Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Lipanj 2021
Format Albumi
Vrsta Pop / Dance-Pop
Dodano Četvrtak, 28 Listopad 2021
Žanr Pop
Length 42:53
Broj diskova 1
Edition date Lipanj 2021
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Catalog Number CD 6097777
Tags Croatia Records Nela Antonela Đinđić

Review

Bude na određen način čak dirljivo kad danas, u vrijeme kad ne samo album kao format, već i sami nosači zvuka postaju dio nekog "starog svijeta", mladi glazbenici mnogo pozornosti i truda, entuzijazma i gotovo dječje radosti ulože u objavljivanje svojih debitantskih albuma. Jedna od njih je upravo Nela, odnosno, punim imenom Antonela Đinđić, mlada zagrebačka pjevačica dosad poznata prvenstveno kao sudionik televizijskih projekata The Voice i A strana. Nakon nekoliko godina prisutnosti na malim ekranima te s naramkom relativno zapaženih singlova, Nela je s vidnom radošću objavila svoj prvi album.

A "Melodrama" nije kantautorski album, ali je osoban. Nije skockan bez računice, ali je neposredan. U konačnici, nije ni sjajan, ali je za svoju potpisnicu, siguran sam, velik (is)korak.

Prije samog slušanja pročitao sam Nelinu poruku na knjižici CD-a, onu u kojoj svoga slušatelja, zapravo ljude dobre volje, uvodi u ono što naziva svojim malim svijetom, u jedno razdoblje svoga mladog života na koje je snimanjem albuma stavila točku, pri čemu nabraja i nesigurnosti i krive (i prave) odluke i mijenjanja izričaja, autora, producenata, aranžera... Njezine riječi poslužile su mi kao sjajna, uistinu dobrodošla uvertira, koja mi, doduše, jest u startu uljepšala ukupnu sliku, ali me suočila i s glazbenim sadržajem koji je ipak pomalo tanak da bi retcima ispisanim u knjižici dao i pravu dubinu, pojašnjenje.

Naslovna pjesma Nelin je kantautorski rad, pamtljiva, ali i plošna plesna pjesm(ic)a koja možda opisuje jedno stanje duha, ali svoj opis ostavlja suhoparno predvidljivim, kao da je pisana za (naj)mlađe uzraste. Pitka glazba na središnjoj trasi srednjostrujaškog popa prelijeva se na cijeli album kojeg su autorski i producentski skockala imena poput Andreja Babića, Nike Turković, Ines Prajo, Aleksandra Čubrila, Mihovila Šoštarića i da ne nabrajam popis koji svojom dužinom sugerira da se itekako pazilo na komercijalnu, odnosno, medijima podatniju stranu priče. No, ono što – usprkos svim imenima – nedostaje su zaista snažne pjesme. Jer, i nakon nekoliko preslušavanja, nametnuo mi se pomalo porazan dojam da među pjesmama možda najbolje zvuči obrada "Moja posljednja i prva ljubavi", koja uz glazbenu pratnju gudačkog kvarteta Vortex Strings zvuči dovoljno odmaknuto od konfekcijske matrice da se može nazvati poslasticom.

Nelin drugi kantautosrki prilog, "Problem" nešto je kvalitetnija stavka od istaknutije prethodnice, ali ipak zaostaje za boljim pjesmama na albumu, poput prozračne "Poslije kiše" ili baladne "Nauči me ploviti", među kojima treba tražiti recepture za neke buduće, nadajmo se, kaloričnije glazbene delicije. Jer dojma sam da Nelin neosporan pjevački talent ne dolazi do izražaja u ovom prepitkom glazbenom okruženju, osobito u šećerastim lakim notama poput dueta s Markom Kutlićem "U zagrljaju spašeni", i da bi joj već sljedeći korak trebao biti hrabriji pomak prema manje predvidljivim, manje konfekcijski krojenim rješenjima.

U pitanju je, siguran sam, jedan predivan mladi talent ispred kojeg stoji – odaju to i njezine riječi na ovitku CD-a – predivno, duhom bogato mlado biće koje možda jest zaokružilo jedno vrlo krhko, osjetljivo razdoblje karijere, pa i života, ali koje je napravilo tek nekoliko prvih, možda i od previše "tutora" nadziranih i vođenih koraka. Bilo kakva ocjena tih prvih koraka zato treba ostati strogo u okvirima žanra koji je pritom odabran, ne toliko niska da zaguši sve lijepo što se može pronaći u i između nota, a dovoljno visoka da bude, nadam se, poticaj za nešto kvalitetnije, opipljivije lijepo i nagrađujuće za sav trud i entuzijazam uložen u iskorak prema (dobronamjernom) slušatelju.

 

Toni Matošin

Hits 464

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Slučajnih 5

Cardinology Cardinology
Ryan Adams
2008 4 out of 54 out of 54 out of 54 out of 54 out of 5

Izvještajiodmatanje duše u Burgu Clam


Freddie i Elton na rimskom/zadarskom forumu


King Gizzard u Šibeniku - 2. večer


King Gizzard & the Lizard Wizard na tvrđavi sv.Mihovila


Combichrist okrenuli Močvaru


Gojira poharala Dom sportova


Vrhunski baletni programi u Ljubljani


2. dan Forestland festivala


Otvoren je Forestland festival


Kojoti + Električni orgazam u Šibeniku


Tom Jones odličan u bajnoj Opatiji


The Rolling Stones u Beču


Diana Krall u Lisinskom


Kultur Shock u Zagrebu


Judas Priest u Ljubljani


Spektakularna rapsodija u Bologni


Rock spektakl u Zagrebačkoj areni


Repetitor zapalio Tvornicu


Goran Bregović na Sustipanu


Velika The Rolling Stones fešta u Hyde Parku