlovima. Upravo zato, ovaj Best Of je skroz dobra kolekcija, retrospektiva bedna, kompilacija, kako god to želite nazvati, ovo se isplati imati. Puno se više isplati od posjedovanja svih njihovih albuma.

Počinje sa nezaobilaznom Rock Star i vodi nekom stelarnom All-American autocestom na putu prema, hm, ili tulumu prepunom putenih maca, ili plaži sočnih djevojaka i visokih valova. Lapdance udara masno, a to i ne čudi, jer je In Search Of... prvotno sniman na bazi gomile semplova, da bi se trio ipak odlučio da instrumentale odsvira live bend, Spymob iz Minnesote.

Selekcija se nastavlja kronološki, i singl She Wants To Move sa Fly or Die definitvno odskače među ostalim pjesmama kako THE hit, odnosno bengalica iliti stvar za podij. Maybe, balada sa istog albuma je nešto skroz drukčije. Kelis, s kojom su se kao The Neptunes družili na Got Your Money, zastupljena je na dvije trake – Lil Suzie i Truth or Dare. Album završava tipično za greatest hits kakav sastavlja izdavačka kuća: Maybe - Sander Kleinenberg Remix Radio Edit i She Wants To Move – Justice Remix. Ovaj od Justicea čak i zvuči kao Justice, dakle prilagođen je za pogrbljeno slušaje u preuskim hlačama i ironičnoj majici.

Ako vas interesira N.E.R.D., mudar izbor jest imati prvi album i singl She Wants to Move. Dodajte tome i ovaj Best Of ako hoćete, iako mu fale neke pjesme za koje se očekivalo da će se tu naći, kao Everybody Nose. Slušljivije je od svih albuma koje su snimili nakon debitantskog.

Vuk Oreb

Hits 1324
Nothing « Nothing N.E.R.D. Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42