Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Black Panties


Bookmark

Data

Released Prosinac 2013
Format Albumi
Vrsta / Hip-hop / R&B
Dodano Ponedjeljak, 08 Prosinac 2014
Žanr R&B
Length 49:09
Broj diskova 1
Edition date Prosinac 2013
Država Europe
Etiketa RCA Records
Catalog Number 8883760402
Tags R. Kelly RCA

Review

Općepoznata je činjenica da je R&B plodno tlo za ljigavost i pretjeranu seksualnost, no R. Kelly jedan je od najutjecajnijih predstavnika žanra, čija se glazba i ličnost čak i u tim okvirima mogu nazvati pretjeranim. Od ilegalnog braka s tada 15-godišnjom Aaliyah, do optužbi za seks s maloljetnicama i još više od toga, okrunjen je kraljem perverznjaka, a nakon više od dvadeset godina na sceni, čovjek i dalje ponosno nosi svoju krunu.

Album je, prema njegovim riječima, nazvan „Black Panties“, jer su mu na jednom koncertu crne gaćice sletjele u ruku te je očaran simbolikom tog čina, znao što mu je činiti: snimiti album kojim će pomaknuti granice koje su već odavno otišle predaleko. Gaćice su došle kao naručene s obzirom na to da se ovaj put Kelly odlučio vratiti korijenima nakon retrosoulishzvuka s kojim je eksperimentirao na prethodnim albumima. Počnimo s „Legs Shakin’“ u kojoj se dotični i Ludacris hvale svojim umijećem u oralnoj prezentaciji, nakon koje slijedi „Cookies“ potpuno iste tematike, samo mrvicu detaljnija, a ovaj su put i Oreo keksi uključeni, dok je s „Throw This Money On You“ termin ponižavajuće doveden na jednu potpuno novu razinu.

„Prelude“ je samo dosadnjikav i nepotreban uvod u nevjerojatno romantično i nježno izvedenu bračnu ponudu ni manje ni više nego-vagini. Da, dobro ste pročitali, „Marry The Pussy“ prosidba je usmjerena ne jednoj, nego više ženskih genitalija koju R. Kelly smrtno ozbiljan izvodi besprijekorno. „You Deserve Better“ jedan je veliki klišej koji se ni ne trudi to prikriti, a „Genius“ oda samom sebi kao najboljem ljubavniku na svijetu. „All The Way“ je pomalo neugodan duet s Kelly Rowland, dok „My Story“, „Right Back“ i „Spend That“ čine jednu poštenu rags to richestrilogiju klišeja. Nevjerojatno, ali to su čak tri od četiri pjesme na albumu koje ne govore o seksu. No, ne zadugo, jer tu je „Crazy Sex“ koja se može okarakterizirati kao priča o svim pozama i načinima vođenja ljubavi što nas vodi do poslijednje „Shut Up“ u kojoj je zatvorio usta svim zlobnim jezicima koji su mu prognozirali propast karijere. Naivci, pa njega ni optužba za pedofiliju nije slomila.

Ovo je vjerojatno prvi album za koji sam imala potrebu prokomentirati svaku pjesmu, a razlog tomu je nevjerojatna predanost i raznolikost kojom Kelly uspijeva razraditi jednu te istu, njemu omiljenu, seksualnu tematiku. Besraman i pretjeran bez trunke ironije, izvođač kojem treba dići spomenik samo zato toga što postoji, ipak je prenaporan za uobičajenog slušatelja te sam, moram priznati, album bila prisiljena poslušati u dva navrata. Ono što mu se mora priznati je činjenica da svaki put nadmaši sam sebe i kontinuirano uspijeva pomaknuti granice dobrog ukusa. Čovjek je genijalac, nemam favorita, cijeli album mi je favorit.

Jasmina Šašić

Hits 935
Untitled « Untitled R. Kelly Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42