Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Listopad 2011
Format Albumi
Vrsta
Dodano Srijeda, 23 Prosinac 2015
Žanr Jazz
Length 51:45
Broj diskova 1
Edition date Listopad 2011
Država Hrvatska
Etiketa Aquarius Records
Catalog Number CD 394-11
Edition details objavljeno: 1.10.2011.; ton majstor: Danilo Ženko; snimano: Studio Metro, Ljubljana. Travanj 2011.
Tags Aquarius Records Matija Dedić Arsen Dedić Danilo Ženko

Review

Izdanje albuma Tragovi u sjeti možda i nije bilo veliko iznenađenje, s obzirom da su i Zoran Predin i Matija Dedić poznati po otvorenosti raznovrsnim suradnjama, kao i okušavanju u raznolikim repertoarima. Čini se da su se sad našli na pola puta: Dedić iz jazzerskog backgrounda, a Predin iz rockerskog, sreli su se na području rafiniranog šansonijerskog idioma.

Predin se u već nekoliko prethodnih albuma okušao u croonerskom izričaju, koji odlično pristaje njegovom šarmantnom basu-baritonu. A Matija Dedić teško da može napraviti nešto loše, tako da ovaj album već u startu ima stanoviti kredibilitet. Repertoar se sastoji od pjesama koje bi se mogli nazvati standardima ''ovih prostora'', prerađenih možda ne radikalno, ali sasvim dovoljno da udahnu novi život često čuvenim melodijama.

Kompozicije šarenog spektra ex-YU izvođača, kao što su Bijelo dugme, Arsen Dedić, Josipa Lisac, Parni valjak, Zdravko Čolić ili Đorđe Balašević dobile su novo ruho u finim, minimalističkim obradama zasnovanim samo na Dedićevom filigranskom pijanizmu te Predinovim rafiniranim i toplim vokalizama.

Pothvat doista nije bio lagan jer su Dedić i Predin odabrali ikoničke skladbe, i to one koje su izrazito obilježene svojim autorima/originalnim izvođačima, kao npr. Magla, Jesen u meni ili Te noći kad umrem. No dvojac je odabrao inteligentan pristup: naime, njihove se obrade ne pokušavaju niti na koji način uspoređivati s originalima, već istražuju neke nove dimenzije tih melodija.

Album je vrlo ujednačene kvalitete, i premda je iz nekog razloga Te noći kad umrem odabrana kao single, teško je izdvojiti najbolje pjesme. No, iz čisto subjektivne perspektive, teško je odoljeti bezvremenskoj ljepoti sevdaha što te nema ili balade Arsena Dedića Tvoje nježne godine, ili snažnim stihovima Predinovog originala što bi mi bez nas, a markantna je i obrada Vajtine Azre, s Dedićevim orijentalnim stilizacijama.

Tragovi u sjeti našao je savršenu mjeru između odavanja omaža i autorske interpretacije, pa će sigurno biti privlačan i slušateljima željnim glazbene nostalgije, kao i ljubiteljima suptilnog šansonijerskog izričaja, koji nažalost nikad nije prečvrsto zaživio na načim prostorima. Kako ova umjetnička sinergija dvaju velikih glazbenih osobnosti zvuči uživo, moći će se poslušati sljedeći tjedan u Gavelli, 20. i 21. prosinca, kada će Predin i Dedić održati dvije koncertne promocije albuma.

Mirna Marić

Hits 866
From The Beginning « From The Beginning Matija Dedić Albumi Kronologija Ligherian Rhapsody » Ligherian Rhapsody

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42