Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Spirit Counsel


Bookmark

Data

Released Rujan 2019
Format Albumi
Vrsta Experimental / Alternative/Indie Rock / Experimental Rock
Dodano Petak, 04 Listopad 2019
Žanr Rock
Length 2:28:46
Broj diskova 3
Edition date Rujan 2019
Država SAD
Etiketa Daydream Library
Edition details Datum objave: 20. rujna 2019.
Tags Thurston Moore

Review

Iako će svaka besjeda o Thurstonu Mooreu u pravilu započeti (možda i završiti) sa spomenom Sonic Youth, zadnjih godina svjedočimo jednoj posve novoj glazbenoj priči. O, da, kao što sam i sam već u prvoj rečenici spomenuo taj (opravdano) kultni bend, naravno da su te priče isprepletene i da se takve naljepnice jako teško osloboditi, ali isto tako sve ono što je ovaj uvijek zanimljiv i vječno mlad glazbenik još u vrijeme postojanja matičnog benda snimao pod vlastitim imenom, usprkos praćenju istih obrazaca i preokupacija (kao, primjerice, na sjajnom albumu "The Best Day"), svjedočilo je prije svega žar za uvijek novim i nikad predvidljivim krajobrazima oslikanim pretapanjima nota i buke. Najnoviji mu samostalni album, "Spirit Counsel" nije iznimka.

Koliko god se, naime, sve ono što je radio sa – eto, i dalje ih spominjem – Sonic Youth preslagivalo i u samostalnim radovima, Mooreov rukopis uvijek je prepoznatljivo baš njegov, što s jedne strane svjedoči koliko je bend bio poligon za jedan u radu vrlo slobodan kolektiv, a s druge neumornost kojom ovaj vremešni mladac gura svoj glazbeni iskaz prema novim prostranstvima. Dva i pol sata glazbe raspoređene na tri diska činit će se ogromnim zalogajem, a kad tome dodamo da je riječ o tek tri skladbe, sve skupa će početi zaudarati na pretencioznost – a to "Spirit Counsel" jest: i golem i pretenciozan zalogaj, ali kojem ne nedostaje šarma tako svojstvenog svome potpisniku.

Svaki, dakle, CD albuma "Spirit Counsel" otpada na po jednu skladbu, pa tako svaki možemo i imenovati prema njima. "Alice Moki Jayne" u 64 minute prostire svojevrstan sukus Mooreovova dosadašnjeg rada. Nazvana prema jazz glazbenici Alice Coltrane, švedskoj konceptualnoj umjetnici Moki Cherry i pjesnikinji i aktivistici Jayne Cortez, trima ženama koje su neovisno o svojim poznatim muževima (jazz glazbenici John Coltrane, Don Cherry i Ornette Coleman) pronašle svoj umjetnički jezik, ova mamutska skladba gotovo filmske minutaže isprepliće konvencionalnije Mooreove recepture s prsnućima timarene sviračke energije. Skladba se polagano gradi i negdje na pola puta, nakon pripreme u obliku sjajnih repetetivnih gitarskih dionica, prelazi u posve nepredvidljivo glazbeno čudovište i kao takvo predstavlja intrigantnu, više duhom nego samim narativom izvedenu posvetu.

"8 Spring Street" je pak posveta Mooreovom mentoru Glennu Branci, avangardnom glazbeniku koji je svojim eksperimantalnim gitarskim simfonijama presudno utjecao na zvuk Sonic Youth. Ova "tek" polusatna skladba intimistični je Mooreov solo performans koji kao da želi prenijeti priču o prijateljstvu, a ne tek evocirati utjecaj i poetiku kultnog glazbenika. Kao takva, "8 Spring Street" samo je srce albuma, ne samo zbog središnjeg mjesta ili najmanje minutaže, već zbog topline koja zrači kroz rastresiti gitarski vez u svom stremljenju ka izazovima buke. A ako je to srce, onda zaključna skladba "Galaxies" predstavlja udove "Spirit Counsel". Gotovo jednosatna simfonija kojoj su prste dala čak dvanaestorica gitarista na 12-žičanim gitarama inspirirana je pjesmom još jednog glazbenog inovatora, Sun Ra i najodvažniji je dio mozaika. Nakon piskutavo-zvonke uvertire u kojoj okupljeni glazbenici kao da uštimavaju svoje instrumente i frekvencije, slušatelja obasipaju slapovi gustih gitarskih mišancija što prijete potpunim kaosom. Područje je to gdje se ponajviše na ovom albumu miješaju samodopadnost i čista sloboda stvaranja, pretencioznost i kreativni nered, dakle, sve najgore i najbolje što ovakva glazba može donijeti.

Upravo sam se slušajući druge dvije trećine "Galaxies" iz minute u minutu kolebao i mijenjao mišljenje o albumu kao cjelini, čak stalno nesiguran oko temeljnog dojma – sviđa li mi se sve ovo ili ne. "Spirit Counsel" nikako nije glazba za svakoga, a nije glazba čak ni za sve fanove Sonic Youth. Proizvod je to stalno nestalnog stvaralačkog duha, vječnog eksperimentalizma koji se i ne trudi prikriti da je s vremena na vrijeme sve to eksperimentiranje i samome sebi svrha. Zato je i tako neujednačen i nepredvidljiv, pa i stilski razbarušen samostalni opus Thurstona Moorea (pridodamo li tome i off-projekte Sonic Youth, napose serijal SYR, to se može reći i za cjelokupni opus). Od rock-konvencionalnosti (doduše, uvijek po vlastitim pravilima) do podivljale slobode ovaj se glazbenik kreće od albuma do albuma, a ponekad i unutar samo jednog albuma. "Spirit Counsel" njegovo je možda najambicioznije djelo dosad, mini-opus u okviru kojeg je imao vremena i mjesta utkati sve inačice svoje poetike. Bez riječi i bez inzistiranja na melodiji, vjerujem da je u svom naumu uspio, čak i kad ni sam nisam načisto koliko mi se sve skupa uistinu sviđa.

Glazbeni sladokusci – moje nedoumice na stranu – omogućite sebi "malu" feštu.

 

Toni Matošin

Hits 505
The Best Day « The Best Day Thurston Moore Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42