Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2005
Format Video
Vrsta Rock
Dodano Ponedjeljak, 23 Svi 2011
Žanr Rock
Length 3:24:00
Broj diskova 2
Edition date Studeni 2005
Etiketa Island / Universal
Edition details Datum objave: 11.11.2005.
Tags

Review

K'o Isus sam se namučio dok nisam skužio kako gledati ovaj DVD!

Toliko su ga zakomplicirali sa tim interaktivnim detaljem da ni ne mogu zamislit da li je cijelu situaciju moglo jače zakomplicirati. Kao što sam rekao DVD je interaktivan. Što to znači? To znači da se u dokumentarcu koji se nalazi na 2 diska mogu raditi izvjesne intervencije kada se u njemu spomene neka pjesma ili neki događaj. U tom trenutku pri dnu ekrana vašeg televizora ili monitora pojavit će se strelice koje će vam sugerirati da pogledate video spot - u filmu spomenute pjesme -, priču o nastanku iste ili pak njezinu koncertnu izvedbu. Na vama je samo da odaberete što vam je volja gledati i kliknete na odgovarajuću strelicu, naravno vi možete i ignorirati upute i jednostavno nastaviti gledati dokumentarac. Inače, kao zasebne elemente možete pogledati samo koncertne izvedbe odabranih pjesama i dokumentarac dok video spotove, fotografije i komentare o nastanku pojedinih skladbi možete vidjeti isključivo kao sporedni dio filma.

Toliko o ovom ""tehničkom"" dijelu. Sada bih rekao nekoliko stvari o bendu, samom sadržaju filma i ponešto o pjesmama.

Iako su izdali samo jedan studijski album "Kean" iza sebe imaju osmogodišnje profesionalno glazbeno iskustvo, album u živo te dvostruki DVD dokumentarac "Strangers", objavljen 7. studenog ove godine. "Strangers" nam priča priču o bendu od njihovog osnivanja u školi u Sussexu 1997. godine kao četveročlanog na gitari temeljenog benda, preko prvih gaža 1998 i potpisivanja diskografskog ugovora 2003. pa sve do posljednje velike turneje na kojoj su Keane krenuli pokoriti svijet kao trio i to glasom, klavijaturama i setom bubnjeva. Upravo činjenica da u bendu nema gitare koja je kruh i voda rock benda čini ovaj bend još posebnijim i osebujnijim. Nedostatak gitare i bassa ne mora se uzeti kao nedostatak pošto silna energije koju Tim Rice-Oxley izvlači iz klavijatura dolazi kao adekvatan nadomjestak.

Priču o tri školska prijatelja, Tom Chaplin (vokal), Tim Rice-Oxley (klavijature) i Richard Hughes (bubnjevi), donosi nam Ed Roe. Osim što kao pravi fan zna sve detalje o njima, Keane su mu (kako sam na početku filma kaže) dopustili da ih prati na njihovoj Europsko – Američkoj turneji. Kao rezultat toga ovaj DVD obiluje isječcima i pjesmama sa nekih koncerata iz, primjerice, New Yorka, Londona, Chicaga, Birminghama...

Osim live izvedbi na DVD-ima možete pogledati i spotove hitova ""Bedshaped"", ""Somewhere Only We know"" i ""Everybody"s Changing"" u britanskoj i američkoj verziji te video pjesme ""This Is The Last Time"" uz koju dolazi i kratak film sa snimanja spota. Posebno je interesantna i akustična verzija pjesme ""We Might As Well Be Strangers"" koju Tom izvodi uz Riceovu klavirsku pratnju. Ne mogu a da ne spomenem izvedbu U2-ovog hita ""With Or Without You"" u radio session izborniku gdje biserno čisti i vrlo moćan Chaplinovu glas dostojno parira Bonnovom vokalu.

Pomalo je neobično da grupa koja ustvari i nema neku povijest već nakon debi albuma ima dokumentarac na dvostrukom DVD-u. Iako je ovaj film nabijen sadržajem, a kvaliteta benda i pjesama koje izvode neupitna, šteta je što se sa ovim dokumentarnim filmom nije čekalo još nekoliko godina i još nekoliko studijskih albuma kako bi se vidjelo sazrijevanje benda u njihovom kreativnom i koncertnom izričaju.
 
Dragutin Andrić
 
Hits 1313

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42