Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Listopad 2021
Format Albumi
Vrsta / Funk / Soul blues
Dodano Petak, 05 Studeni 2021
Žanr Blues
Length 40:10
Broj diskova 1
Edition date Listopad 2021
Država SAD
Etiketa Catfood Records
Edition details objavljeno: 1.10.2021.; producent: Jim Gaines; snimano: Sonic Ranch in, Tornillo, Texas
Tags Jim Gaines Zac Harmon Catfood Records

Review

Iako je prošlo samo deset dana od izlaska albuma "Long As I Got My Guitar", odličnog Zaca Harmona, priznajem da mi je žao što ga nisam uspio uvrstiti prije, ali vjerujem da se izdavačka kuća Catfood Records, kao i promotivna kuća Blind Racccon neće previše ljutiti. Jednostavno, stvari su se tako posložile i ovaj izvrsni album upravo je pred svima nama.

Novi studijski album, priznatog, poznatog i nagrađivanog blues pjevača/gitarista iz Teksasa, Zaca Harmona, producirao je Grammyjevac Jim Gaines (Santana, Steve Ray Vaughan i Journey), a sve je snimljeno u Sonic Ranchu u teksaškom gradu Tornillo.

"Long As I Got My Guitar" sadrži deset pjesama izvedenih u Harmonovom neponovljivom funky, soul-blues zvuku i sjajnom ozračju, a sve uz dominantnu Harmonovu gitaru i vokal. Uz njega, na većini pjesama čujemo The Rays, kojeg čine: Bob Trenchard (bas), Richy Puga (bubnjevi), Johnny McGhee (gitara), Dan Ferguson (klavijature); uz SueAnn Carwell i Corey Lacey na Back vokalima.

Catfood Records objavio je Zacov nastupni album "Mississippi Bar BQ" iz 2019. godine, koji je također producirao Jim Gaines i naišao je na odlične kritike i bio je sjajno primljen i od poklonika Zacove glazbe i službene kritike. Ovaj album snažna je kolekcija skladbi koje, zapravo, same po sebi pričaju priču koja u svom prvotnom značenju označava da je ova glazba, da je blues itekako postojan, životan i apsolutno stvaran. Nema tu nikakve fikcije, nema tu muljanja, ovdje se pjeva o životu koji je stvaran, težak, nemilosrdan i duboko osoban. Upravo ta osobnost puno znači. Priča ima svoja dva kraja, samo je pitanje na kojem ste vi osobno. Naravno, na tu činjenicu vi nikako u svom začetku ne možete utjecati, to činite tek puno kasnije. I imam vrlo jasno i direktno iskustvo u svom malom i običnom životu. Sve o čemu sam kao klinac maštao, čega sam se igrao to mi se puno godina kasnije i ostvarilo i razvilo te otišlo do granica koje ni sam nisam mogao vjerovati.

Zac Harmon samo je jedan od glazbenika koji su postali, i već dugi niz godina dio su moje životne priče.

S druge pak strane, Zaca Harmona zovu "master of the blues", njegov blues spaja ono najbolje što dolazi od sofisticiranosti Bobby "Blue" Blanda koja se spaja s dojmljivim zvukovima gitare Freddiea Kinga i, stoga, bez imalo ustezanja možete Zaca Harmona spominjati u istom kontekstu s već spomenutim Bobbyjem "Blue" Blandom, Albertom Kingom i Bobbyjem Rushom, naravno, to su samo neki.

Zac Harmon sažima svoja nedavna iskustva (i pri tome daje naslov novog albuma) sljedećom izjavom: “After a year of picking up my guitar and then putting it down, I finally realize that as long as I got my guitar, all is good with my soul.”

Kroz album se provlače bljeskoviti soulfistični vokali, nevjerojatna artističnost u svirci gitare, čvrst i određen "sound", koji dodatno ocrtava svaku pjesmu posebno, a naravno, tu su i fantastični već spomenuti prateći glazbenici. Sve u svemu ovo je dobitna formula i, naravno, rezultat nije mogao izostati, upravo suprotno!

Nema sumnje da se, od tamo 2003. pa do danas Zac Harmon prometnuo u predvodnika, bakljonošu za “sljedeću generaciju blues glazbenika, ali i samog glazbenog stila". Vjerujte, to nije nikako bez veze, jer Zac i pridruženi mu glazbenici izvode svoju glazbu s puno energije, s izraženim osjećajem za prezentaciju bluesa. U skladbama se isprepliću osjećajan i snažan vokal Zaca Harmona s pulsirajućom instrumentalističkom podlogom. Stoga, i ubuduće ovu dobitnu kombinciju ili formulu ne smijemo nikako zanemariti, dapače! Potrebito ju je itekako dobro primiti i zapamtiti.

Odrastao u Jacksonu, Mississippi, Zac je kao tinejdžer nastupao s blues umjetnicima, poput Z.Z. Hilla, Sama Myersa i Dorothy Moore i to se odvijalo prije preseljenja u L.A., gdje se, zapravo, posvećuje karijeri studijskog glazbenika, skladatelja i producenta. Danas Zac živi u Dallasu i već nekoliko godina živi i radi kao solo umjetnik s velikim i posjećenim međunarodnim turnejama u Europi, Africi, Iraku, a čak je nastupao na "Great Pyramids". Zac Harmon imenovan je jednim od deset umjetnika koje "Blues Revue" predstavlja kao budućnost bluesa. I naravno, tako ga i doživljavam, pratim i s velikim veseljem dočekujem i obrađujem svaki njegov novi album.

Za ovog glazbenika pokojni Lucky Peterson je rekao: "Zac Harmon is pure blues power that hits ya in your soul.'

Činjenica je da iz pjesme u pjesmu Zac i bend mijenjaju stilove, ugođaj, ritam tako da ni jednog trenutka nam nije dosadno. Dapače, 40 minuta proleti u trenu i kada se dođe do kraja, jednostavno idemo ispočetka.

Nakon svega, držim da će se o Zacu Harmonu cijela priča još dodatno zahuktati, a obzirom da album "Long As I Got My Guitar" nosi u sebi jedan naglašeni pozitivan naboj i tu je neizostavno prisutan optimizam, koji je toliko svima potreban.

Na kraju, Zac i društvo glede svoje budućnosti ne moraju strahovati, ovakvim albumima otvoriti će svaka vrata. I zato... nikako nemojte dvojiti oko nabave ovog albuma. Zac Harmon će vas ugodno zabaviti, ispuniti vam slobodnu večer ili, pak, album "Long As I Got My Guitar" provoditi ćete ugodom ispunjene dane. I zato, još jednom bez straha uživajte! Osobno, to već činim tjednima.

Mladen Lončar - Mike

Hits 527
Mississippi BarBQ « Mississippi BarBQ Zac Harmon Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Slučajnih 5

The Blues Album The Blues Album
Joanne Shaw Taylor
2021 4 out of 54 out of 54 out of 54 out of 54 out of 5

Izvještajiodmatanje duše u Burgu Clam


Freddie i Elton na rimskom/zadarskom forumu


King Gizzard u Šibeniku - 2. večer


King Gizzard & the Lizard Wizard na tvrđavi sv.Mihovila


Combichrist okrenuli Močvaru


Gojira poharala Dom sportova


Vrhunski baletni programi u Ljubljani


2. dan Forestland festivala


Otvoren je Forestland festival


Kojoti + Električni orgazam u Šibeniku


Tom Jones odličan u bajnoj Opatiji


The Rolling Stones u Beču


Diana Krall u Lisinskom


Kultur Shock u Zagrebu


Judas Priest u Ljubljani


Spektakularna rapsodija u Bologni


Rock spektakl u Zagrebačkoj areni


Repetitor zapalio Tvornicu


Goran Bregović na Sustipanu


Velika The Rolling Stones fešta u Hyde Parku