Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Bush Pilot Buckaroo

Bookmark

Data

Released 2008
Format Albumi
Vrsta Država
Dodano Nedjelja, 23 Listopad 2011
Žanr Country
Broj diskova 1
Edition date 2008
Država Kanada
Etiketa Stony Plain Records
Tags

Review

 

Poznata diskografska kuća Stony Plain Records izdaje i druge glazbene stilove i pravce a ne samo bluz. Tako je do mene dospio album kanadskog country glazbenika Tim Husa i njegov album Bush Pilot Buckaroo. Iskreno, moram priznati da sam dugo dvojio glede bilo kakvih osvrta na ovaj album, a u nastavku pročitajte zašto.
 
Kako i inače nisam previše sklon drugim glazbenim stilovima, a osobito country mi baš ne leži previše, dvojio sam uopće napisati svoj osvrt na ranije spomenuti album. No, budući ga svi hvale odlučio sam dati mu priliku, pa evo jednog službenog osvrta bez pretjerano subjektivnih refleksija. 
 
Tim Hus je ovim albumom napravio svoj četvrti album, budući da je njegova vizija countryja bitno različita od ostalih vrijedi mu posvetiti vrijeme i prostor. Vjerujem da ovdje kod nas Tim ne znači puno, jer mi se još uvijek nismo odmakli od Kenny Rogersa, Dolly Parton ili nažalost pokojnog Johnny Casha, no country glazba svakako ima svoj ogromni broj slušatelja, koji drže country živim. 
 
Istina je da u velikoj najezdi razno raznih country zvijezda, neke možemo usporediti sa ovdje sve prisutnim kvazi turbo–folk zvijezdama, ali bolje ne bih dalje o njima jer mi je od njih ionako uvijek zlo i ta glazba tjera me na povraćanje (da ne pišem i ono drugo što ide uz to, op.a.). Srećom, Tim Hus se nikako ne može usporediti sa tim "ljigama", njegova skladateljska progresija ide uzlaznom putanjom i iz albuma u album osjeća se ta njegova progresija i napredak. 
 
U svojim tekstovima Tim pjeva o svakodnevnim životnim stvarima i životnim pričama. On priča i pjeva o vozačima, običnim ljudima, kaubojima, rančerima, rudarima, skitnicama i sl. Ono što sve oduševljava to je činjenica da svojim pjesmama Tim iznosi istinu, nema tu fantazija i imaginacija (sjeća li se netko opusa velikog Guthria op.a.), upravo u tome leži veličina samog Dylana, koji je isto tako odlučio ljudima pjevati o stvarnim situacijama (i opet sjeća li se tko npr. legendarne pjesme Hurricane sa albuma Desire op.a.). Ako samo malo pogledamo unatrag naći ćemo brojne primjere glazbenika, koji su svom glazbenom stvaralaštvu pristupali na taj način. 
Druga je nepobitna činjenica da Tim živi svoju glazbu, on zaista neumorno nastupa od malih barova po nepoznatim gradićima Kanade do velikih koncertnih dvorana i raznih country festivala. Ovaj glazbenik svakim albumom osvaja sve više i više poklonika, među njima su neki od poznatijih kanadskih glazbenika poput: Corb Lund, Ian Tyson i Stompin" Tom Connors. 
 
Evo što kaže poznati Corb Lund, citiram: "Tim’s awesome. He’s one of my favorite Canadian songwriters. Nobody captures the rough-and-ready frontier imagery better than him."
 
Tim nastupa sa svojim bendom Tim Hus & The Rocky Mountain Two u kojem nastupaju: Peterbilt Pete Christian (solo gitara), Spider Bishop (kontrabas) i Pat Phillips (bubnjevi). 
 
O albumu vrlo jasno izjasnili su se Red Deer Advocate:"Bush Pilot Buckaroo is a solid country album with hooks to appeal to the masses, and enough substance to be credible."
 
Ovaj novi album donosi nam 12 odličnih pjesama, kojima Tim Hus jasno ocrtava stvarni život na kanadskoj granici. On, zaista majstorski daje ono najbitnije, a to je zabava, ali ta i takva zabava ima kvalitetu i postojanost i svojim nastankom i postojanjem prezentira ono najbolje što country glazbu čini takvom kakva jest.
 
Album su potpomogli i svojim aktivnim učešćem neki od najboljih kanadskih glazbenika i to: Myran Szott svira violinu, Ian Tyson i Craig Korth sviraju banjo, dobro, gitare, a gost na vokalu je Gary Fjellgaard koji je često nastupao u Husovom bendu tijekom turneja. 
 
PREPORUKA:
Iako osobno, nisam osoba koja je previše sklona countryju, moram istaknuti da sam stvarno uživao preslušavajući album Bush Pilot Buckaroo vrlo interesantnog i relativno mladog i nadasve kvalitetnog glazbenika Tim Husa. Ako je i ovo bio svojevrsni break i odmor od bluza, svakako je bio dobar i nije bio uzaludan, dapače.
 
Ako meni ne vjerujete, možda će Vam ovo poslužiti kao vodilja, citiram:"Tim Hus is well on his way to becoming an Albertan and Canadian institution." - Penguin Eggs - Canada"s folk, roots, and world music magazine
 
Mladen Lončar - Mike
Hits 612

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42