Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
4:44


Bookmark

Data

Released Lipanj 2017
Format Albumi
Vrsta East Coast Rap
Dodano Četvrtak, 21 Rujan 2017
Žanr Rap
Length 36:11
Broj diskova 1
Edition date Lipanj 2017
Država Europa
Etiketa Roc Nation / ‎Universal Music Hrvatska
Catalog Number 00857491007458
Edition details objavljeno: 30.6.2017.; produkcija: Shawn
Tags Universal Music Hrvatska Jay-Z Roc Nation Shawn Carter

Review

Trinaesti studijski album Jay-Z je prvotno namjenio isključivo vlastitom servisu Tidal na kojem je prvotno objavljen u digitalnom obliku. Tjedan dana kasnije, album je postao dostupan u fizičkom izdanju i dodane su mu tri pjesme. Kao ni prethodni album Magna Carta Holy Grail (2013.) ni ovaj album nije najavio prethodno objavljenim singlovima.

Mnogi nagađaju kako je ovaj album odgovor na Lemonade koji je izdala njegova supruga Beyonce nakon kojeg su krenule glasine o njegovoj bračnoj nevjeri ali tome baš i nije tako. Ovaj album bavi se mnogim temama, od toga što je sve Jay-Z prošao u životu, preko rasizma, stereotipa, obiteljskih odnosa pa sve do naslovne pjesme 4:44 koja je iskrena isprika posvećena Beyonce.

Za razliku od njegovih dosadašnjih albuma, ovaj donosi iskrene emocije, hrabra priznanja svih grešaka koje je učinio o kojima otvoreno progovara kroz pjesme. Čini se kako je to upravo ono što album čini izuzetno kvalitetnim i ugodnim, a tome dodatno doprinose mnogi umjetnici s kojima je surađivao u njegovom stvaranju kao što su Beyonce, James Blake, Dominic Maker, Frank Ocean ili Damian Marley. Uz to, album je prepun sampleova mnogih glazbenih stilova poput funka, progresivnog rocka, reggaea i soula uključujući „Love's in Need of Love Today“ (Stevie Wonder), „Four Women“ ili „Baltimore“ (Nina Simone).

4:44 njegova je umjetnička biografija u kojoj iznosi činjenice, izražava kajanje zbog pogrešaka ali utjehu i smisao nalazi u obitelji jer je ona ono što nas u konačnici može promijeniti. Priča je ovo o njegovom putu od egocentričnog repera do ozbiljnijeg hip-hop glazbenika koji inspiraciju nalazi u mnogim drugim glazbenim žanrovima.

Početna Kill Jay Z njegov je način odbacivanja umjetnika kakav je nekoč bio, egocentričan, agresivan i usredotočen na omalovažavanje svojih konkurenata i ostalih osoba iz javnog života. Sve su pjesme na ovom albumu u globalu razboritije od ičega što je Jay-Z izbacio ranije, naglasak mu više nije na tome da zvuči nabrijano već da zvuči koncizno i jasno te da prenese svoje misli i poruke publici. Tematika rase zvuči ogoljeno i uzvišeno u pjesmi The Story of O.J. u čijoj pozadini svira sample Nine Simone koji ponavlja „My Skin is Black...“. O prihvaćanju govori pjesma Smile na kojoj se pojavljuje i njegova majka, Gloria Carter, koja poručuje „Love who you love because life isn't guaranteed“.  Ovaj je albm svakako nešto što vrijedi poslušati ako želite čuti nešto svježe i netipično, a istovremeno dobro.

Karla Dobranić

Hits 1202
Magna Carta... Holy Grail « Magna Carta... Holy Grail Jay-Z Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42