Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2010
Format Albumi
Vrsta Pop / Rock
Dodano Nedjelja, 03 Travanj 2011
Žanr Rock
Length 40:46
Broj diskova 1
Edition date 2010
Država Hrvatska
Etiketa Dallas Records
Tags

Review

Jinxi svakim albumom iznova cementiraju svoj status iako je jasno da se radi o najvažnijoj i najsnažnijoj pop grupi u Hrvata uopće. Kolekcija evergreena koje su stvarali u prvoj fazi karijere ih je držala živima i dok nisu bili živi, a jako dobar Na zapadu je bio dokaz da se tokom stagnacije na talentu članova ovog benda nije pretjerano skupila prašina. Na novom albumu, Diksilendu, Jinxi se odriču pop forme koju su razvili do savršenstva i okreću se americani, countryju, bluesu i soulu, nečemu što Hrvati nisu čuli od Plave trave zaborava.
 
U teoriji to je iznimno hrabar potez obzirom na omanji broj poklonika takve glazbe naspram uvijek zelenog popa koji ih je proslavio. Ipak, već prvi singl Da smo se voljeli manje je dokaz da se vrhunske glazbene ideje mogu probiti i u atipičnim aranžmanima. Potvrda je to pune snage autorstva Coca Mosquita koja je sposobna učiniti čak i privatne kovanice poput polufatalno savršenim dijelom melankolije nad propalom ljubavi.
 
Što je americana donijela poetici Jinxa najbolje potvrđuje Klinci su u redu, najbolji dio albuma, duet Yaye i Srđana Sachera u kojima je aranžman samo potvrdio zrelost, mudrost i iskustveno promatranje o kojem pjesma govori. Ton je to cijelog albuma (osim izvrsnog popa Pravo) i Jinxima odgovara najbolje sad obzirom na monumentalnu ulogu koju su odigrali u hrvatskoj glazbi.
 
Ono što bi se moglo prigovoriti je Yayin glas koji ne odgovara u potpunosti aranžmanima koji su joj dati. Crnački glas definitivno nije nešto što joj leži, kao ni laganiji, lijeni aranžmani pred kraj albuma (Barakuda). Bolje bi oni odgovarali drugoj Mosquitovoj muzi, Natali Dizdar, no obzirom da se radi o prvom autorskom imenu u Hrvata, odluke ne treba propitivati
 
Diksilend je najkompletniji i najkonzistentniji album u Hrvata. Glazba američke velike krize je sasvim dobro profunkcionirala i u vrijeme hrvatske katastrofe. Ako ovom gospodarskom, političkom i moralnom propadanju uskoro ne dođe kraj, Jinxi su ponovno dokazali da su jedini bend koji bi trebao svirati dok hrvatski brod dotiče dno.
 
Ivan Glazer
Hits 790
Jinx Live « Jinx Live Jinx Albumi Kronologija Pogrebi & pomiriši » Pogrebi & pomiriši

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42