Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Backup: Sextazy / Second Hand

Bookmark

Data

Released Svi 2010
Format Kompilacije
Vrsta Pop
Dodano Nedjelja, 08 Svi 2011
Žanr Pop
Broj diskova 2
Edition date 2010
Država Hrvatska
Etiketa Aquarius Records
Tags

Review

Aquarius Records već ima 15 godina. Te godine jedne srednjoškolke su ovoj diskografskoj kući donijele popriličan uspjeh i ugled. Njihova tajna je poprilično jednostavna: nisu se bazirali na vrste glazbe zbog kojih u grudima puca srce, a u ruci čaša, nego više prema nekom kvalitetnijem zvuku. Iako je prije 15 godina to bio neshvatljiv potez, danas je Aquarius Records postao sinonim za dobru glazbu i velike izvođače. Rođendan su odlučili proslaviti na izvrstan način, albumima koji su obilježili sve te godine u dvostrukim paketima po iznimno prihvatljivim cijenama.
 
Jedna od dvostrukih edicija iz prve serije su prva dva albuma Jinxa u istom paketu. Jinxi su još odavno najbolji pop bend koji je Hrvatska imala i imati njihova prva dva albuma na mjestu nije samo potreba kolekcioniranja nego i opće kulture. I dok je Sextaszy bitan samo zato što je njihov prvi, u slučaju Second Handa se radi o vrhunskom materijalu.
 
Da se razumijemo, nije Sextaszy loš, no sve ostalo u slučaju Jinxa je bilo puno bolje. Ovako, njihov često zanemarivani prvi album ostaje više ugodno iznenađenje nego revolucija koju su kasnije Jinxi izazvali svojim zvukom. Dobro je ovo preusmjeravanje na novi mladi bend koji se isticao novim pop zvukom i nestandardnim karizmatičnim Yayinim glasom. Pomalo anemičan, demo zvuk je dobro prvo poglavlje u kojem se, nažalost, ne događa previše.
 
Second Hand je zato drugo poglavlje u kojem priča odlazi u neslućene vrhunce. Hrvatski jezik je Jinxima donio samo dobro. Osim što ih je izvukao iz medijske izolacije, Jinxi su pokazali da svoj tipično inozemni zvuk mogu i znaju prilagoditi rodnoj grudi. Egzotičniji zvuk je ovaj put puno bolji i jedan mali bend je odveo sve na svjetsku razinu. Brazil, Smijem se, Zmija i zmaj te Čuvar močvara i trava su se pokazali kao evergreeni modernog doba, vrhunskim pop aranžmanima je Coco Mosquito dokazao da gledajući prema inozemstvu, ipak nije otpjevano sve, iako je gledajući prema Hrvatskoj jasno da Jinxima nije bilo toliko teško biti kreativan jer ovdje nije otpjevano praktički ništa.
 
Bilo je razdoblje krize kad nije bilo Jinxa, no oni su sad opet tu, brandirani i s dubokim tragom u povijesti. Aquariusovo dvostruko izdanje je dobro prisjećanje kako je sve počelo, kad se odjednom kraj shitova poput Djevojke sa sela pojavio Smijem se i izazvao oduševljenje. I da su imali samo njih, Aquarius Records bi mogli reći da je ovih 15 godina prošlo uspješno.
Hits 725

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42