Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
50 Originalnih Pjesama
Buy

Bookmark

Data

Released Kolovoz 2015
Format Box set
Vrsta / Chanson
Dodano Srijeda, 23 Prosinac 2015
Žanr Chancon / Šansona
Price 99.00 HRK
Length 2:49:09
Broj diskova 3
Edition date Kolovoz 2015
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Catalog Number 3CD 6072071
Edition details objavljeno: 28.8.2015.; kompilirao: Bojan Mušćet; snimano: 1964. - 2014.
Tags Croatia Records Arsen Dedić Bojan Mušćet

Review

Ponekad, rijetko kad, dogodi se da se rodi netko tko je pravi, istinski umjetnik. Ona vrsta umjetnika kojeg svijet i njegovi sunarodnjaci prepoznaju na prvu notu, na prvu sliku, u ovome slučaju – na prvi stih. Ponekad, svijet bude oplemenjen takvom osobom, osobom koja sa sobom nosi sve svoje emocije i pretvara ih u umjetnost, dajući javnosti dio sebe. Rodi se u šibenskoj jugovini i preko, danas izumrle, željezničke stanice Perković – Knin otputuje na studije u Zagreb. Jednom dogodio se Arsen!

Potkraj kolovoza, nekoliko dana nakon nikad prežaljene Arsenove smrti, na tržište je izašlo glazbeno izdanje Arsen Dedić – 50 Originalnih Pjesama pod izdavačkom kućom Croatia Records-a. U fizičkom obliku od sveukupno tri CD-a istinski fanovi, ali i oni koji će se tek upoznati s Arsenovim stvaralačkim opusom, mogu se okušati u putovanju kroz 50 najvećih hitova koji su nastajali kroz više od 46 godina dugu kantautorsku, književnu, skladateljsku, pjesničku i prevoditeljsku karijeru. Kolekcija počinje s jednim od najvećih hitova Sve Što Znaš O Meni, a nastavlja se s numerama poput Bit Ćeš Uvijek Moja, Vraćam Se, Okus Soli, Kuća Pored Mora, O, Mladosti. Iako su sve pjesme koje su selektirane za ovu kolekciju s brojkom 50 opće poznate svakom obožavatelju koji je imalo zaronio dublje u opus Arsena, uvijek je lijepo prisjetiti se određenih pjesama. Onako kada se ne nadate, a „bocne“ vas odjednom poneka stvar kako playlista odmiče. Tako npr. vrijedi spomenuti neizostavnu pjesmu Razgovaram S Morem, koja je napravljena u suradnji sa starješinom rock 'n' rolla u Hrvatskoj – Dragom Mlinarecom, a radi se zasigurno o jednom od najboljih, ako ne i najboljoj, glazbenoj suradnji koja se ikada mogla dogoditi na ovim prostorima. U tom slučaju možda može konkurirati pjesma Na Nešto Me Sjeća Taj Grad, napravljena u suradnji s Darkom Rundekom i Rade Šerbedžijom. No, i ta pjesma nalazi svoje mjesto na ovom box setu tako da možemo reći da imamo pravi paket ljepote. Svevremenska Djevojka Za Jedan Dan te Arsenovo izražavanje ljubavi prema gradu, točnije Zagrebu, u pjesmi Zagreb I Ja Se Volimo Tajno, samo su neke od fragmenata pjesničkoga opusa kojim ova kolekcija raspolaže. Jedna od najpoznatijih recitacija na ovim prostorima Ne Daj Se Ines svakako zaslužuje biti među ovom gospodom, i to u onoj verziji s albuma Otisak autora iz 1976. godine gdje stihove recitira Arsen, a ne Rade Šerbedžija, kao što je to poznat slučaj na još poznatijoj istoimenoj ploči. U set je stavljeno zaista sve. Od prvih autorovih početaka na albumu Čovjek kao ja (1969. godina) do Kinoteke iz 2002., pjesama poput Posljednji Tango U Đevrskama, a „ušuškala“ se i pokoja s albuma Na zlu putu, poput Pjesma O Gabi Novak.

Kolekcija 50 Originalnih pjesama također sadrži i suradnje s velikim glazbenicima poput već spomenutog Drage Mlinareca, Gabi Novak, ali i s talijanskim pjevačem i tekstopiscem Ginom Paolijem (prepjev pjesme Okus Soli – Sapore Di Sale). Izdanje je vrijedno svakog ponovnog slušanja, a cjelokupna sastavljena priča završava s pjesmom I Na Kraju Malo Sreće, nakon skoro tri puna sata glazbe. Uz nedavno objavljeni album Matije Dedića pod nazivom Matija svira Arsena, ovo također ulazi kao lijepi doprinos bogatoj kolekciji najvećeg hrvatskog kantautora svih vremena.

Poznat kao iznimno humoristična i iskrena osoba, slušajući njegovu glazbu, baš kao i čitajući njegovu poeziju, nitko neće ostati ravnodušan nad ovim izdanjem i svime što ono nudi, a nudi zaista puno. „Liječeni Šibenčanin i pjesnik opće prakse“, kako je sam sebe često volio nazivati, zaista je ostavio za sobom svevremenske komade umjetnosti te brojna remek – djela. Ne treba se biti veliki obožavatelj Arsena da bi ga se slušalo, treba se biti samo pažljivi slušatelj da bi ga se voljelo. A ne voljeti ga je, naprosto, nemoguće. Za kraj ostaje ona poznata: Hvala ti za umjetnost Arsene!

Mislav Bartoš

Hits 4360
Dobrotvorov dom « Dobrotvorov dom Arsen Dedić Box set Kronologija Original Album Collection » Original Album Collection

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma