Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Evermotion


Bookmark

Data

Released Siječanj 2015
Format Albumi
Vrsta / Alternative rock / Indie rock / Alternative/Indie Rock
Dodano Ponedjeljak, 25 Siječanj 2016
Žanr Rock
Length 38:01
Broj diskova 1
Edition date Siječanj 2015
Država SAD
Etiketa Nettwerk
Catalog Number 0 6700 31040 2 9
Edition details objavljeno: 13.1.2015.; produkcija: Richard Swift
Tags Richard Swift Guster Nettwerk record

Review

Guster je jedan od onih bendova koji se tijekom čitave svoje aktivnosti nikada nije pokušavao nametnuti slušateljima, medijima ni glazbenoj industriji. Nekadašnji kolege sa studija Ryan Miller, Adam Gardner i Brian Rosenworcel odlučili su se za low-key pristup koji im je kroz više od dva desetljeća osigurao status ‘velikih među malima’ američke alternativne rock scene. Preciznije, oni su neuobičajenom instrumentalnom postavom, zanimljivim koncertima, druženjima s fanovima i općenito iznimnom pristupačnošću (p)ostali ‘jedni od nas’.

Nije ipak sve ostalo na imidžu. Od prvijenca ‘Parachute’ iz 1995. do prošlogodišnjeg ‘Evermotion’ zvuk Gustera se neprestano mijenjao, ne iz korijena, ali od albuma do albuma vrlo čujno. Od poluprofesionalnih glazbenika s dvije gitare i bongosima kroz 20 su godina došli do svog sedmog LP-ja, na kojem prevladava pop rock zvuk uz atmosferične gitare, postojan ritam i nježne tonove sintisajzera.

Bostonski trojac je nakon posljednjeg albuma ‘Easy Wonderful’ postao četverac (u bend je ušao Luke Reynolds), a za ‘Evermotion’ su u pomoć pozvali klavijaturista The Shinsa te ujedno i tour basista The Black Keysa Richarda Swifta, koji je napravio odličan posao u još jednoj transformaciji Gustera. U goste su pozvali i vrsnog puhača Jona Natcheza, koji se pridružio grupi The War on Drugs neposredno prije snimanja ponajboljeg albuma 2014. godine, ‘Lost in the Dream’. Obojica su se uklopila u mirnu i sjetnu atmosferu albuma, prepustivši članovima benda da u potpunosti ostvare svoje ideje.

Uvodna ‘Long Night’ najbolje predstavlja ono što je bend htio postići na novom albumu. Sjajna atmosfera pjesme ocrtava se u povremenim dodirima syntheva i kroz efekte provučenu gitaru te lijepo otpjevanim, jednostavnim stihovima koji se mogu shvatiti na više načina – čini mi se da je duga noć u pjesmi zapravo dugo mračno razdoblje u autorovu životu za koje moli (koga god da je ‘tamo gore’) da konačno prođe. ‘Endlessly’ je potom ritmičnija, više u maniri trenutno popularne struje popa, a lako bi se mogla zamijeniti i za novu stvar benda poput Coldplaya. Siguran sam da potonjima ne bi smetalo imati ovakvu pjesmu u rosteru, s obzirom na njihov pad autorske forme koji je svima očit. Pjesma označava i povratak perkusionista Rosenworcela za svoje već kultne bongose.

Propitkivanje sebe i svijeta oko sebe središnja su tema većine kataloga Gustera, a ništa drukčije nije ni na ‘Evermotion’: pogled u autorovu intimu, osim na ‘Endlessly’, vidimo i na ‘Lazy Love’ i simpatičnoj ‘Kid Dreams’, dok svakodnevne brige bivaju skršene na ‘Doin’ It By Myself’, ‘It Is Just What It Is’ i veselom iznenađenju ‘Never Coming Down’. Ostatak pjesama, uključujući i ‘Long Night’, tekstualno se uglavnom tiču onih ‘viših’ pitanja na koja teško nailazimo odgovor. Stoga ni ne čudi da Guster već dugo nosi etiketu kršćanskog benda, iako su sva trojica originalnih članova – Židovi. No, s druge strane, nema više eksplicitnije duhovnih pjesama kakva je, recimo, bila ‘Stay With Me Jesus’. Spomen zaslužuje i ‘Simple Machine’, koja je kao singl skinuta s albuma još krajem 2014. godine, a slijedi aktualne ‘indie’ struje te će lako (ako već nije) naći put do mnogih hip plejlista alternativne mladeži.

Dečki iz Gustera odabrali su savršen naziv za svoj sedmi studijski album. On ih već gura u kategoriju ‘malih U2’ u smislu neprestanog mijenjanja svog izričaja, dok se pritom ne žrtvuje kvaliteta glazbe ni kvanititeta obožavatelja, čiji se broj, dapače, stalno povećava. ‘Evermotion’ je glazba ljudi u ranim 40-ima koji još uvijek imaju dušu nadobudnih studenata, a dostupnost i pristupačnost kako proizvoda, tako i njegovih stvaratelja čini ovaj album jedan od onih koji će ‘preživjeti’ inače diskografski relativno slabu 2015. godinu.

Filip Katić

Hits 1112
Evermotion « Evermotion Guster Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42