Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Ožujak 1971
Format Albumi
Vrsta / Hard rock / Album Rock / Progressive Rock
Dodano Utorak, 25 Studeni 2014
Žanr Rock
Length 1:28:06
Broj diskova 2
Edition date Studeni 2011
Država Europe
Etiketa Chrysalis
Catalog Number AQUAS 1
Edition details objavljeno: 19.3.1969. (izvorno izdanje), 1.11.2011. (reizdanje); produkcija: Ian Anderson i Terry Ellis; snimano: prosinac 1970. – veljača 1971. - Island Studios, Basing Street, London
Tags Reprise Records Jethro Tull Chrysalis Ian Anderson Terry Ellis

Review

Što povezuje travanj 1971. i listopad 2011. godine? Pa, naravno punih 40 godina! Moram istaknuti da je to bila ljubav na prvi pogled, a dogodila se daleke 1974. kada sam imao samo 14 godina. Prva njihova ploča koju sam imao prigode vidjeti, a tek kasnije slušati, najprije me oborila svojim omotom. 

Starac u istrošenom i poderanom starom kaputu na prednjoj strani albuma, podsjetio me je na slikovnicu iz najranijeg djetinjstva. Tek potom dolazi na red glazba, koja se skrivala između mnogobrojnih širokih i dubokih brazda. A onda je stvar krenula i bilo je to kao da me pogodio 'grom iz vedra neba'. Kompletan album Aqualung naučio sam na pamet i znao sam apsolutno sve... i tekstove i glazbu (gdje, kada i tko upada i tome sl.). Taj susret promijenio je moj život iz temelja i eto 37 godina kasnije, još uvijek sa jednakim žarom i entuzijazmom, slušam njihove albume bilo studijske ili kompilacijske, izdanja bilo kojeg oblika i sadržaja.  Isto tako sa posebnom radošću nazočio sam 5 njihovih koncerata, od kojih mi je svakako prvi, kojeg su održali u Zagrebu nekako najupečatljiviji s time da i zadnji uopće nije bio loš, dapače, preko 7000 ljudi zadovoljno je napustilo dvoranu.

No, danas je 3. studeni 2011. godine, četvrtak i nekako sam odlučio napisati nekoliko rečenica o jednom od najvažnijih albuma općenito u rock glazbi. Ha, što kažete …teške riječi. No, odmah na početku priznajem neću biti objektivan, već ove retke čitajte kao najdublji, intimni i 100% subjektivni doživljaj albuma, koji je odigrao ključnu ulogu u mom malom životu.

Aqualung 40th Anniversary Special Edition mog najdražeg benda Jethro Tull u novom ruhu ugledao je danje svjetlo prije 4 dana i eto ga, već je kod mene u uređajima i satima i satima ne izlazi iz njih, pitate se zašto? Neke od odgovora potražite u nastavku.  
  
Odmah Vas poštovani čitatelji upozoravam da je ovaj osvrt itekako subjektivan i drago mi je što Vam to mogu tako lako priznati, jer nema razloga za laganje a niti to želim.

Jethro Tull je ime čovjeka koji je napisao 1731. godine knjigu ' Horse Hoeing Husbendry', koja je tijekom 18. stoljeća unaprijedila metode i postupke u poljoprivredi (osobito u razvoju onih, poznatih engleskih farmi). Dečki iz benda nisu bili previše oduševljeni izborom imena, ali ono je nekako zvučalo istovremeno i  'snažno' i tajanstveno. Ian i društvo od 1967.godine i osnivanja benda u Lutonu, Bedfordshire u Engleskoj pa do prvog snimanja albuma Aqualung doživjeli su ekspanziju i nevjerojatni procvat u ama baš svakom pogledu.

Album su snimili:

Ian Anderson - flauta, akustična gitara, vokal 
Martin Barre - električna gitara 
Clive Bunker - udaraljke 
John Evan - piano, orgulje,mellotron 
Jeffrey Hammond–Hammond - bas gitara, drugi glasovni efekti

U studio su ušli rasterećeni prvotnih možebitnih pritisaka i jednostavno priča se pokrenula. Pa tako npr. prva verzija My God snimljena je u Morgan studiju 11. i 12. travnja 1970. godine, a sama skladba Aqualung snimljena je 15. prosinca 1970.  Između njih snimljene su Just Trying To Be, Wond'ring Aloud/Wond'ring Again, Wond'ring Aloud (druga verzija), Chep Day Return i Up The Pool (rana verzija). Tada, 15. prosinca uz Aqualung snimljena je i Cross – Eyed Mary, dan kasnije snima se Locomotive Breath, Wind-Up, Hymn 43 (If Jesus Saves). My God snimljen je 17. prosinca, a 3 dana kasnije: Lick Your Fingers Clean i Up To Me.

Rad na albumu u studiju nastavljaju od 5. -12. veljače 1971. godine, kada album dobiva konačni oblik i završnu formu, a pjesma po pjesma dobiva onaj zadnji štih i premaz polir pastom. Pa, tako pjesma Slipstream snima se 5. veljače. Mother Goose dan kasnije, a konačni oblik dobivaju i Wond'ring Aloud 6. veljače, Wind – Up 11. veljače, Locomotive Breath, My God i Aqualung 12. veljače 1971. Shodno tome album službeno izlazi u travnju 1971. i redom pobire i dobiva sjajne kritike. Svi se slažu da se radi o doista briljantnom albumu. No, pred njim je dugo razdoblje od 3 godine; prije nego što se sve to obrušilo na moja audio-vizualna osjetila i tada nastaje paf…kratki spoj. Tako nešto doista nisam čuo, tko to svira? Tko je to?….Jethro Tull….nikad čuo.

A onda sam isti odnio kući i najprije dugo, gledao i proučavao omot, koji me fascinirao svojom tematikom. A onda slijedi preslušavanje albuma i to A, B, A, B, A, B strana i tako u nedogled. Dolazi ekipa po mene …idemo van, ali ne; ja moram čuti ovo još jednom, gramofonska igla neumorno ore te crne brazde, a iz njih izlazi nevjerojatna glazba za tada moje mladalačke pojmove i educiranost. No, znao sam da je to nešto, čemu ću se rado vraćati. Jednostavno morao sam saznati sve o tom bendu, morao sam doći do drugih materijala itd. ali to tada, nije bilo nimalo laka i ostvariva zadaća.

Evo baš sada slušam ranu verziju narastajuće My God i jasno mi je odakle je nastala baš takva pjesma, iz puno dobrih i sjajnih fragmenata nastala je gotovo monumentalna skladba, koja svu svoju snagu isijava baš u live izvedbama. Da, nekada smo se okidali na Locomotive Breath, danas puno više doživljavam katarzu slušajući npr. Up To Me ili pak tada neuvrštenu u album Dr.Bogenbroom (u samo 2 minute i 59 sekundi poruše se svaki put, kada ju čujem, sve moje ograde, ograničenja i fikcije). Tako mala a tako snažna, svojim glazbenim udarom ruši sve pred sobom i svaki put se duboko klanjam i poštujem tako snažno i veliko glazbeno umijeće.
 

Kada sam dobio ovo specijalno izdanje Aqualung 40th Anniversary Special Edition (ima ih još sa LP pločama, DVD, 2CD i Blu-Rayom), bio sam doslovno osupnut raznim osjećajima, koji su bivali sve jači i snažniji kako se odmicalo preslušavanje. Na kraju sve je kulminiralo upravo na onim pjesmama, koje nisu uvrštene na prvotni album.

Tim više je ovaj sjajni dodatak kao ono, znate šećer na kraju: Up The 'Pool, Dr. Bogenbroom, From Later, Nursie za mene su istinski dragulji, kojima se uvijek i sa velikom radošću vraćam. A evo, nakon dugo vremena na portalu www.soundguardian.com imam prigodu napisati nekoliko rečenica o svom najdražem, najboljem i  meni najinteresantnijem bendu uopće.

Ma, da priznajem; po ne znam koji put: 'Ja, doista jesam veliki fan Jethro Tull!' Njihov spoj klasične glazbe i  folka, bluesa i rocka tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća, promovirao ih je u jedan od najvećih bendova.

Jethro Tull predvođeni velikim Ian Andersonom – glazbenikom, koji je uvijek inzistirao na profesionalnosti, od kolega je tražio izuzetnu angažiranost u projektu koji se stvara. Na koncertima poznata je njihova energičnost i predanost, koju su sa više ili manje moći (osobito zbog godina ) zadržali do današnjih dana. Ian i društvo sada već u tko zna kojoj postavi i dalje pokušavaju održati nekadašnji ritam i mora se priznati da im to uspijeva;  doduše ne kao 'Rolačima' ali ipak publika ih i dalje podržava.

Njihovi fanovi su izuzetno tvrdokorni i totalno predani njihovoj glazbi. Ta vjernost ide tako daleko, da bi ti i takvi fanovi kupili čak i album na kojem bi bila snimljena tišina. Osobno, i sam se ubrajam u tu grupaciju, stoga ovaj tekst i sam osvrt nikako ne može biti objektivan, on to i nije. On je 'full' subjektivan i osobno sam sretan zbog toga!

I opet priznajem; činim sve da svima pokažem  koliko volim i poštujem ovaj bend, Iana Andersona i njegovu kreativnu skladateljsku osobnost.

Glazbu Jethro Tulla uvijek dižem na pijedestal, ona mi je uvijek na prvom mjestu, zašto je to, baš  tako ... to si nikada u potpunosti nisam uspio objasniti.

Od njihovog  prvog albuma 'This Was'/Chrysalis (1968) pa  preko 'Stand Up'/ Chrysalis (1969), 'Benefit' / Chrysalis (1970),  do legendarnih albuma 'Aqualung'/ Chrysalis (1971) i  'Thick As A Brick'/ Chrysalis (1972).

Potom slijede:  'A Passion Play'/ Chrysalis (1973), 'War Child'/ Chrysalis (1974) i  'strašan'  Minstrel  In The Gallery/ Chrysalis (1975), Too Old to Rock 'N' Roll: Too Young To Die!'/ Chrysalis (1976), pa  odlični  'Songs from the Wood'/ Chrysalis (1977) i  'Heavy Horses' / Chrysalis (1978). Tada se pojavljuje prvi pravi  live album Tullovaca ' Bursting Out: Jethro Tull Live' / Chrysalis (1978).

Slijedi jedna retro faza u kojoj  nisu baš blistali, a albumi su izlazili ovim redom : 'Stormwatch'/ Chrysalis (1979), 'A' / Chrysalis (1980), 'The Broadsword and the Beast'/ Chrysalis (1982), 'Under Wraps' / Chrysalis (1984), 'Crest of a Knave' / Chrysalis (1987), Jethro Tull  / Chrysalis (1988). Cijela priča se ponovo rehabilitira i ponovo zahuktava sa albumima : 'Rock Island' / Chrysalis (1989), ' Catfish Rising' / Chrysalis (1991), ' A Little Light Music ( Live)' / Chrysalis (1992), 'The Beacons Bottom Tapes'/ Chrysalis (1993), 'Live At Hammersmith 1984 ' / DEI (1994), 'Roots To Branches' / Chrysalis (1995), ' In Concert ( live) ' / Windsong ( 1995), 'BBC Radio  1  Live  in Concert' / Griffen (1996), 'J-Tull Dot Com' / Varese ( 1999).

A onda, NAPOKON ulaze u ODLIČNU FAZU,  koja ona kreće od albuma : 'Living with the Past (live)'/ Fuel 2000 (2002), 'The Jethro Tull Christmas Album'/ Fuel 2000 (2003), 'Nothing Is Easy : Live at the Isle Of Wight 1970' /Eagle (2004)  i eto dolazimo do apsolutno fantastičnog albuma ' Aqualung Live' / Random Music UK (2005) .

Ovaj popis album jednostavno sam bio dužan navesti da samo pokažem jednu stranu benda; koji je svojom glazbom i koncertom održanim u Madison Square Gardenu u studenom 1978. godine, uspio preko satelitskog prijenosa spojiti  i povezati masu od 400,000,000 ljudi koji su pratili njihov nastup. U skraćenoj verziji to bi izgledalo ovako:

Jethro Tull odnosno njihova glazba a osobito sam Ian Anderson imali su strahovito značenje i važnost za mene. Od svog prvog albuma This Was pa preko ovog albuma Stand Up i Benefit do fenomenalnog Agualunga ali i veliki broj kasnijih albuma razvili su moj istančan osjećaj za drugačije, za nešto sasvim posebno i priznajem da sam zaista potpuno uživao. Sve ovo za posljedicu je imalo da su me stariji dečki počeli uvažavati, jer ovaj mali sluša dobru glazbu…što god to značilo! 

Nakon Beatlesa, Rolača, Whoovaca, Animalsa, Sweet, Black Sabbath, Deep Purple, Uriah Heep, Led Zeppelin ali i Wilson Picketta, Otis Readinga, Sam & Dave, Arethe Franklin, Cat Stevensa, Terry Jacksa i koga sve još ne; došao sam do Jethro Tull.

Jethro Tull je oduvijek bio moj 'favourite bend' i to se nikada neće promijeniti. Osim što volim njihovu glazbu, Jethro Tull, čine značajni dio mog života, kojeg se nikada neću odreći; s njima sam rastao, učio i tražio sebe u glazbi koju toliko volim. Ima tu snažnih emocija, od mog prvog susreta s njihovom pločom za koju sam mislio da je nekakva bajka ili knjiga o čarobnjaštvu. Pa do kompletnog utjecaja njihove glazbe na moja životna i emocionalna stanja.

Ovdje je došao trenutak da se vratimo na početak priče: sa nepunih 14 godina po prvi puta susreo sam se sa grupom Jethro Tull odnosno tada sam prvi puta vidio omot njihove long play ploče Aqualung i ostao paf!  Da nisam znao da je to omot LP-a mogao sam misliti da se radi o naslovnici neke zbirke bajki i pripovijetki. Iznenađenje je bilo još veće i snažnije kada sam čuo o čemu se tu radi. Totalno sam ostao osupnut, zbunjen, jer je to bilo nešto apsolutno drugačije, od svega što sam do tada slušao. Nisam znao (bio sam premlad i zelen) da bih to pravilno svrstao, pa sam mislio da se radi o spoju klasične, zborne glazbe i rocka (hmn, možda i to nije bilo daleko od istine) no, bez zadrške za mene je to bilo strašno iskustvo.

Da, tada sam slušao sve ono što su slušali ljudi moje generacije, bliski prijatelji i poznanici. Križevci i inače su slovili da se u njima uvijek slušala dobra glazba… tako su mi govorili stariji. Budući da smo najpoznatiji uvijek bili po 'Križevačkim Štatutima', što je samo po sebi uvijek značilo i iziskivalo velike količine alkohola i to raznih vrsta.

Kao danas se sjećam kako sam ponosno šetao gradom noseći pod rukom samo dvije godine kasnije albume Tullovaca, koje sam uspio jedva jedvice nabaviti u Trstu. E da, neki su tada išli u 'shoping' u Trst a ja sam tamo uz traperice, jakne i majice kupovao ploče. Ta moja strast prema kolekcionarstvu nije ni dan danas prestala i malo tko ju je razumio. Nikada nisam nabavljao albume samo da ih imam, bile su to prave studije, sve se učilo na pamet i tek kada bi predmetni album postao doslovno dio mene;  išao sam dalje i sve dalje i sve dublje. Čak ni moji  najbliži prijatelji nisu mogli razumjeti u čemu je štos. No, glazba je oduvijek imala nevjerojatni utjecaj na svaki djelić mog života od najranije mladosti pa sve do danas.

Na kraju , doista ne znam kuda da svrstam ovaj svoj tekst: nova izdanja, albumi iz prošlosti ili negdje drugdje. Znam, na portalu nema rubrike koja bi se možda trebala zvati : ALBUMI KOJI SU OBILJEŽILI MOJ ŽIVOT ili ALBUMI KOJI MI ZNAČE… ili pak ALBUMI MOJE MLADOSTI, ma čemu filozofija, ovo specijalno izdanje vratilo me u daleku prošlost i dalo mom životu neki novi i značajniji smisao. Osobno, meni je to jasni znak da uvijek treba ustrajati na onome što voliš i što je naprosto dio tvog života.  

Mladen Lončar - Mike

Hits 965
Stand Up « Stand Up Jethro Tull Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42