Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Siječanj 1971
Format Albumi
Vrsta Pop / Blues rock / Hard rock / Rock and roll / Album Rock / Modern blues
Dodano Utorak, 27 Rujan 2011
Žanr Rock
Length 2:13:07
Broj diskova 2
Edition date 2005
Država Europe
Etiketa Legacy
Catalog Number 5151342000
Edition details Datum objave: 11.1.1971.; Produkcija: Paul A. Rothchild; Snimano: 5.9.-1.10.1970.; Tracks 1-10 are from the LP originally released as Columbia PC 30322, January 1971.Disc Two recorded between June 28 and July 4, 1970.
Tags

Review

Od 04. srpnja do 02. listopada 1970. trajalo je snimanje albuma Pearl i album zapravo još nije bio ni završen, a smrt je 04. listopada uzela svoj danak i nažalost, jedna od najvećih bijelih pjevačica rocka, r "n" b i bluesa, legendarna Janis Joplin prerano je otišla u legendu.

Prvo izdanje albuma Pearl objavljeno je 1971. u režiji izdavačke kuće Columbia, dok je ovo predmetno izdanje Pearl [Legacy Edition] objavila diskografska kuća Sony 14. lipnja 2005. Ovo izdanje bogato je glazbom; imamo ravno 29 skladbi studijske verzije, ali tu su i snimke uživo, što zapravo daje kompletnu sliku ovog projekta.

Janis Joplin (19. siječnja 1943. Port Arthur, TX - 04. listopada 1970. Los Angeles, CA) nažalost nije uspjela osobno dovršiti sve aktivnosti vezane za album. Stoga, edicija Pearl [Legacy Edition], koja je objavljena 2005., daje zaokruženu sliku kako bi to trebalo izgledati u studijskoj, ali i live verziji.

Ako je prvo izdanje Pearla posthumno, onda je ova edicija iskristalizirala Janis u "roots" izričaju, osobito uz pratnju studijskog banda Full Tilt Boogie Banda koji je cijelu furku razvio i produbio upravo u tom roots segmentu. Da, čini mi se da su dueti vokala same Janis i oštrih gitarističkih rifova Johna Tilla uz podebljane kolorističke pasaže Kena Pearsona na Hammondu B-34 dali apsolutno fantastične rezultate. Od prve pjesme Move Over pa do Ball And Chain jednostavno morate izgorjeti u svoj toj narastajućoj količini rocka, r" n" b i bluesa.

Na dvostrukoj ediciji Pearl Legacy Edition imamo male promjene od prvotnog izdanja ovog albuma na ovom formatu, od tih nekoliko dodataka spomenut ću samo instrumental Pearl, kojeg su maestralno odsvirali upravo Full Tilt Boogie Band u cilju posvete i u sjećanje na fantastičnu Janis Joplin.

U siječnju se obilježava datum njezina rođenja, stoga i ova edicija ima posebnu zadaću obilježiti taj datum. A da je kojom srećom Janis živa, uskoro bi proslavila svoj 64. rođendan, no nažalost već je prošlo punih 37 godina otkako je umrla. Njezin doprinos modernoj glazbi je ogroman i nije potrebno ovdje nabrajati koji su to elementi ili razlozi - oni se očituju u njezinoj glazbi.

Za početnike je ova edicija odlična smjernica od kuda početi sagledavati važne utjecaje u rock glazbi. Za nas starije ova edicija, osobito drugi disk, nudi bonus cijelih 13 live snimaka uzetih s tri različita koncerta na Canadian Festival Express turneji u vremenu od 28. lipnja do 4. srpnja 1970. A to svakako ima posebnu draž i raritetnu, kolekcionarsku vrijednost.

PREPORUKA:
O, da... i na kraju moram istaknuti: edicija Pearl [Legacy Edition] pravi je zlatni rudnik u koji samo treba ući i početi kopati, a što ćete naći ... to isključivo ovisi o vama samima. Dakle, upalite svjetlo na kacigama i krenite!

Mladen Lončar - Mike

Hits 2451

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima