Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Negdje između


Bookmark

Data

Released Travanj 2017
Format EP
Vrsta Indie pop / Soft rock / Alternative Pop/Rock
Dodano Petak, 15 Rujan 2017
Žanr Pop-Rock
Length 21:17
Broj diskova 1
Edition date Travanj 2017
Država Hrvatska
Etiketa Aquarius Records
Catalog Number CD 592-17
Edition details objavljeno: 6.4.2017.; producenti: Perica Šuran i Marijan Jelenić
Tags Aquarius Records Marijan Jelenić Nola Perica Šuran

Review

Novi album skupine Nola sve je ono čemu su se njihovi obožavatelji nadali, osim po broju pjesama na njemu. EP sa 6 pjesama čini Nolu iznimkom koja potvrđuje pravilo: to je bend koji izdaje albume kada je spreman za nastupe, a broj pjesama ovisi o količini onoga što žele reći, bez silovanja glazbe da se ispuni prostor na albumu.

Dosadašnji hitovi poput “Dio tebe” ili “Iznad oblaka” vječne su pjesme koje na pametan način opisuju međuljudske odnose, lukavo ne nudeći rješenje već ostavljajući slušatelju da sam pronađe svoju istinu. Istina, sve se to odnosi i na ostale pjesme koje su izdali, navedene uglavnom odskaču po svojoj zaraznoj i lako pamtljivoj melodiji.

Album “Negdje između” ostaje vjeran Nolinom stilu; i dalje pjevaju o emocijama i situacijama u vezi na pitak, pomalo filozofski način. Gabi i Marijan Jelenić, pokretači i okosnica benda,  ponovo su zajedno i u popratnom tekstu na omotu objašnjavaju životni tijek sebe kao para, tako i benda. U kratkom štivu navode svoju povijest i ključne trenutke koji su opjevani u pjesmama i koji su ih doveli tu gdje jesu danas.

Svakako zanimljiva perspektiva za promatranje pjesama koje su toliko životne da se svatko može prepoznati barem u ponekoj. Kao što se i svatko od nas se nekada našao negdje između, kao i Gabi i Marijan, koji su svoje traganje opjevali i zatim objavili što se sve događalo negdje između gubitka odnosa i njegovog ponovnog pronalaska: “Tražili smo se par godina, a bili smo si blizu. Vratili smo se jedan drugome i počela su nam se otvarati vrata. Nove pjesme, novi ljudi, … To vrijeme traženja i otkrivanja skupili smo u ovaj EP i nazvali ga Negdje između.“

Ne bježeći od teških emocija i problema u životu, Nola je opet uspio spojiti suze i smijeh, plač i ples, jer unatoč teškoj tematici, pjesme su uglavnom veselog ritma. Prošavši svašta zajedno, dvojac Jelenić naučio je puno o sebi i o vezama te, kao i do sada, to dijele s publikom na svoj način; dok riječi opisuju situaciju, glazba diže raspoloženje i sve zajedno se transformira u lijek koji donosi optimizam.

Od samog početka, u naslovnoj pjesmi koja otvara album, Gabrijelin kristalno čisti vokal tiho upozorava “o-o” dok nas uvodi u priču i priznaje da, unatoč odlasku, stalo joj je do nekad voljene osobe, svjesna da jednako pati zbog izgovorenih kao i neizgovorenog, učinjenog i neučinjenog, što dodatno potcrtava Nolin stil spajanja razlika.

Logični slijed donosi “Sve bi bilo lakše da je ljeto” koja je i najlaganija pjesma na ovom mini albumu i gotovo da donosi jesenju melankoliju uz ozbiljni, gotovo učiteljski  ton Gabrijelinog glasa. Ukratko, savršena stvar za nadolazeću kišu. Nasljeđuje ju jednako melankolični i sjetni tekst u “Moj svijet”, no ovaj puta ritam i melodija označavaju svjetlo na kraju tunela (“tebe puštam da mi sjetu otjeraš”), a bubnjevi i gitara u simbiozi su koja tjera da cupkate pa makar sjedili u autobusu.

Izdvojena stvar na albumu je “Drukčije” koje se pojavljuje dva puta: sa amo Gabrijelinim vokalom i, na kraju albuma, u a capella obradi uz pratnju mješovite vokalne skupine “Nešpula”. Pomalo iznenađujuće, no svakako u skladu s vremenom kada se na MTV vraća serija “Unplugged” te ponovo sve više izvođača želi se dokazati u “ištekanom” obliku.

Prateći tako traženje dvaju glavnih likova, sretan završetak nudi pjesma “Vratio si me”.
A Gabi i Marijan kažu: “MI smo samo dvoje sretnika koji su našli jedan drugoga.”

Antonija Jelić

Hits 1019

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42