Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Finally Enough Love: 50 Number Ones


Bookmark

Data

Released Kolovoz 2022
Format Kompilacije
Vrsta / Pop / Synthpop / House / Trip-hop / Club/Dance / Contemporary Pop/Rock / Dance-Pop / Trance
Dodano Nedjelja, 29 Siječanj 2023
Žanr Pop-Rock
Length 3:43:17
Broj diskova 3
Edition date Kolovoz 2022
Država Europa
Etiketa Warner Records / Rhino Records / Dancing Bear
Catalog Number WPCR-18532
Edition details objavljeno: 19.8.2022., producentica: Madonna, snimano: 1982. - 2019.
Tags Dancing Bear Warner Bros Madonna Rhino Records

Review

Dugo je vremena prošlo otkako se spremam predstaviti ovo izdanje, predugo, brojeno u mjesecima. Nekako sam razmišljao da ako ga ne predstavim u godini kada je objavljeno i kada se desio razlog zbog kojeg je vani, da ga niti neću uspjeti predstaviti. Desilo se, naime, da je Madonna nedavno najavila veliku svjetsku turneju, u kojoj će kroz ne previše datuma protrčati našim kontinentom te nam se približiti na dva rasprodana milanska koncerta u studenom ove godine. S najavom turneje pojavila se i moja prigoda. Ne bi bilo pošteno da se zanemari ovo izdanje, jer ono toliko puno govori o Madonni, o njezinoj karijeri , statusu, mjestu u povijesti popularne glazbe i još mnogo čemu.

Kako bi obilježila grandiozan uspjeh od čak 50 singlova na Billboardovoj dance ljestvici, Madonna je sredinom prošle godine u prodaju pustila masivnu, trostruku kompilaciju „Finally Enaugh Love“. Za ne toliko okorjele fanove dostupno je i izdanje s jednim diskom na kojem je 16 hit singlova. Svrhu potonjeg uopće ne vidim obzirom da je poanta ove kompilacije upravo gore spomenutih 50 uspješnih singlova kojima je ostvaren ovaj jedinstveni uspjeh. Jer kako odabrati od 50 pjesama 16? Temeljem čega? Broja tjedana provedenih na listi? Svaki od njih, pa makar proveo i jedan tjedan treba svoje mjesto na kompilaciji, stoga je posjedovanje ovog albuma jedino smisleno u inačici s 50 pjesama jer jedino se tada dobiva puni smisao i zaokružuje priča oko svrhe objave ovog izdanja.

Koliko je Madonni uspjeh značajan dovoljno govori i samih pola stotine singlova, no ovakvi slučajevi zovu za još malo statističkih podataka koji dodatno bildaju njegovu važnosti, a to je da je tih 50 singlova prostrijeto kroz 5 dekada (9 singlova u 80., trinaest u 90., 18 u 00., devet u 10. i do sada jedan u 20. godinama, da je na drugom mjestu s najviše brojeva 1 na istoj listi Rihanna s njih „tek“ 33., dok su na trećem i četvrtom Beyonce i Janet Jackson s 22, tj. 20. singlova na broju 1 te da je George Strait s 44 brojeva jedan na country listi najbliži kraljici popa, uzimajući u obzir generalno sve Billboardove liste. Impresivno, zar ne? Madonna je i sama kazala kako joj je ovih 50 brojeva jedan na dance listi od velikog značaja jer upravo je dance lista njezina lista, lista u kojoj je ona „doma“.

Ovih 50 remikseva napravljeno je dostojno Madonnine veličine. Nije za očekivati da će baš svih 50 sjesti ili da će baš svi biti uspjeli, no sagledavši ih kao cjelinu možemo zaključiti da sve štima. Prvi disk obrađuje Madonnino najranije razdoblje i na njemu su neki od singlova tek neznatno remiksirani, s tek jače izraženim ritmom. Na drugom disku ovo dolazi puno jače do izražaja dok u potpunosti preuzima treći disk. Neki remiksevi, poput „Don't Cry For Me Argentina“, jednostavno ne funkcioniraju, od nekih suradnika sam očekivao više (Avicii), dok je ostatak očekivano fino posložen (trenutno slušam „I Rise“ pa mogu nju naglasiti kao primjer svega toga dobroga), a album nemam problem slušati u i izvan klupskog prostora ili, primjerice, automobila. Uostalom, sve su to pjesme koje su kroz ovih pet dekada bile i ostale standard plese glazbe, manje-više sve većini poznate pa nije potrebno elaborirati ili opravdavati zašto je neka od njih bolja ili lošija jer sve je ovo svima dobro poznata materija, tek s tom razlikom što je sada po prvi puta kompilirana na jednom mjestu.

Kraljica popa to i dalje ostaje, a ovim izdanjem, ali i „skandalima“ kojima u nepravilnim vremenskim intervalima uspijeva šokirati lažan puritanski milje, to nabija na nos svim pretendenticama na prijestolje. Naime, kraljicom popa je antipod monarhije, a takvom se ne postaje i ostaje samo dobrom glazbom, pozicija kraljice popa cementira se šokiranjem i buntom, a Madonna zna najbolje kako naći svoje mjesto u medijima, natjerati ljude da komentiraju i da i dalje bude itekako prisutna svugdje. Živjela kraljica!

Dragutin Andrić

Hits 1043
Celebration « Celebration Madonna Kompilacije Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiZagreb Music Fest, 2. dan - kišni ured se ipak smilovao


Manifest crnila u Močvari: Stonebride/Luxus Lord/Prisonplanet


Zagreb Music Fest, 1. dan


Lord Of The Dance nastupili u Zagrebu


BadBadNotGood u Šibeniku


Galerija fotografija: Lord Of The Dance u Splitu


Diddle In The Middle i Bonaster


Stingove čarolije u intimnom ozračju Arene


Alex Sipiagin Quartet zaključio Rovinj Spring Jazz


Edo Maajka zatvorio ovogodišnji Beerfest


Drugi dan katarzičkog iskustva s Rammstein u Beogradu


Nastupom Baby Lasagne završen Sea Star Festival


Bill Frisell na 33. festivalu JazzTimeRijeka


Beerfest 2024. dan 3.


Nastavljen je 33. JazzTimeRijeka


Bizarnost u Tvornici kulture koju niste smjeli propustiti


Ni kiša nije ugasila Vatru na Šalati


Spektakularan Rammstein u Beogradu održao prvi koncert


Bosak & Second Hand Band odlični u klubu Boogaloo


Počeo 33. JazzTimeRijeka